Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα… προς το παρόν!

Όσοι Πορτογάλοι παρακολούθησαν στην τηλεόραση τις μάχες στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, και άκουσαν για τις μεγάλες πολιτικές διαφωνίες που προέκυψαν εξαιτίας του τελευταίου πακέτου διάσωσης των Ελλήνων, σίγουρα θα αντιλήφτηκαν τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών.

Εδώ στην Πορτογαλία, έχουμε μια ευρεία πολιτική συναίνεση που τη στηρίζει το 80% των βουλευτών, και μια κοινωνική συμφωνία

(μεταξύ κομμάτων και συνδικάτων), αναφορικά με την εφαρμογή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που απαίτησαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ,  και το ΔΝΤ, και που έχουν να κάνουν με μια πιο ευέλικτη εργασιακή νομοθεσία περί απολύσεων κλπ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους κοινωνικούς εταίρους να μειωθούν οι δημόσιες αργίες, καθώς και οι ημέρες αδειών. Τα επιδόματα ανεργίας περικόπηκαν. Η νομοθεσία περί ενοικίων ήδη άλλαξε, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ενοικιοστάσια, και να είναι πιο εύκολη η έξωση όσων δεν πληρώνουν.

Παράλληλα, πουλήθηκαν στους Κινέζους η Energias de Portugal, και η Rede Eléctrica Nacional.

Και το κυριότερο είναι ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς φασαρίες, και χωρίς βία!

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, η Πορτογαλία σίγουρα δεν είναι Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Μάλιστα, υπάρχουν εκπεφρασμένες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η Λισσαβόνα να αποκτήσει πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αγορών το 2013.

Η πρόσφατη συζήτηση, μεταξύ του Πορτογάλου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που καταγράφηκε από μια αδιάκριτη κάμερα, είναι αποκαλυπτική: Ο ίδιος ο Wolfgang Schäuble μιλάει για μια πιθανή αναπροσαρμογή του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας, και ενημερώνει τον ομόλογό του ότι αυτό επιθυμεί η Γερμανία. Περιέργως, αυτή η αδιακρισία ήταν αρκετή για να ηρεμήσουν οι αγορές, και να μειωθούν τα επιτόκια στο πορτογαλικό χρέος.

Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Η ιδέα, που συνεχώς κερδίζει έδαφος, ότι δηλαδή όλα θα διορθωθούν, είναι εγγενώς επικίνδυνη, επειδή πάρα πολλά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Για παράδειγμα, έχουμε να ασχοληθούμε με την κατάρρευση της Ελλάδας, και την αποχώρησή της από το ευρώ, ή την ευρωπαϊκή ύφεση που αποδεικνύεται εντονότερη από ότι περιμέναμε.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αν η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού καταρρεύσει, η ΕΕ θα χρειαστεί μια άλλη χώρα να παίξει τον ρόλο του παραδείγματος της ανάγκης των πολιτικών λιτότητας, που επιβάλλει η τρόικα. Και αυτή η χώρα θα είναι η Πορτογαλία. Άρα, θα πρέπει να κάνουμε και άλλες θυσίες, πριν οι εταίροι μας θελήσουν να μας βοηθήσουν πραγματικά.

Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο όσον αφορά στη φύση αυτών των θυσιών στις οποίες  θα πρέπει να υποβληθούμε, και που έχουν να κάνουν με τις δέκα εντολές που η τρόικα απαίτησε από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να υπογράψουν. Εκεί φαίνεται ότι δεν μας ζητήθηκε ακόμη να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό (που ήδη είναι χαμηλότερος από τον ελληνικό, €485, αντί για €750), ούτε να καταργήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα,

Keywords
Τυχαία Θέματα