Η Σαουδαραβική συμμαχία βομβάρδισε την Υεμένη

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, αφού δήλωσε ότι εγκαταλείπει την υποστήριξη του στους Χούτι, που επίσης υποστηρίζει το Ιράν - μια αλλαγή που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το τέλος του τριετούς πολέμου. Σε μια

ομιλία το Σάββατο, ο Σαλέχ φάνηκε να υπονοεί το τέλος της συμμαχίας του με τους Χούτι. Είπε ότι ήταν έτοιμος να ανοίξει μια "νέα σελίδα" με σχέσεις με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πολεμά τους Χούτι, αν σταματούσε τις επιθέσεις εναντίον των υπηκόων της Υεμένης και την πολιορκία.

Ωστόσο την Κυριακή, ντόπιοι δήλωσαν ότι μια αεροπορική επίθεση του συνασπισμού άφησε 12 νεκρούς πολίτες της Υεμένης από μια οικογένεια στη βόρεια επαρχία Σαάδα, το έδαφος της πατρίδας των Χούτι. Η επίθεση δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί. Ο τηλεοπτικός σταθμός της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας Αλ-Αραμπίγια ανέφερε ότι τα αεροσκάφη του συνασπισμού της έπληξαν φυλάκια των Χούτι στη νότια Σαναά, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τα θύματα. Από τη μεριά τους οι Χούτι, οι οποίοι μαζί με τους πιστούς του Σαλέχ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, δήλωσαν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κρουζ προς έναν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE), κάτι που διέψευσαν γρήγορα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανακοίνωση του Σαλέχ το Σάββατο έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες Δυτικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθεί να βοηθήσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ -Ραμπού Μανσούρ Χαντί να επιστρέψει στην εξουσία, αλλά προσπάθησε να προχωρήσει ενάντια στις δυνάμεις των Χούτι και του Σαλέχ. Μια διάσπαση μεταξύ των ένοπλων συμμάχων του Σαλέχ και των Χούτι θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία εξουσίας.
Οι στρατιωτικές μονάδες που είναι πιστές στον Σαλέχ έχουν συγκρουστεί με τους μαχητές Χούτι τις τελευταίες πέντε ημέρες, προσθέτοντας ένα νέο μέτωπο σε μια ήδη περίπλοκη κατάσταση στην Υεμένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ανουάρ Γκαργκάς φάνηκε να υποστηρίζει την πλευρά του Σαλέχ στις παρατηρήσεις του στην επίσημη σελίδα του στο Twitter. "Τα γεγονότα στη Σαναά είναι σκοτεινά, αλλά η εθνική εξέγερση χρειάζεται υποστήριξη ... για να προστατεύσει την Αραβική Χερσόνησο από την επέκταση του Ιράν", δήλωσε. Οι κάτοικοι της Σαναά ανέφεραν την Κυριακή ότι οι Χούτι φαινόταν να διεκδικούν κάποια περιοχή που χάθηκε από τον Σαλέχ τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες και τανκς των Χούτι αναπτύχθηκαν μέσα στην πόλη. Η περιοχή είναι ένα προπύργιο των πιστών του Σαλέχ, υπό την εποπτεία του ανιψιού του Τάρεκ, ενός στρατηγού με σημαντική επίδραση.

Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις τις τελευταίες πέντε ημέρες και ζήτησαν τη διαφύλαξη της ζωής των πολιτών. Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κουσεμί ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. "Όλες οι εσωτερικές διαμάχες θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου για να εμποδίσουν τους λόγους για κακοποίηση από τους εχθρούς της χώρας της Υεμένης", ανέφερε, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η Υεμένη είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και ο πόλεμος μεταξύ των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι και του υποστηριζόμενου από τους Σαουδάραβες Χαντί έχει προκαλέσει εκτεταμένη πείνα και ασθένειες σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2015, περισσότερα από δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν ένα εκατομμύριο έχουν μολυνθεί από επιδημία χολέρας. Ο λιμός απειλεί μεγάλο μέρος της χώρας.

Η Υεμένη κατέληξε στη βία στα τέλη του 2014, όταν οι Χούτι ανέλαβαν τον έλεγχο της κυβέρνησης. Υποστηριζόμενοι από κυβερνητικά στρατεύματα πιστά στον Σαλέχ, οι Χούτι εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας τον Χαντί να καταφύγει στο Ριάντ. Η εκτόπισή του οδήγησε στη συμμετοχή της συμμαχίας με επικεφαλής τους Σαουδάραβες στις μάχες.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα