Η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει την Υεμένη

Περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας σφυροκόπησαν στόχους στην Υεμένη, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους Χούτι. Το Ιράν, περιφερειακός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας και κύριος σύμμαχος των Χούτι, κατήγγειλε την επίθεση ως μια «στηριζόμενη από την Αμερική προσπάθεια», για να υποδαυλίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη και τον κατακερματισμό της χώρας. Οι ηγέτες του κινήματος προειδοποίησαν ότι η μάχη θα μπορούσε να διευρυνθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση, αλλά υποσχέθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις χωρίς ιρανική βοήθεια.

Μαζί

με το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, η Υεμένη είναι το τέταρτο αραβικό έθνος όπου η προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας δημοκρατίας έχει αναλωθεί στις εμφύλιες συγκρούσεις, στους περιφερειακούς πολέμους μεσολάβησης και στην εξάπλωση των εξτρεμιστικών ομάδων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα. Η ηγεσία των Χούτι, η οποία κατάγεται από τη βόρεια Υεμένη, ασκεί μια παραλλαγή του σιιτικού Ισλάμ, της θρησκείας του ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος. Η Σαουδική Αραβία, η σουνιτική μουσουλμανική δύναμη της περιοχής, στηρίζει δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αμπντού Ραμπού Μανσούρ Χάντι, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Σαναά και έχει καταφύγει στους υποστηρικτές του στο νότο.

Η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας έθεσε αμέσως την απειλή ότι το Ιράν θα μπορούσε να ανταποδώσει αυξάνοντας την υποστήριξή του προς τους Χούτι σε χρήματα και όπλα –όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν- ή με έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο, κλιμακώνοντας τη βία. Αλλά ο αγώνας για την Υεμένη είναι περισσότερο από απλώς μια θρησκευτική σύγκρουση ή ένας περιφερειακό πόλεμο μεσολάβησης, εν μέρει λόγω του ρόλου του πρώην ισχυρού άντρα, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Περιοχές ελεγχόμενες από Χούτι

Ο Σάλεχ εγκατέλειψε την εξουσία υπό την πίεση της Αραβικής Άνοιξης, σε ένα μεταβατικό σχέδιο με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων κρατών του Περσικού Κόλπου. Ως πρόεδρος, πάλεψε ενάντια στους Χούτι και κατά καιρούς φάνηκε να συμμαχεί με τους Σαουδάραβες κατά του Ιράν. Αλλά είναι μέλος της ίδιας σιιτικής αίρεσης με τους Χούτι και πλέον έχει συμμαχήσει μαζί τους σε μια προφανή προσπάθεια να αποκατασταθεί στην εξουσία. Έχει συμβάλλει στο να συμμαχήσουν πολλές σημαντικές στρατιωτικές ομάδες και υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης με τους Χούτι, ενάντια στον Χάντι, και οι αναλυτές λένε ότι ο Σαλέχ έχει διαδραματίσει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι το Ιράν στην προώθηση των Χούτι.

Μερικοί από τους συμμάχους των Χούτι έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν την εκλογή του γιου του πρώην προέδρου, Αχμέντ Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ως επόμενο ηγέτη της Υεμένης. Όντας πρεσβευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρώην διοικητής της ελίτ Προεδρικής Φρουράς της Υεμένης, ο νεότερος Σάλεχ εμφανίζεται τώρα σε διαφημιστικές πινακίδες γύρω από την Σαναά, προτρέποντας να τον ψηφίσουν ως τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα αραβικά έθνη έσπευσαν να υποστηρίξουν την επιχείρηση υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, την οποία αποκαλούν Επιχείρηση Αποφασιστική Θύελλα. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν «υλικοτεχνική υποστήριξη και άλλο εξοπλισμό» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Τέσσερις ακόμα μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εντάχθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και τα συμμαχικά αραβικά βασίλεια της Ιορδανίας και του Μαρόκου. Τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κάιρο παρείχε επίσης απροσδιόριστη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση συζητά με τη Σαουδική Αραβία τη δυνατότητα παροχής ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων ή χερσαίων στρατευμάτων.

Από τα κράτη του Περσικού Κόλπου, μόνο το Ομάν αρνήθηκε να συμμετάσχει. Δύο άλλα λιγότερο αναμενόμενα έθνη έξω από την άμεση περιοχή -το Πακιστάν και το Σουδάν- συμμετείχαν επίσης σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya.

Το Al Arabiya ανέφερε ότι πέραν των 100 μαχητικών αεροσκαφών, η Σαουδική Αραβία είχε αναπτύξει 150.000 στρατιώτες και άλλες ναυτικές μονάδες. Αλλά η επιχείρηση μέχρι στιγμής αποτελούνταν μόνο από μια εναέρια εκστρατεία. Κάτοικοι της Σαναά είπαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την αεροπορική βάση αλ-Νταϊλάμι και το διεθνές αεροδρόμιο. Τα αντιαεροπορικά πυρά συνεχίστηκαν για ώρες και οι κάτοικοι είπαν ότι είδαν φλόγες και στις δύο εγκαταστάσεις.

Ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην περιοχή, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, είπε στην ιρανική κρατική ραδιοφωνία ότι «ορισμένα κόμματα είτε προσπαθούν να υποδαυλίσουν τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη ή τον κατακερματισμό της χώρας». Μιλώντας σε μια επίσκεψη στη Μόσχα, είπε: «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λάβει χώρα ένας εθνικός διάλογος στην ιστορική πρωτεύουσα της Υεμένης το συντομότερο και στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαδικασίας, η ειρήνη και η σταθερότητα θα αποκατασταθούν».

Η τύχη του Χάντι αγνοούνταν την Πέμπτη. Είχε καταφύγει τον περασμένο μήνα στο νότιο λιμάνι Άντεν, αλλά «εξαφανίστηκε» από τη δημόσια θέα την Τετάρτη, όταν οι δυνάμεις των Χούτι φάνηκε να πλησιάζουν την πόλη.

Ο Ριάντ Γιασίν, υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας ότι η κυβέρνηση του Χάντι επικροτεί τις αεροπορικές επιδρομές.

«Ελπίζω οι Χούτις να ακούσουν τη φωνή της λογικής», είπε, σύμφωνα με το Associated Press. Στο Άντεν, οι κάτοικοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι είχαν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν τον Χάντι και συμμαχικών δυνάμεων των Χούτι.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα