Η σημαία της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ και το "τέλος της συμφωνίας του Όσλο"

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι «δεν θα δεσμεύονται πλέον» από τη συμφωνία του Όσλο, εκτός αν λάβουν «διεθνή προστασία» από το Ισραήλ.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε πως οι 20ετείς ειρηνευτικές συμφωνίες χρειάζονται επικαιροποίηση και δεν είναι εφικτές, εάν παραμένουν μονόπλευρες. Την Τετάρτη, ο Αμπάς έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

ως κράτος υπό κατοχή κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι χώρες είχαν καταληφθεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιγράφοντας την κατάσταση ως «μη βιώσιμη» και την υπομονή της Παλαιστίνης «να εξαντλείται», ο Αμπάς κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι διακινδυνεύει να μετατρέψει μια πολιτική σύγκρουση σε θρησκευτική, αναφερόμενος στο τέμενος Αλ-Ακσά, το επίκεντρο των πρόσφατων συγκρούσεων.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, θα χρησιμοποιήσει τη δική του ομιλία ενώπιον του ΟΗΕ σήμερα για να κατηγορήσει την Παλαιστίνη. Ο Αμπάς έκανε την ομιλία του μία ημέρα αφού υψώθηκε η σημαία της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, για πρώτη φορά. «Σε αυτή την ιστορική στιγμή, μπορώ να πω στο λαό μου παντού: σηκώστε την σημαία των Παλαιστινίων πολύ ψηλά, διότι είναι το σύμβολο της ταυτότητάς μας» είπε ο 80χρονος Αμπάς στο πλήθος. «Είναι μια περήφανη ημέρα».

Παρά το γεγονός ότι ο Αμπάς προχώρησε περαιτέρω τα σχόλιά του στον ΟΗΕ από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει -και παρά το ότι είχε προειδοποιήσει ότι αυτόν τον μήνα ότι σχεδιάζει να ρίξει μια «βόμβα» στη γενική συνέλευση - παρέμεινε ασαφές εάν οι απειλές του για τη συμφωνία του Όσλο, την οποία οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το Ισραήλ έχει παραβιάσει συνολικά, θα πρέπει να ληφθεί ως μια προειδοποίηση ή μια ένδειξη για περισσότερες επικείμενες κινήσεις. Όπως είπε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε από αυτές τις υπογεγραμμένες συμφωνίες με το Ισραήλ και το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη, γιατί η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή της παρούσας δήλωσης με όλα τα ειρηνικά και νόμιμα μέσα. Είτε η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή θα είναι ο αγωγός του παλαιστινιακού λαού από την κατοχή στην ανεξαρτησία, ή το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής, πρέπει να φέρει όλες τις ευθύνες του». Ο Αμπάς πρόσθεσε ότι η άρνηση του Ισραήλ να δεσμευτεί στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί «μας καθιστούν μια αρχή, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες».

Στην ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ για «επανειλημμένες, συστηματικές επιδρομές κατά του αλ-Ακσά που αποσκοπούν στην επιβολή μιας νέας πραγματικότητας», προειδοποιώντας ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Απέρριψε επίσης τις παρατηρήσεις του Νετανιάχου για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν είναι πλέον χρήσιμο να χάνουμε χρόνο στις διαπραγματεύσεις χάριν των διαπραγματεύσεων. Αυτό που απαιτείται είναι να κινητοποιήσουμε τις διεθνείς προσπάθειες για να εποπτεύσουν τον τερματισμό της κατοχής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας », δήλωσε ο Αμπάς. «Μέχρι τότε, ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη την παροχή διεθνούς προστασίας του παλαιστινιακού λαού, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Πριν από την ομιλία του, οι βοηθοί του Αμπάς είχαν κυκλοφορήσει σε διπλωμάτες έναν κατάλογο με τις καθορισμό Ισραηλινές παραβιάσεις του Όσλο και μεταγενέστερων συμφωνιών. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν ανακοίνωσε τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής - που έχει συσταθεί βάσει του Όσλο - ή την ακύρωση της συνεργασίας για την ασφάλεια με το Ισραήλ, όπως είχαν υποπτευθεί κάποιοι ότι θα πράξει. Ο Αμπάς είχε πάει στη Νέα Υόρκη ελπίζοντας να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει ζωή στην ετοιμοθάνατη ειρηνευτική διαδικασία – εγγυήσεις τις οποίες δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από μια κυβέρνηση των ΗΠΑ που έχει στραμμένη την προσοχή της αλλού στην περιοχή.

Κάποιοι πάντως θεωρούν τη σκληρή ομιλία του Αμπάς ως μια προσπάθεια να συγκαλύψει την πολιτική αδυναμία του. Οι ελπίδες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους έχουν εκτροχιαστεί και υπήρξαν εκκλήσεις για να παραιτηθεί και να διαλύσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Χωρίς συγκεκριμένη προθεσμία για τις ενέργειες αυτές, ο Αμπάς άφησε περιθώριο για διπλωματικές μανούβρες, για να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Δυτικοί διπλωμάτες που τον έχουν συναντήσει ανέφεραν πρόσφατα ότι αισθάνεται εξαντλημένος και απομονώνεται όλο και περισσότερο, ενώ έχει χάσει την πίστη στη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών. «Ο Αμπάς αισθάνεται ότι έχει παίξει το ρόλο του ‘καλού παιδιού’ και έχει κάνει ό,τι η διεθνής κοινότητα του έχει ζητήσει, ενώ δεν έχει λάβει τίποτα για να δείξει ως αντάλλαγμα. Ο ίδιος αισθάνεται προδομένος και απογοητευμένος» είπε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχο στον Guardian. «Πήγε στη συνάντησή του με τον Κέρι [το Σάββατο] με ανοιχτό μυαλό για να δει αν υπήρχε κάτι να του προσφέρει. Αλλά καθώς δεν το πέτυχε, η ομιλία τους ήταν πιο απαισιόδοξη».

Τους τελευταίους μήνες αναφέρεται συχνά ότι ο 80χρονος Αμπάς χάνει τον ενθουσιασμό του να συνεχίσει ως πρόεδρος, ενώ το κύρος και η κληρονομιά του έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες εν μέσω της συνεχούς ανέγερσης ισραηλινών οικισμών. Αυτό με τη σειρά του τροφοδότησε μια αυξανόμενη κρίση στην παλαιστινιακή πολιτική, χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής διάδοχος και έχοντας καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, που αντιπροσωπεύεται από το κίνημά του, Φάταχ.

Μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα του Παλαιστινιακού Κέντρου για την Πολιτική Έρευνα υποστηρίζει ότι τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων θέλουν ο Αμπάς να παραιτηθεί. Δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν πιστεύουν πλέον ότι η λύση των δύο κρατών είναι ρεαλιστική, με το 57% να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν μια επιστροφή σε ένοπλη ιντιφάντα, απουσία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, από 49% που ήταν πριν από τρεις μήνες.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η εικόνα ήταν παρόμοια σε αριθμούς με τους αριθμούς πριν από τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα το 2000. «Αν υπάρξει μια σπίθα» σχολιάζει ο δημοσκόπος Χαλίλ Σικάκι, «δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη σήμερα είναι πολύ, πολύ γόνιμη για μια μεγάλη έκρηξη». Η ζοφερή εκτίμηση έρχεται εν μέσω δυσοίωνων ενδείξεων από την ειρηνευτική διαδικασία. Διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες λένε ότι οι επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Κάιρο και το Αμμάν κατά τους τελευταίους μήνες δεν έδειξαν σημάδια οποιασδήποτε κίνησης, με το Ισραήλ να δείχνει ότι παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου ότι ήταν ανοιχτό σε διμερείς επαφές με τον Αμπάς, δεν υπήρχε ενθουσιασμός για διαπραγματεύσεις στη δεξιά κυβέρνησή του.

Ένας Παλαιστινιακό αίτημα να μιλήσουν για τα σύνορα, λένε οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, επίσης απορρίφθηκε. Παρά τις κάποιες συμβολικές επιτυχίες, οι προσπάθειες του Αμπάς να διεθνοποιήσει την στοιχειώδη ώθηση των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση στους παγκόσμιους θεσμούς έχει εξαντληθεί. Στο εσωτερικό της χώρας, επίσης, φαίνεται ότι δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς, αν μη τι άλλο στη συχνά επαναλαμβανόμενη απειλή είτε να λήξει την συνεργασία για την ασφάλεια με το Ισραήλ - με κύριο στόχο την Χαμάς στη Δυτική Όχθη - είτε να ακυρώσει τις συμφωνίες του Όσλο.

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στη Δυτική Όχθη, που υποστηρίζεται από μεγάλα ποσά ξένης βοήθειας, η οποία έχει εδώ και καιρό ωφελήσει την πολιτική τάξη γύρω από τον Αμπάς. «Ο Αμπάς δεν πρόκειται να διαλύσει την Παλαιστινιακή Αρχή, διότι υπάρχει ένα εσωτερικό ενδιαφέρον για τη διατήρησή της, τα προνόμια, τη διεθνή πίεση και τα διεθνή χρήματα», δήλωσε ο Αλί Τζερμπαουί, πρώην υπουργός του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα