Η Τεχεράνη αξιώνει ξανά από τη Βρετανία να "αφήσει ελεύθερο" το δεξαμενόπλοιο που "συνελήφθη" στο Γιβραλτάρ

Το Ιράν ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη Βρετανία να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο που συνελήφθη από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα διότι υπάρχουν υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι κι έχει συνέπειες (...).

Τα νομικά προσχήματα για τη σύλληψη δεν στέκουν (...) η απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα σε αντίποινα, εάν το δεξαμενόπλοιο δεν αφεθεί ελεύθερο από τη Βρετανία.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τρία ιρανικά πλεούμενα προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα δεξαμενόπλοιο που διερχόταν από το Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό-στρόφιγγα που ελέγχει τη ροή του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς τις διεθνείς αγορές, αλλά αποχώρησαν όταν βρετανική φρεγάτα έστρεψε τα όπλα του προς αυτά. Η Τεχεράνη διέψευσε την βρετανική εκδοχή για το γεγονός.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Ιράν και τη Δύση δεν σταματούν να αυξάνονται μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου από τις αρχές της Βρετανίας και σύμφωνα με το Λονδίνο το British Heritage, το οποίο διαχειρίζεται η BP, έγινε προσπάθεια να σταματήσει και να οδηγηθεί στα ιρανικά χωρικά ύδατα στο στενό, μεταξύ του Ιράν και της αραβικής χερσονήσου.

Η Βρετανία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν που συνήφθη το 2015.

Η ένταση όμως άρχισε να κλιμακώνεται από πέρυσι, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, έθεσε σταδιακά εκ νέου σε εφαρμογή τις κυρώσεις που είχαν αρκεί και ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Μουσαβί υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με το IRNA, ότι «οι ξένες δυνάμεις θα όφειλαν να εγκαταλείψουν την περιοχή» διότι «το Ιράν και οι άλλες χώρες της περιφέρειας είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια της περιοχής».

ΗΠΑ: Δεν επιβάλλονται κυρώσεις στον ΥΠΕΞ του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μην επιβάλλει κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για την ώρα, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα χθες Πέμπτη, εξέλιξη που ίσως να μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη πως η Ουάσινγκτον κρατάει μια πόρτα ανοιχτή για τη διπλωματία.

Την 24η Ιουνίου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε αναγγείλει ότι ο Ζαρίφ θα αντιμετώπιζε κυρώσεις από εκείνη την εβδομάδα, κάνοντας ένα ασυνήθιστο βήμα, καθώς η Ουάσινγκτον συνήθως δεν ανακοινώνει τέτοιες κινήσεις πριν γίνουν, για να αποφεύγει το ενδεχόμενο να μετακινήσουν τους πόρους που τυχόν διαθέτουν στις ΗΠΑ εκτός αμερικανικής δικαιοδοσίας.

Οι επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα ήταν εξάλλου ασυνήθιστη διότι θα αποτελούσε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να δοκιμάσει τη διπλωματική οδό για την επίλυση των διενέξεών της με την Τεχεράνη — όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Οι πηγές δεν εξήγησαν το σκεπτικό της απόφασης, που καταγράφεται καθώς η ένταση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της τους τελευταίους δύο μήνες, αρχής γενομένης με τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, παρά τις διαψεύσεις του, και στη συνέχεια με την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους που εξώθησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα, διαταγή που ανακλήθηκε μερικά λεπτά πριν γίνουν οι βομβαρδισμοί.

«Επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι», είπε η μία πηγή, ωστόσο επισήμανε ότι η κίνηση δεν σημαίνει κάτι περισσότερο «απαραιτήτως». Κατ’ αυτή την πηγή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων στον ιρανό ομόλογό Ζαρίφ «για την ώρα».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν αναμένεται να συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε μια σύνοδο του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών αφιερωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Για να μπορέσει να παραστεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να του χορηγήσουν βίζα, κάτι που επίσης σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Ζαρίφ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Την 4η Ιουλίου, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι ο Ζαρίφ την ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία ή τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ιράν, κατά συνέπεια «δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τις πιθανές κυρώσεις».

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ραγδαία αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απέσυρε πέρυσι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και εξαπέλυσε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μηδενίσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα