Η τελική μάχη με την τρόικα ξεκινά

Για ακόμη μια φορά, ελπίζουμε και τελευταία, η τρόικα φτάνει στην Αθήνα και όπως λένε οι πληροφορίες, είναι… αγριεμένη. Κοινότυπο, θα πει κανείς, κάθε φορά το ίδιο αγριεμένη είναι, βάζει ψηλά την ατζέντα και πιέζει μέχρι να πετύχει αυτά που θέλει.

Το ίδιο έργο το έχουμε δει σε τόσες επαναλήψεις που ούτε το Παρά Πέντε δεν έχει μεταδοθεί τόσες πολλές φορές. Ωστόσο, η αυριανή έναρξη των διαπραγματεύσεων έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Κατ’ αρχάς φαίνεται

ότι θα είναι η τελευταία υπό την παρούσα μορφή της. ΕΕ και ΕΚΤ τελειώνουν το πρόγραμμά τους στα τέλη του χρόνου ενώ ετοιμάζεται και το διαζύγιο με το ΔΝΤ, επομένως, δεν θα υπάρχει λόγος να ξαναδούμε τον Τόμσεν, τον Γκογιάλ, τον Μορς και τους άλλους στην Αθήνα. Αυτό δε σημαίνει ότι επιτήρηση δεν θα υπάρχει, αλλά θα έχει τη μορφή μια tasce force που θα μας λέει που πάμε διότι, όπως όλοι ξέρουμε, η Ελλάδα χύνει εύκολα την καρδάρα με το γάλα.

Επί της ουσίας, όμως, η ατζέντα που βάζει για τελευταία φορά η τρόικα είναι πράγματι σκληρή. Μιλά για 1.000 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν όταν πριν μερικές ημέρες αυτά δεν ήταν πάνω από 150. Τι είναι όλα αυτά και ποιους εξυπηρετούν άραγε; Μήπως είναι τελικά ρουσφέτια και διευθετήσεις σε ντόπιους επιχειρηματίες - «κουκουλοφόρους» που λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια ως καλοί σύμμαχοι της τρόικας;

Για παράδειγμα ποιον εξυπηρετεί η υπόθεση των ομαδικών απολύσεων όταν η ίδια η αγορά έχει αυτορυθμιστεί; Και πώς μπορεί να μιλά κανείς για ομαδικές απολύσεις όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 27%; Δηλαδή θα αλλάξει ο νόμος και οι επιχειρηματίες θα αρχίσουν να απολύουν ομαδικά; Θα γίνει κοινωνική επανάσταση, δεν το καταλαβαίνουν;

Μιλά επίσης η τρόικα για μη βιώσιμα ασφαλιστικά ταμεία κάτι που κρύβει νέα μείωση στις συντάξεις, με την κατώτερη από τα 350-360 να πέσει στα 320 ευρώ για να… σωθούν τα ταμεία. Έτσι θα σωθούν δηλαδή; Διαλύοντας κι άλλο τους συνταξιούχους; Δεν είδαν τα στοιχεία ότι 2,5 εκατ. Έλληνες είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και άλλοι 3,8 εκατ. είναι λίγο πάνω από αυτό το όριο και κινδυνεύουν άμεσα;

Από την άλλη οι τροικανοί μιλούν για διάλυση ταμείων και την ίδια στιγμή ζητούν ακόμη μια μείωση ασφαλιστικών εισφορών που βεβαίως δρα υπέρ των εργοδοτών. Κερδίζουν δηλαδή αυτοί και χάνουν εισπράξεις τα ταμεία που διαλύονται και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό. Αυτό δεν είναι ρουσφέτι της τρόικας;

Το επόμενο σκληρό πακέτο της τρόικας που θα πέσει στο τραπέζι είναι φυσικά οι φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μειώσεις σε φόρους στα ακίνητα, διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, μειώσεις στα τεκμήρια κ.λπ. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή για μια χώρα που έχει κάνει απίστευτες θυσίες. «Φέρτε ισοδύναμα», λέει η τρόικα κυνικά, εννοώντας βάλτε κι άλλους φόρους, κάντε κι άλλες περικοπές. Αντί να αλλάξει τους στόχους για το πλεόνασμα του 2015, αντί να μειώσει τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης απαιτεί κι άλλη λιτότητα.

Και την ίδια στιγμή μιλά για δημοσιονομικό κενό 2 δις όταν η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα είναι πάνω από 500 εκατ. Έτσι δε μπορεί σίγουρα να γίνει διαπραγμάτευση, όταν ο ένας είναι αδιάλλακτος και ο άλλος έχει πετύχει απίστευτα πράγματα και ζητά ανάσες.

Λόγω και της μεγάλης διαφοράς η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό αναμένεται να μονοπωλήσει την πρώτη φάση του ελέγχου, η οποία ολοκληρώνεται στις 8 Oκτωβρίου. Aπό το υπουργείο Oικονομικών τονίζουν πως ανάλογη διαφορά για το δημοσιονομικό κενό υπήρξε και στην περσινή διαπραγμάτευση, με την τρόικα τελικά να αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις. Προσθέτουν πως δεν τίθεται θέμα λήψης οριζόντιων μέτρων και υπενθυμίζουν ότι φέτος θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του Mνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του AEΠ (2,73 δισ. ευρώ), όχι όμως και αυτός του Mεσοπρόθεσμου (2,3% του AEΠ).

Eπιπρόσθετα στο υπουργείο πιστεύουν ότι πρέπει να αναθεωρηθούν στο σύνολό τους οι στόχοι που έχουν μπει στο Mνημόνιο για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022. Kι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά υψηλοί, άνω του 4% και για τα έξι χρόνια από το 2016 και μετά. O πήχης είχε μπει τόσο υψηλά προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι γνωστές. Όχι σε μαζικές απολύσεις, όχι σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ναι σε ελαφρύνσεις σε χιλιάδες πολίτες, όχι σε άνοιγμα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ναι σε 72 έως 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συγκεκριμένα το «πακέτο» της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

- Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 αλλά «ψαλιδισμένη» τουλάχιστον κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Με αυτόν τον τρόπο ενδεικτικά όσοι έχουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ θα πληρώσουν από 39 έως 60 ευρώ

- Νέες αντικειμενικές αξίες μεσοσταθμικά μειωμένες περίπου 15%, που θα επιφέρουν μείωση και στον ΕΝΦΙΑ, με ταυτόχρονες αλλαγές στο πόθεν έσχες που θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου

- Αλλαγή προς τα κάτω των φορολογικών συντελεστών και για ιδιώτες και για τους επιχειρηματίες.

Για τους ιδιώτες το 42% θα κατέβει στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%.

- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στα νησιά

- Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, έως 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα