Η Τουρκία έχει βλέψεις και για τον Λίβανο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν ήταν ο μόνος ξένος ηγέτης ο οποίος επισκέφθηκε την Βηρυτό στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την καταστροφική διπλή έκρηξη της Τρίτης στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Τα βήματα του ακολούθησε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι δύο άνδρες κατέστησαν σαφή την επιθυμία της Άγκυρας να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού, ενώ επίσης επισκέφθηκαν το τουρκικό νοσοκομείο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγγειλε επίσης την παροχή, έπειτα από εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικής υπηκοότητας στους Τουρκομάνους του Λιβάνου οι οποίοι το επιθυμούν και έχουν τουρκική εθνική συνείδηση.
Στην πρώτη γραμμή της τουρκικής διείσδυσης στον Λίβανο βρίσκεται, όπως και αλλού, η κρατική οργάνωση αρωγής ΤΙΚΑ, η οποία υπάγεται απευθείας την προεδρία.
Φαντάζει βέβαια ειρωνικό το να προστρέχει προς ανακούφιση του δοκιμαζόμενου Λιβάνου μία χώρα της οποίας η οικονομία αντιμετωπίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τα ίδια αδιέξοδα. Όπως προειδοποίησε o Amer Bisat, διευθυντής του Sovereign and Emerging Markets Alpha Team της Blackrock, δηλ. του μεγαλύτερου διαχειριστή στοιχείων ενεργητικού στον κόσμο (7,4 τρισ. δολάρια), "τα μακροοικονομικά δεδομένα της Τουρκίας θυμίζουν ανησυχητικά αυτά του Λιβάνου και το πράγμα δεν πρόκειται να τελειώσει καλά”.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις χώρες του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ, οι τουρκικές φιλοδοξίες διείσδυσης σε άλλη μία πρώην γαλλική αποικία, δημιουργούν νέες εστίες τριβής με το Παρίσι.
"Η Γαλλία αντιμετωπίζει την περιοχή ως πεδίο ανταγωνισμού και αντίθεσης με την Τουρκία. Ο καθένας θα έπρεπε να προσφέρει βοήθεια όπως κάνουμε εμείς" υποστήριξε σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα Daily Sabah ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της γαλλικής "αποικιακής νοοτροπίας". "Για αυτό" συνέχισε "αισθάνεται η Γαλλία άβολα μαζί μας: παρακολουθούν από κοντά τις εταιρείες μας στην Αφρική και οι φιλογαλλικές εφημερίδες στην Αλγερία βγάζουν ειδήσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις κάθε 15 μέρες".
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Γαλλία έχει "πανικοβληθεί", επειδή οι δεσμοί που εγκαθιδρύει η Τουρκία σε βάση win-win κατεδαφίζουν την αποικιακή δομή που οικοδομήθηκε στην περιοχή μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα στο ίδιο φύλλο ο Οκτάι με ψυχαναλυτική φρασεολογία υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας μαρτυρούν την ενοχή που κρύβεται στο γαλλικό ασυνείδητο.
Ωστόσο, η τουρκική διείσδυση στον Λίβανο προηγείται της καταστροφής του λιμανιού της Βηρυτού και δεν εκλαμβάνεται από όλους ως ευμενής.
Ήδη τον προηγούμενο μήνα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών χρειάστηκε να αποκρούσει τους ισχυρισμούς Λιβανέζων πολιτικών ότι η Τουρκία αναμιγνύεται σε διαδηλώσεις του (άλλοτε καθοδηγούμενου από τη Σαουδική Αραβία) σουνιτικού στοιχείου στον βόρειο Λίβανο. "Όσοι τα λένε αυτά γνωρίζουν πολύ καλά ποιος αντιμετωπίζει τον Λίβανο σαν πίσω αυλή του και αναμιγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας” υποστήριξε ο Χαμί Ακσόι.
Αρμένιοι και "νέα σφαγή"Περισσότερο εντυπωσιακές, πάντως, είναι οι επιθέσεις που βρέθηκε να δέχεται ο αρμενικός πληθυσμός, ο οποίος από τη γενοκτονία του 1915 και μετά έχει κάνει τον Λίβανο νέα του πατρίδα. Ένας υπουργός και έξι βουλευτές του Λιβάνου είναι Αρμένιοι, ενώ η επέτειος της αρμενικής γενοκτονίας τιμάται με αργία, αν και πέρσι οι τελευταίες διαταράχθηκαν από την εμφάνιση φιλότουρκων διαδηλωτών.
Στις 11 Ιουνίου φέτος διοργανώθηκε νέα αντιαρμενική διαδήλωση στη Βηρυτό από ανθρώπους που κρατούσαν την τουρκική και λιβανική σημαία και ζητούσαν μια "νέα σφαγή".
Την αφορμή έδωσε υβριστικό σχόλιο εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν το οποίο ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Νισάν Ντερ-Χαρουτουνιάν.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτικοοικονομική αποδυνάμωση και η σεκταριστική οργάνωση του Λιβάνου ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρό στην Άγκυρα, ώστε να επιχειρήσει να ελέγξει μία χώρα κρίσιμη για τη διαμόρφωση του ευρύτερου συσχετισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διαπραγματευτική ισχύς της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ, της Συρίας του Άσαντ και βεβαίως της Κύπρου θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν η τουρκική "μεγαλοθυμία" μεταφραστεί σε πολιτική επιρροή στον καθημαγμένο Λίβανο.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Η Ιστορία του Ιερού Ναού της Παναγίας της Τήνου
- Ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου
- Σε απόσταση αναπνοής το εμβόλιο για τον κορονοϊό | Σε ποια χώρα εγκρίθηκε;
- DW: Σε διαρκή επαφή Βερολίνo, Αθήνα και Άγκυρα - Πιθανή η επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν
- «Βόμβα» Πούτιν...
- Ανοιχτά μπουζούκια και κλαμπ… από το απόγευμα!
- Τουρκικά ΜΜΕ: Ελληνικά πυρά κατά τουρκικού σκάφους
- Κορωνοϊός: η ενημέρωση χαρδαλιά -ποια ακριβώς καταστήματα θα κλείνουν στις 12, οι εξαιρέσεις
- Το παίρνει ξανά πάνω της η Μέρκελ...
- Χανιά: νεαρός έπεσε από τα βράχια στην παραλία σεϊτάν λιμάνια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Οι εντολές προς τον «Μωυσή» γράφουν στην ούγια «Κυριάκος»;
- Καθηγητής Βατόπουλος: Περιορισμοί στα μπαρ για να μην πάμε σε γενικό "lockdown"
- Η Ρωσία ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Πούτιν
- Η Τουρκία έχει βλέψεις και για τον Λίβανο
- Νέα τραπεζική κρίση λόγω πανδημίας;
- Ινδονησία: Η χώρα αρχίζει τις δοκιμές ενός κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού
- Κλιμάκωση από Τουρκία - Τσαβούσογλου: Τέλη Αυγούστου νέες άδειες για έρευνες "στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας μας"
- Τυνησία, το νέο κέντρο διακίνησης προσφύγων
- Τελευταία Νέα Antinews
- Η Τουρκία έχει βλέψεις και για τον Λίβανο
- Νέα τραπεζική κρίση λόγω πανδημίας;
- Τυνησία, το νέο κέντρο διακίνησης προσφύγων
- Η Ρωσία ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Πούτιν
- Καθηγητής Βατόπουλος: Περιορισμοί στα μπαρ για να μην πάμε σε γενικό "lockdown"
- Ινδονησία: Η χώρα αρχίζει τις δοκιμές ενός κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού
- Κλιμάκωση από Τουρκία - Τσαβούσογλου: Τέλη Αυγούστου νέες άδειες για έρευνες "στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας μας"
- Οι εντολές προς τον «Μωυσή» γράφουν στην ούγια «Κυριάκος»;
- Για μια θέση στους τέσσερις της Ευρώπης
- Άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis - Με χάρτη η Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Σταθερή επιδίωξη η συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, λέει το Μαξίμου
- Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ
- Κορονοϊός: Συναγερμός στην Κίνα – Εντοπίστηκε ο ιός σε συσκευασίες θαλασσινών
- Για μια θέση στους τέσσερις της Ευρώπης | Final 8 σε Champions League και Europa League
- Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – Μαξίμου: Επιδίωξη η συνεννόηση
- Δένδιας: όχι στα τετελεσμένα – τέλος η ανοχή
- Πάτρα: Νεκρή 50χρονη σε φρικτό τροχαίο
- Sputnik V: Αυτό είναι το ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό
- Μόσιαλος: Ελάχιστη η πιθανότητα διασποράς του κοροναϊού από χώρες που η πανδημία έχει ελεγχθεί