"Η Τουρκία οδεύει προς την απολυταρχία"

17:23 1/3/2017 - Πηγή: Antinews

Η Επιτροπή της Βενετίας, ένα συμβουλευτικό σώμα εμπειρογνωμόνων συνταγματικού δικαίου, χαρακτήρισε «δραματική τη μείωση της δημοκρατικής τάξης» στην Τουρκία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Η Επιτροπή, η οποία συμβουλεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν από τους φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ηπείρου χωριστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα στην Τουρκία θέτουν τη χώρα "στο δρόμο προς μια απολυταρχία και ένα απολυταρχικό καθεστώς".

Τον

Ιανουάριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε μία σειρά συνταγματικών τροποποιήσεων που εγκρίθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι οποίες θα μετατρέψουν την πολιτική τάξη σε ένα προεδρικό σύστημα, δίνοντας εκτελεστικές εξουσίες στον Ερντογάν και διευρύνοντας ουσιαστικά το πεδίο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων της θέσης. Η έγκριση του κοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο για ένα πανεθνικό δημοψήφισμα για τις τροποποιήσεις, που θα δώσει στον πρόεδρο, έναν παραδοσιακά περισσότερο εθιμοτυπικό ρόλο, τη δύναμη να απορρίπτει υπουργούς και να διαλύει το Κοινοβούλιο, να πράττει με διατάγματα, να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διορίζει προσωπικότητες σε καίριες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού συστήματος. Θα επιτρέψει επίσης στον πρόεδρο να είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος, που σήμερα απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς η Προεδρία αναμένεται να είναι αμερόληπτη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η συγκέντρωση της εξουσίας στην προεδρία θα τροφοδοτήσει τον αυταρχισμό στη χώρα. "Το κράτος θα υποβαθμιστεί σε ένα πολιτικό κόμμα και αυτό το πολιτικό κόμμα θα πρέπει να μετατραπεί σε κόμμα του κράτους. Αυτό είναι επικίνδυνο", δήλωσε ο Τούρκος πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

"Η χειρότερη κρίση εδώ και μια γενιά"

Η Επιτροπή της Βενετίας επέκρινε την απόφαση της Άγκυρας να προωθήσει συνταγματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι οι "αυστηροί περιορισμοί" των πολιτικών ελευθεριών θέτουν σε κίνδυνο το απαραίτητο πλαίσιο για τις εν λόγω πιλοτικές τροποποιήσεις στο νόμο. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου οδήγησε τις τουρκικές αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με καταστολή των ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Η Τουρκία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τη Γερμανία μετά τη σύλληψη του γερμανο-Τούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ. Εκκρεμεί δίκη εις βάρος του με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Περισσότεροι από 43.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές και καθηγητές έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. "Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν απολυθεί, ή να κρατούνται χωρίς τη δέουσα διαδικασία, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να φιμώνονται και τους Κούρδους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη φυλακή, η Τουρκία έχει περιέλθει σε κρίση που είναι η χειρότερη εδώ και μια γενιά", δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής της Human Rights Watch στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα