Η τραπεζική ένωση κολακεύει την Γερμανία
Μετά την ευφορία που ακολούθησε τη συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 κρατών μελών – το έμβρυο μιας τραπεζικής ένωσης- ο ευρωπαϊκός Τύπος, λαμβάνοντας υπόψη τις λεπτομέρειες του μηχανισμού που προέκυψε στις Βρυξέλλες, έχασε κάπως τον ενθουσιασμό του.
Η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι έγιναν υποχωρήσει υπό την πίεση «προσταγών» της Γερμανίας, η οποία επέμεινε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική
Η subprime κρίση έχει αποκαλύψει πόσο αλληλένδετες είναι όλες οι τράπεζες. Κανείς δεν το είδε αυτό σαφώς έως ότου όλα κατέρρευσαν. Κοιτάξτε τι συνέβη στην Ισλανδία και ειδικά στην υπόθεση της Fortis, όπου τα εθνικά συμφέροντα υπερίσχυσαν του γενικού.Μόνο μια κεντρική αρχή ελέγχου για όλες τις τράπεζες μπορεί να το καταπολεμήσει.
Επιπλέον, οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη γίνει σε δύο κρίσιμα επόμενα βήματα: το κλείσιμο των τραπεζών που αποτυγχάνουν και ένα κοινό οικονομικό δίχτυ ασφαλείας που θα μπορούσε να διαχωρίσει τη μοίρα των κρατών από των τραπεζών».
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξαπολύει πολλά επιχειρήματα για το ότι η νέα τραπεζική εποπτεία αποτελεί πολύ άσχημα νέα, καθώς έρχεται όταν οι τράπεζες της ευρωζώνης μεταφέρουν τρεις φορές περισσότερο από ό, τι το χρέος των κρατών-μελών.
Για την FAZ, το κεντρικό πρόβλημα είναι η παντοδυναμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) – ένα μη εκλεγμένο όργανο, όπως παρατηρεί. «Ενώ η κοινή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει νόημα, το να τοποθετήσουμε αυτή την εποπτική αρχή κάτω από τη στέγη της ΕΚΤ δεν ακούγεται και τόσο λογικό.
Μέχρι τώρα, η μοναδική υποχρέωση της ΕΚΤ ήταν να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Στο εξής, ο εποπτικός ρόλος θα την αναγκάσει να ζει με μια σύγκρουση των στόχων. Πώς θα αποφασίσει αν ο πληθωρισμός συνεπάγεται και αύξηση των επιτοκίων, όταν αυτό είναι ακριβώς που μπορεί να καταστρέψει τις τράπεζες; Τέλος, μπορεί κανείς να αμφιβάλλει για το αν η ΕΚΤ θα τα καταφέρει με όλα αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κρατιούνται ζωντανά σαν τράπεζες-ζόμπι επί χρόνια, με την έγχυση χρημάτων σε αυτά.
Η ισπανική El País κάνει λόγο για ένα «εσφαλμένο μοντέλο» που έχει επιλεγεί για την τραπεζική ένωση. Ήταν μια απόφαση που «επιβλήθηκε» από τη Γερμανία και θα «σπάσει» την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά σε δύο μεγάλες ομάδες: τα μεγάλα ιδρύματα, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, καθώς και αυτά με ενεργητικό κάτω των 30 δισ. ευρώ που θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη των εθνικών κυβερνήσεων. «Η συμφωνία ανταποκρίνεται σημείο προς σημείο στις γερμανικές απαιτήσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ήδη στην Bundestag ότι η συμφωνία ήταν ένας γερμανικός θρίαμβος. Και τώρα έχει έρθει η ώρα να εξηγήσει γιατί ένας θρίαμβος για τη Γερμανία μπορεί να μετατραπεί σε ένα οικονομικό λάθος για την Ευρώπη. Ο στόχος της θριαμβευτικής πρότασης του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να κρύψει την ζοφερή κατάσταση των γερμανικών τραπεζών αποταμιεύσεων και τις τράπεζες των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων. Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αυτό ήταν να προτείνει να μπουν μόνο οι τράπεζες που θα παρουσιάζουν συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Η πραγματικότητα, όμως, όπως φαίνεται από την περίπτωση της Ισπανίας, είναι ότι τα μικρότερα ιδρύματα είναι επίσης σε θέση να εγχύσουν τοξίνες στο εθνικό τραπεζικό σύστημα. Και το γεγονός αυτό ακυρώνει το επιχείρημα της Γερμανίας, ότι η εποπτεία των περιφερειακών τραπεζών της είναι άνευ σημασίας, γιατί η Γερμανία θα πληρώσει για κάθε ενδεχόμενη ενοποίηση των εν λόγω ιδρυμάτων. Ο κίνδυνος δεν είναι η χρεοκοπία, αλλά η μόλυνση των περιουσιακών στοιχείων»
Είναι ένα επιχείρημα που συμμερίζεται και το ABC: «Αυτό που κρύβει η Γερμανία», γράφει, είναι η κακή κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών. «Αυτό εξηγεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών ελιγμών της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν σε θέση να υπερασπιστεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να καλύψει τα παραπτώματά τους, όπως κανένας άλλος ηγέτης στην Ευρώπη.
Στις Βρυξέλλες ποτέ δεν άρεσαν οι τράπεζες αποταμίευσης, αλλά η νέα Σιδηρά Κυρία έχει καταφέρει να μετατρέψει τη Γερμανία στο τελευταίο προπύργιό τους, παρά τη συνενοχή τους στα οικονομικά προβλήματα. Οι Landesbanken ασχολούνται με άκρως ριψοκίνδυνες διεθνείς δραστηριότητες που έχουν αφήσει έναν μεγάλο λογαριασμό. Τα προβλήματα της Γερμανίας παραμένουν στη Γερμανία, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν της αρέσει να ξετρυπώνουν τα οικονομικά της οι άλλοι. Παρά την κάθε ένωση τραπεζών, μόνο η Bundesbank μπορεί να το κάνει αυτό προς το παρόν».
Presseurop
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- [Ζώδια] Τα ζώδια σήμερα-Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012
- Δείτε τι κάνουν σε μια Τουρκάλα... επειδή φοράει κοντή φούστα στην τηλεόραση...Βίντεο.
- 9 ώρες πριν από το τέλος του κόσμου... Λες;
- [Κόσμος &ντουνιάς] «Δεν θα καταστραφεί ο κόσμος» υποστηρίζει και η NASA
- «Ναι, είμαστε ακόμα ζωντανοί»
- Σκάνδαλο! Μεγαλοστέλεχος καναλιού μιλάει στο αυτί του Δένδια
- ΜΑΓΙΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ…
- Eξέδιδαν νεαρές στη Λαμία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Η τραπεζική ένωση κολακεύει την Γερμανία
- Προς την κυβέρνηση: συντονιστείτε γιατί … χανόμαστε !!!
- ΕΟΤ: Μια παραίτηση που μπορούσε να αποφευχθεί
- Επεισόδια στην Αγία Βαρβάρα μετά από… επίσκεψη του ΣΔΟΕ
- Ο πολιτικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται (η κυβέρνηση φταίει και για την κακοκαιρία!!!)
- Στη βίλα Αμαλία…οργανωνόταν για χρόνια η “επανάσταση”
- Βρούτσης: Eθνικός στόχος η αποπληρωμή 40.000 εφάπαξ το 2013
- Σαμαράς: Ένα δισ. ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου στην αγορά
- Τί γίνεται με τα «Θρησκευτικά»;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τα οικονομικά προβλήματα «καίνε» τους Ευρωπαίους
- Μικρότερες αυξήσεις στο ρεύμα αναμένεται να εισηγηθεί η ΡΑΕ
- Ασάνζ: 1.000.000 έγγραφα το 2013
- Διαδηλώσεις στην Αίγυπτο μία ημέρα πριν τον δεύτερο γύρο του δημοψηφίσματος
- Αποζημιώσεις από τη Βρετανία σε Ιρακινούς που βασανίστηκαν
- Το Wikileaks θα δημοσιεύσει 1 εκατομμύριο έγγραφα
- Ακούστε την εκπομπή του Γιώργου Τράγκα
- Τα τεστ νοημοσύνης δεν αποτυπώνουν την ευφυΐα
- Επιχείρηση ψυχολογία από Λίνεν
- Nεότερες πληροφορίες για το τροχαίο στη Συγγρού