«Η βοήθεια στην Κύπρο θα ευνοήσει τη ρωσική ολιγαρχία»

Αν η ευρωζώνη στηρίξει οικονομικά την Κύπρο, θα ευνοηθούν οι Ρώσοι που «ξεπλένουν» χρήματα. Αυτό υποστηρίζει εν ολίγοις δημοσίευμα του Spiegel, που φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND). Σύμφωνα με αυτήν, οι Ρώσοι κάτοχοι λογαριασμών με μαύρο χρήμα σε κυπριακές τράπεζες

θα βγουν κερδισμένοι από μια ενδεχόμενη οικονομική στήριξη της Κύπρου από την ευρωζώνη. Οι ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε τράπεζες της Κύπρου ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κύπρος παρέχει ακόμα αρκετές δυνατότητες για ξέπλυμα χρήματος, τονίζει η έκθεση της BND. Τυπικά η Κύπρος τηρεί όλες τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τα μέτρα και οι νόμοι όμως δεν εφαρμόζονται επαρκώς. Το ξέπλυμα διευκολύνεται, για παράδειγμα, με τη χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους Ρώσους. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, περίπου 80 ρώσοι ολιγάρχες έχουν αποκτήσει μέσω της κυπριακής υπηκοότητας την ελευθερία εγκατάστασης σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων τις ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε κυπριακές τράπεζες», δήλωσε ο ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο Spiegel.  Το κόμμα του έχει κάνει σαφές ότι θα αποδεχθεί τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας της Κύπρο μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε στα μέσα του ’70 να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή θέση της Κύπρου ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή και να μετατρέψει την Κύπρο σε φορολογικό παράδεισο. Η μεγάλη έκρηξη όμως άρχισε 20 χρόνια αργότερα, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Ο αριθμός των εικονικών εταιρειών που ήταν καταγεγραμμένες στο νησί πολλαπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τις 40.000 και κανείς δεν ρωτούσε από πού προήλθαν τα χρήματα. Όταν η Κύπρος έκανε αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ στα τέλη του ’90, η κεντρική της τράπεζα ξεκαθάρισε τον εγχώριο οικονομικό τομέα επιτρέποντας την ένταξή της το 2004. Η πρόσβαση της χώρας στο ευρώ την έκανε ακόμα πιο ελκυστική ως οικονομικό προορισμό. Στο απόγειό τους, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αντιπροσώπευαν το 70% της οικονομικής παραγωγής της χώρας»..

http://www.spiegel.de

Keywords
Τυχαία Θέματα