Ηχηρά μηνύματα ΔΝΤ για χρέος, διαπραγματεύσεις, τράπεζες

Από την πρόοδο που θα σημειώσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθηνα θα εξαρτηθεί ο χρόνος επιστροφής της επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στην ελληνική πρωτεύουσα για να δεύτερο γύρο των συζητήσεων.

Παράλληλα το Ταμείο τοποθετείται και για το θέμα των τραπεζών τονίζοντας ότι ναι μεν τα θεμελιώδη δεδομένα έχουν ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων ανακεφαλαιοποιήσεων

αλλά είναι σημαντικό να βελτιωθούν ακόμα περαιτέρω με την εφαρμογή των απαραίτητων χρηματοοικονομικών πολιτικών μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο εκπρόσωποος του Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι είχαμε ένα πρώτο γύρο παραγωγικών συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται και ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί σε τεχνικό επίπεδο θα αποφασιστεί η επιστροφή εν ευθέτω τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το Ταμείο έχει κάποια ανησυχία ή κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους λίγους μόλις μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ράις είπε:

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παρατηρούμε ότι η αυξανόμενη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μαζί με την εσωτερική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Έχουν προκαλέσει μία αστάθεια (volatility) στις χρηματιστηριακές μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θεμελιώδη δεδομένα (fundamentals) των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν πρόσφατα μέσω της κεφαλαιοποίησης. Είναι σημαντικά γι’ αυτά τα fundamentals να βελτιωθούν περαιτέρω με την εφαρμογή των απαραίτητων χρηματοοικονομικών πολιτικών για την αποφασιστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα είναι το κλειδί στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού τομέα ώστε αυτός να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία».

Αναφορικά με τη δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Ράις είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στο Πρόγραμμα και στις Ελληνικές Αρχές. Αυτό το οποίο έκανε η κ. Λαγκάρντ ήταν να στείλει ένα ισορροπημένο μήνυμα. Το Πρόγραμμα πρέπει να στέκεται σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά και χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους από την άλλη.

Στη συνέχεια τα εξής: «Υπάρχει μία ανταλλαγή (trade off) ανάμεσα στην ισχύ των μεταρρυθμίσεων και στην ελάφρυνση του χρέους στην οποία η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι μπορούν να συμφωνήσουν. Ακόμα και με ισχυρές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι πιό αδύναμες τότε θα μπορούσε να απαιτηθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να βγαίνει (add up) τοι Πρόγραμμα. Εμείς μπορούμε να εργαστούμε με ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι συνολικό, αξιόπιστο πακέτο πολιτικών και ελάφρυνσης χρέους για να μπορέσουν τα μέλη της Αποστολής (του ΔΝΤ) να προτείνουν ένα Πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο».

Σε άλλη ερώτηση, για τη σύνδεση του ασφαλιστικού, του φορολογικού και της φοροδιαφυγής με την ελάφρυνση του χρέους, ο εκπρόσωπος του Ταμείου εξήγησε τα εξής:

«Το ΔΝΤ δεν θέλει να δει εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα χρόνια, το Ταμείο ήταν αυτό που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιχειρηματολογούσε για μία δημοσιονομική προσαρμογή που θα λειτουργούσε υποβοηθητικά της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα. Και ρεαλιστικά μεσοπρόθεσμα.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ένα πακέτο ρεαλιστικών πολιτικών. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό μέρος αυτού αλλά επίσης το φορολογικό σύστημα είναι σημαντικό κομμάτι. Και πιο συγκεκριμένα το θέμα της φοροδιαφυγής και ότι ο καθένας πρέπει να πληρώνει το φορολογικό μερίδιο που του αναλογεί ώστε το βάρος της προσαρμογής να μην πέσει στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα (στους φτωχούς). Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα