Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση η παραίτηση των δύο δικαστών

Μια πρωτοφανής κρίση περνά η Δικαιοσύνη και μια θεσμική εκτροπή που δεν έχει προηγούμενο, με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης. Η προσπάθεια των παπατζήδων του Μαξίμου να διχάσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας επετεύχθη με την παραίτηση των δύο αντιπροέδρων από την Ένωση Δικαστών επειδή αντιδρούν στην απόφαση του προέδρου να διακόψει τη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι καταγγελίες των δύο δικαστών για αρνησιδικία και για εκτροπή δημιουργούν πολύ επικίνδυνους συνειρμούς για το πώς το μακρύ χέρι της κυβέρνησης επιχειρεί να ξεθεμελιώσει το τελευταίο οχυρό που το Μαξίμου δεν κατάφερε

να αλώσει. Τσάκισε τις ανεξάρτητες αρχές, κάνει ό,τι γουστάρει και νομοθετεί όπως θέλει, τι έμεινε από το να ελεγχθεί με κάθε τρόπο το δικαστικό σώμα;

Ξαφνικά προχθές ανακοινώνεται ότι θα δοθούν όλα τα αναδρομικά στους δικαστικούς, όπως είχε αποφασίσει το Μισθοδικείο. Λεφτά που κυμαίνονται από 2.500 έως 15 χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή που π.χ. υπάρχουν και ένστολοι και εκπαιδευτικοί που θα έπρεπε να πάρουν αναδρομικά ενώ κόβονται οι συντάξεις ανθρώπων που παίρνουν 500 και 600 ευρώ το μήνα.

Εν πάση περιπτώσει καλά κάνουν και τα διεκδικούν, όμως, δημιουργούνται σκέψεις για «συναλλαγή» της κυβέρνησης με τους δικαστές καθώς οι τελευταίοι μόλις πριν μερικές ημέρες είχαν εκδώσει ανακοίνωση που ζητούσαν τα λεφτά τους και προειδοποιούσαν ότι δεν θα δεχθούν νέες περικοπές. Όταν βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δικαστικές εξελίξεις ασφαλώς δημιουργείται η εντύπωση ότι «κάτι βρόμικο και περίεργο» παίζεται.

Λίγες ημέρες μετά, και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου με μια πρωτοφανή κίνησή του διακόπτει τη συνεδρίαση που θα έκρινε το νόμο Παππά, επικαλούμενος το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Απίστευτη δικαιολογία καθώς η Δικαιοσύνη ποτέ δεν πρέπει να δικάζει με βάση το «κλίμα», όμως, όλοι είπαν ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα οργής των δικαστών που αντέδρασαν στην εισήγηση του προέδρου. Άλλοι είπαν ότι θέλησε έτσι ο κ. Σακελλαρίου να «αποκαλύψει» όσους είναι κατά του νόμου Παππά και μετά να αρχίσουν να ασκούνται πιέσεις για να ψηφίσουν υπέρ.

Και πέραν πάσης λογικής ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν όρισε νέα συνεδρίαση δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο χώρο της τηλεόρασης με νέα κανάλια, μαύρο σε άλλα και χιλιάδες άνεργους. Αντί το ΣτΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δικάσει πριν καν γίνει ο διαγωνισμός, έχουν περάσει 40 ημέρες από τότε αλλά το ανώτατο δικαστήριο αρνείται να αποφανθεί. Είναι αυτό ή όχι αρνησιδικία, το υπέρτατο έγκλημα στη δικαιοσύνη που την προσβάλλει και την υποβαθμίζει;

Η παραίτηση των δύο δικαστών είναι ουσιαστικά ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση γι' αυτήν την εξωθεσμική, παρασκηνιακή και εξόχως εξευτελιστική για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, παρέμβασή της.

Κι όλα αυτά, δηλαδή ο εμφύλιος στη Δικαιοσύνη να συμβαίνει γιατί; Για να κάνουμε το χατίρι του Παππά και της παρέας του;

Όχι, αυτό δεν πρέπει να περάσει με τίποτε. Δεν πρέπει να κάνουν τους δικαστές «Συριζαίους» τάζοντάς τους ή απειλώντας τους. Πρέπει να τους αφήσουν να δικάσουν με βάση το νόμο και το Σύνταγμα.

Όμως, βρίσκονται σε πανικό και θα κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν. Ακόμη και δικαστικό πραξικόπημα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα