«Ηλεκτρονικό φακέλωμα» για όλες τις συναλλαγές

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον ο «Μεγάλος Αδελφός» που θα παρακολουθεί κάθε συναλλαγή των Ελλήνων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει του προωθούμενου καθολικού ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες», ξεκινά το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των πολιτών -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Με απόφαση (ΠΟΛ.1077/26.3.2012) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τράπεζες, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία,

ασφαλιστικές εταιρίες, ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής) υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών «αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος». Τα αρχεία αυτά θα πρέπει να έχουν σταλεί σε ηλεκτρονική μορφή στο σύστημα TAXIS έως τις 20 Αυγούστου και να αφορούν τη χρήση του 2011. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος θα αφορούν και τη χρήση του 2010. Επιπλέον, τα στοιχεία των τραπεζών (για δάνεια, κίνηση λογαριασμών και πιστωτικών καρτών) και αυτά για το Χρηματιστήριο και τις ασφαλιστικές εταιρίες ορίζεται ότι «δύναται να αφορούν χρήσεις από το 2010 και εφεξής».

Το προφίλ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει πλέον λεπτομερώς την οικονομική συμπεριφορά και το καταναλωτικό προφίλ κάθε φορολογουμένου, διαθέτοντας πλήρη στοιχεία για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, δαπάνες υγείας και ασφάλισης, ακόμα και τα βασικά έξοδα του σπιτιού του. Από το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» δεν θα γλιτώσουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια που τυχόν διαθέτουν οι πολίτες, όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό, ασήμι κ.λπ., καθώς και πληροφορίες για αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού. Τα στοιχεία θα διατηρούνται στη ΓΓΠΣ για έξι χρόνια.

Διασταυρώσεις

Η ογκώδης βάση δεδομένων που θα προκύψει δημιουργείται με το επιχείρημα ότι η ΓΓΠΣ θα μπορέσει έτσι να προχωρήσει σε μπαράζ διασταυρώσεων, από τις οποίες φιλοδοξεί να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ώστε να επιβληθούν εν συνεχεία πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα. Για παράδειγμα, θα μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες, καθώς και φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση δαπάνες μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

Πιο αναλυτικά, οι υπόχρεοι αποστολής στοιχείων στη ΓΓΠΣ και τα ακριβή στοιχεία που θα πρέπει να μεταβιβάζουν στο σύστημα TAXIS κάθε χρόνο (από την επόμενη χρονιά η σχετική προθεσμία θα είναι η 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς, δηλαδή π.χ. 31/3/2013 για το 2012) είναι:

 Τράπεζες, Χρηματιστήριο

Τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων), Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. και επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης: Πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για:

 α) Δάν

Keywords
Τυχαία Θέματα