ΗΠΑ: Επικίνδυνη «μόλυνση» της οικονομίας

15:42 6/4/2020 - Πηγή: Antinews

Μέσα σε δύο εβδομάδες 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν καταθέσει αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ενώ οικονομικοί αναλυτές και αρθρογράφοι κάνουν λόγο για ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα ανεργίας, που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο οικονομικός αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού Ατλάντικ Derek Thompson, θεωρεί πως το Κογκρέσο θα μπορούσε ακόμη και τώρα να σταματήσει την έλευση της καταστροφής με ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης έκτακτης ανάγκης όλων των μικρομεσαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το καμπανάκι

για το θλιβερό ρεκόρ ανεργίας στις ΗΠΑ χτύπησε την Πέμπτη το πρωί, όταν το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως την περασμένη εβδομάδα 6,6 εκ. άνθρωποι υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αριθμός διπλάσιος των 3.3 εκατομμυρίων που είχε σημειωθεί επτά ημέρες νωρίτερα. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 10 εκατομμύρια οι οποίοι μαζί με τη δουλειά τους στις περισσότερες περιπτώσεις χάνουν και την ασφάλιση υγείας, εν μέσω μάλιστα ενός σπιράλ χαοτικής κρίσης στη δημόσια Υγεία.

Ρυθμοί ύφεσης

Με τόσους ανέργους σε προγράμματα ασφάλισης ανεργίας, με τις επιχειρήσεις σε καθεστώς αναστολής εργασιών, με τις start ups κατεστραμμένες, και την αγορά κλειστή χωρίς κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξαναλειτουργήσουν, και με τον ξαφνικό περιορισμό στα σπίτια, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται πλέον σε μια κρίση που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί στην αμερικανική ιστορία.

Σημειώνεται ότι στην ύφεση του 2007-2009 είχαν χαθεί 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, και τώρα μόνον μέσα σε 15 ημέρες ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει τα 10 εκ., ενώ ορισμένες πολιτείες -μέρα με την ημέρα – δείχνουν να κινούνται προς ρυθμούς Μεγάλης Ύφεσης.

Διάσωση ή κατάρρευση

Σύμφωνα με τον Thompson , εφόσον οι άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους και δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, «η επιτυχημένη βορειοευρωπαϊκή (Βλέπε Δανία) επιλογή της χρηματοδότησης όλων των επιχειρήσεων για παραμονή των εργαζομένων σε αυτές», θα πρέπει το Κογκρέσο να ενεργοποιήσει πακέτο διάσωσης έκτακτης ανάγκης προκειμένου «να αυξηθούν οι πόροι για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων αμερικανικών επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν μέχρι 500 εργαζόμενους, από 300 δισ. δολάρια, που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, σε 600 δισ. δολάρια. Και αυτά τα δάνεια θα μπορούν να σβηστούν υπό τον όρο να μην γίνουν απολύσεις προσωπικού».

Το πακέτο οικονομικής διάσωσης των ΗΠΑ όμως φαίνεται να ενθαρρύνει σιωπηρά τις απολύσεις ενώ παράλληλα αυξάνει τις δαπάνες για τους ανέργους, καθώς τα επιδόματα έχουν επεκταθεί σε πολλά νοικοκυριά τα οποία θα λάβουν εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 1.200 δολαρίων συν 500 δολάρια για κάθε παιδί. Μια ενίσχυση που ασφαλώς κρίνεται απολύτως αναγκαία για να μην πεινάσουν εκατομμύρια άνθρωποι, δεδομένων των μαζικών κι ανεξέλεγκτων απολύσεων.

«Πατριωτικό καθήκον»

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Ατλάντικ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης προτρέποντας δημοσίως τις εταιρείες να χρησιμοποιούν κρατικό χρήμα για να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα. «Έχετε πατριωτικό και ηθικό καθήκον να κρατήσετε τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια αυτής της εθνικής κρίσης και η κυβέρνηση έχει πατριωτικό και ηθικό καθήκον να σας πληρώσει για να το κάνετε».

Το Κογκρέσο επίσης θα πρέπει να λάβει άμεσα απόφαση «για να διπλασιάσει τις εγγυήσεις δανείων φτάνοντας στα 600 δισ., ποσό περίπου ίσο με 11 εβδομάδες μισθοδοσίας για όλες τις εταιρείες των ΗΠΑ που απασχολούν μέχρι 500 εργαζόμενους».
Ενδεχόμενες κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, είτε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ στη φρίκη της οικονομικής κατάρρευσης, προειδοποιεί ο Derek Thompson.

Τολμηρές ιδέες και λύσεις

«Στην κορύφωση της Μεγάλης Ύφεσης, το 1933, περίπου το 25% των Αμερικανών ήταν εκτός εργασίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το 6% των Αμερικανών καταθέτει αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Σήμερα, έχουμε να κάνουμε με μια ελαφριά ταχύτητα ύφεσης. Αλλά μετά από δύο μήνες, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ύφεση, απλώς» καταλήγει.

Εξίσου μεγάλη ανησυχία για την οικονομία αλλά και για τη μάχη κατά της πανδημίας εκφράζουν σε κοινό άρθρο τους στη Νew Yokr Times, συντάκτες, αναλυτές και ειδικοί της εφημερίδας, με το οποίο καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να «φέρει» όλα μαζί τα όπλα στο τραπέζι: «Από ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, μια νέα αποστολή Απόλλων έως και ένα νέο Νew Deal», δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών που διέρχεται η αμερικανική οικονομία και κοινωνία.

Ίσως το καλό νέο είναι ότι το 2020 είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ, οπότε νέες ιδέες και τολμηρές πολιτικές λύσεις, δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν, εφόσον αναγκαστικά και νέες δυνάμεις θα μπουν στο παιχνίδι, μετά τη δραματική δοκιμασία της πανδημίας που έχει κυριολεκτικά γονατίσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα