ΗΠΑ και Κούβα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και το άνοιγμα των πρεσβειών τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών που συναντήθηκαν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για άλλον ένα γύρο συνομιλιών. Η κίνηση για την αποκατάσταση των σχέσεων που διακόπηκαν πριν από δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχει θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την εξομάλυνση των σχέσεων με ένα ιστορικό αντίπαλο, που κάποτε συμφώνησε να επιτρέψει σοβιετικούς

πυρηνικούς πυραύλους στο έδαφος του και απέκρουσε την εισβολή ανταρτών υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρόοδος προς την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων δεν προχωρά όσο γρήγορα ήλπιζαν αρχικά τον Δεκέμβριο, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση. Τώρα, έχοντας παρακάμψει πολλά εμπόδια, ιδιαίτερα για τους Κουβανούς, οι συνομιλίες έχουν φθάσει στο πιο αισιόδοξο σημείο μετά από τέσσερις γύρους συνομιλιών στην Αβάνα και στην Ουάσιγκτον.

«Προσπαθώ να μην ακούγομαι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος συμμετέχει στις διπλωματικές υποθέσεις. «Αλλά νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά από ό,τι στο παρελθόν και νομίζω ότι οι ομόλογοί μου έρχονται εδώ με την επιθυμία να γίνει αυτό». Ο Γκουστάβο Ματσίν, ένας κορυφαίος Κουβανός διπλωμάτης ο οποίος υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας της χώρας του στις συνομιλίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αβάνα: «Δεν βλέπουμε εμπόδια, αλλά μάλλον ζητήματα για να επιλύσουμε και να συζητήσουμε».

Οι κυβερνήσεις έκλεισαν τις πρεσβείες τους αφού ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις στις 3 Ιανουαρίου του 1961, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του νέου ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, να μειωθεί σημαντικά το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας. Ο Κάστρο αποκάλεσε την πρεσβεία άντρο κατασκόπων και μέρος του αμερικανικού σχεδίου ανατροπής της κομμουνιστικής κυβέρνησης που πήρε την εξουσία μετά την επανάσταση του 1959.

Το 1977, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κάπως θερμότερων σχέσεων, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν «τους τομείς συμφέροντος» στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, χωρίς πρέσβεις και περιορισμένη διπλωματική δραστηριότητα, λειτουργώντας τεχνικά υπό την αιγίδα της ελβετικής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι στην Αβάνα και στην Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι το να έχουν πλήρεις πρεσβείες και ανταλλαγή πρεσβευτών θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία προς τις ομαλές σχέσεις. Ενώ το συνολικό εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε υπό τον Αϊζενχάουερ και ενισχύθηκε υπό τον Τζον Κένεντι και τον Μπιλ Κλίντον, παραμένει, ο Ομπάμα έχει λάβει διάφορα μέτρα για να είναι χαλαρότερο και να αυξηθούν οι συναλλαγές και τα ταξίδια στην Κούβα, αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Κάστρο, ότι η αναγκαστική απομόνωση της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αιτία της οικονομικής επιδείνωσης της.

Για την Κούβα, τα βασικά εμπόδια για την αποκατάσταση των ομαλών διπλωματικών σχέσεων έχουν αρθεί. Με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, οι διπλωμάτες της Κούβας έχουν βρει μια τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες που προτίθεται να διαχειριστεί τους λογαριασμούς για τα συμφέροντά τους στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την Stonegate, μια μικρή τράπεζα της Φλόριντα, που έχει συμφωνήσει να αναλάβει τους λογαριασμούς.

Την επόμενη εβδομάδα, η Κούβα αναμένεται να βγει επίσημα από τον κατάλογο των εθνών της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία, μετά από το τέλος της περιόδου επανεξέτασης των 45 ημερών από την κοινοποίηση του Ομπάμα στο Κογκρέσο, τον Απρίλιο. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη λάβει τη δέσμευση από την Κούβα ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν ελεύθερα στο νησί και να μιλούν με όποιον θέλουν. Και μέχρι στιγμής, η Κούβα δεν έχει εγγυηθεί ότι οι μεταφορές προς την αμερικανική ένωση δεν θα παραβιαστούν και ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Πρεσβεία των ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις από τους αστυνομικούς που τη φρουρούν.

Σε μια ακρόαση της Γερουσίας την Τετάρτη, η επικεφαλής διπλωμάτης για τη Λατινική Αμερική, υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτα Τζέικομπσον, δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε μια πρεσβεία, όπου οι διπλωμάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν και να βλέπουν τη χώρα και να μιλούν με τους ανθρώπους». Οι Κουβανοί διπλωμάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ταξιδέψουν πέρα από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη και οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα δεν μπορούν να φύγουν από την Αβάνα χωρίς άδεια.

Ο Ραούλ Κάστρο, επίσης, πρόσφατα παραπονέθηκε στους δημοσιογράφους, σχετικά με ένα πρόγραμμα στο τμήμα αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα που εκπαιδεύει τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους στα βασικά του επαγγέλματος, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομη» ανάμιξη σε μια χώρα όπου τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από το κράτος. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπερασπίστηκαν το πρόγραμμα, στο οποίο είναι επικεφαλής καθηγητές δημοσιογραφίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά οι επίσημοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό ή άλλα προγράμματα να τροποποιηθούν ή να εγκαταλειφθούν.

Ο Ομπάμα ήλπιζε να ανοίξουν τις πρεσβείες μετά από μια ιστορική συνάντηση με τον Κάστρο σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στον Παναμά τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, οι Κουβανοί έχουν προσεγγίσει τη νέα σχέση πιο επιφυλακτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι αμερικανοί επισκέπτες συρρέουν στο νησί και αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπορικών συμφωνιών και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα