Ιράν: Ακροβασίες σε τεντωμένο σκοινί

Η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα στην απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα δηλώνει πως δεν θέλει πόλεμο.

Το Ιράν αντιδρώντας στη χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου απείλησε με αντίποινα. "Όποιος θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε πεδίο σφαγών ας έρθει" δήλωσε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεϊν Σαλαμί. Τα στρατεύματα του δεν θα επιτρέψουν ποτέ έναν πόλεμο σε ιρανικό έδαφος,

τόνισε και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να μην διαπράξουν ένα στρατηγικό λάθος. Εντωμεταξύ χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτός από την απόφαση για μεταφορά επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε και νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διευκρίνησε χθες πως "ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ ενέκρινε την επιχείρηση μεταφοράς στρατευμάτων, η οποία έχει αμυντικό χαρακτήρα" και συμπλήρωσε πως όλα συντείνουν στο ό,το το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία το προηγούμενο Σάββατο. Από την άλλη πλευρά η Τεχεράνη παρά τις απειλές προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αυτό φάνηκε και από την συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο CNN o Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τσαβάντ Σαρίφ, ο οποίος δήλωσε:

"Το εννοώ πολύ σοβαρά αυτό που λέω τώρα. Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική σύρραξη. Πιστεύουμε ότι μια στρατιωτική σύρραξη η οποία θα βασίζεται σε μια πλάνη θα ήταν φοβερή και προκαλούσε πάρα πολλά θύματα ωστόσο θα υπερασπιζόμασταν τη χώρα μας".

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της είναι πεπεισμένη ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της το περασμένο Σάββατο. O εκπρόσωπος Τύπου του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας Τούρκι Αλ Μαλίκι υπογράμμισε σχετικά:

"Οι επιθέσεις ήταν από το βορρά και χωρίς αμφιβολία υποστηρίχθηκαν από το Ιράν".

Η ΕΕ τηρεί μετριοπαθή στάση

Από την πλευρά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τσαβάντ Σαρίφ αποποιείται κάθε ευθύνη. Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης είναι αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη. Είναι όμως σε θέση να προβούν σε μια τέτοια επίθεση; Η απάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών είναι αφοπλιστική:

"Οι συνθήκες σε κάνουν ευρηματικό. Έτσι γίναμε και εμείς.Τι νομίζετε; Πώς φτιάξαμε το αντιπυραυλικό σύστημα και αποκρούσαμε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Κανείς δεν μας υποστήριξε, δεν πήραμε από πουθενά εξοπλισμό".

Και οι Γάλλοι πάντως δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν διατηρούν τις επιφυλάξεις τους εάν όντως ήταν οι Χούτι οι οποίοι προχώρησαν στην επίθεση. Οι Ευρωπαίοι πάντως γενικότερα διατηρούν μέχρι στιγμής μια μετριοπαθή, χωρίς εξάρσεις στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχουν ενταθεί οι προετοιμασίες για μια συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών, των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Κίνας με τον Ιρανό ομόλογο τους. Μια συνάντηση από την οποία αναμένεται να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα