Ήρθε το άδοξο τέλος του Μπερλουσκόνι;

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι νεκρός. Bρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του είναι ότι θα καταλήξει στη φυλακή, γράφει ο Guy Dinmore.

Η κεντροαριστερά της Ιταλίας ήθελε από καιρό να γράψει την πολιτική νεκρολογία του άσπονδου εχθρού της τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας, με την ταπεινωτική κοινοβουλευτική υποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού, αυτό αντιθέτως έγινε από έναν από τους πιο πιστούς συμμάχους του. Μιλώντας έξω από τη νέα

έδρα του κεντροδεξιού κόμματός του στο κέντρο της Ρώμης, ένα μέλος του κοινοβουλίου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα από «νομιμόφρονες» οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Μπερλουσκόνι στο διαμέρισμά του την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μια δραματική διάσπαση στο κόμμα τους που έσωσε την κυβέρνηση συνασπισμού αριστεράς – δεξιάς του Ενρίκο Λέτα από την κατάρρευση.
«Πολύ καταβεβλημένος, λυπημένος και όχι πολύ διαυγής» ήταν το πώς περιέγραψε τον 77χρονο δισεκατομμυριούχο, αν και είπε ότι τα δάκρυα που αναφέρθηκαν στον Τύπο ήταν περισσότερο θέατρο παρά πραγματικότητα.

Δύο ημέρες αφότου οι «μετριοπαθείς» του κόμματός του ανάγκασαν τον Μπερλουσκόνι να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να ρίξει την κυβέρνηση Λέττα, ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα την Παρασκευή, όταν η επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε την αποπομπή του από το κοινοβούλιο, λόγω της καταδίκης του για φοροδιαφυγή που του επέβαλε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας τον Αύγουστο. Η τελική απόφαση ανήκει σε μια ψηφοφορία της ολομέλειας, πιθανότατα πριν από το τέλος του μήνα. Οι «πιστοί» που αναζητούσαν τον Μπερλουσκόνι την Πέμπτη το βράδυ δεν ήταν εκεί για να ζητήσουν συμβουλές από τον άνθρωπο που τους είχε οδηγήσει σε τρεις εκλογικές νίκες. Αντ’ αυτού εξέδωσαν μια δήλωση, υπογεγραμμένη από περίπου 100 κεντροδεξιoύς βουλευτές, με την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το Λαό της Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι και να επανιδρύσουν μια «φιλελεύθερη» Forza Italia υπό τη σημαία του πρώτου κόμματος που ιδρύθηκε το 1994. Κάλεσαν τον Μπερλουσκόνι να ενωθεί μαζί τους.

«Ήταν ένα τελεσίγραφο| είπε ο κεντροδεξιός βουλευτής. «Αυτή ήταν η εβδομάδα που ξεκίνησε η μετά – Μπερλουσκόνι εποχή». Σε περίπτωση που υλοποιηθεί, οι αποσχισθέντες θα υλοποιήσουν το μεγαλύτερο σχίσμα στην κεντροδεξιά της Ιταλίας από την κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών και της μεταπολεμικής τάξης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Μπερλουσκόνι εξέδωσε μια δήλωση καταδικάζοντας την απόφαση της επιτροπής, λέγοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του και ότι «πλήττεται η καρδιά της δημοκρατίας». Είπε ότι η ψήφος προήλθε από τον «σαφή στόχο να εξαλείψουν έναν πολιτικό τους αντίπαλο με δικαστικά μέσα, τον οποίον είχαν αποτύχει να νικήσουν μέσα από το δημοκρατικό μέσο της κάλπης».

Γύρω στα 70 με 90 «περιστέρια» που ομαδοποιήθηκαν γύρω από τον Αντζελίνο Αλφάνο, αναπληρωτή πρωθυπουργό και ηγέτη της εξέγερσης αυτής της εβδομάδας εναντίον του Μπερλουσκόνι, θα έμεναν πίσω, είτε παραμένοντας στο PDL ή σχηματίζοντας δικό τους νέο κόμμα. Ο Αλφάνο, γραμματέας του PDL που κάποτε είχε θεωρηθεί ως ο προφανής διάδοχος του Μπερλουσκόνι, δεν έχει εκφράσει ακόμη τις προθέσεις του. Παρότι τον σύγκριναν με τον Βρούτο που μαχαίρωσε τον Καίσαρα ή τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Χριστό, το νέο Forza Italia λέει ότι θα ανοίξει τις πόρτες του σε αυτόν, αλλά μόνο σε έναν υποδεέστερο ρόλο. Τα γεράκια έχουν ήδη εντοπίσει ένα νέο γραμματέα – τον Ραφαέλε Φίτο, τον 44χρονο πρώην κυβερνήτη της νότιας περιοχής της Απουλίας, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου για τη διαφθορά και την παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Πολλοί στην αριστερά λένε ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην μεταπολεμική Ιταλία, δεν θα είναι πολιτικά νεκρός μέχρι να τον θάψουν πραγματικά. Όμως, μετά την ήττα της τελευταίας στιγμής στη Γερουσία την Τετάρτη, η εξουσία του Μπερλουσκόνι έχει καταρρεύσει. «Δεν έχω δει ποτέ ένα τέτοιο απίστευτο χάος στο ίδιο κόμμα», δήλωσε ο Τζοβάνο Ορσίνα, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Για πρώτη φορά, το PDL έχει στραφεί ενάντια στον ηγέτη του. Αυτή είναι μια πολιτική καμπή». Οι σύμμαχοι λένε ότι ο Μπερλουσκόνι έκανε την στροφή των 180 μοιρών για να σώσει το κόμμα από τη διάσπαση. Οι γνώστες του κόμματος λένε ότι ο ίδιος υποχώρησε κάτω από την πίεση διευθυντικών στελεχών της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του, ανάμεσά τους και της Μαρίνα, της μεγαλύτερης κόρης του.

Μετά την καταδίκη του για τη φοροδιαφυγή, ο Μπερλουσκόνι έχει ακόμη πολύ δρόμο και μπορεί να χρειαστεί να περιμένει χρόνια προτού να μπορέσει να ξαναείναι υποψήφιος σε εκλογές. Ανεξάρτητα από την αποπομπή του από τη Γερουσία, ένα δικαστήριο του Μιλάνου αναμένεται στις 19 Οκτωβρίου να αποφασίσει για την απαγόρευσή του να κατέχει δημόσιο αξίωμα, από ένα έως τρία έτη. Ο Μπερλουσκόνι θα αρχίσει σύντομα να εκτίει την ποινή ενός έτους για τη φορολογική απάτη σε κατ’ οίκον περιορισμό ή μέσω κοινωφελούς εργασίας. Η αποπομπή του από τη Γερουσία δεν είναι μόνο ταπεινωτική. Με την άρση της ασυλίας, ο Μπερλουσκόνι φοβάται ότι η δικαιοσύνη που κατηγορεί ως πολιτικά μεροληπτική θα μπορούσε να τον συλλάβει και να τον φυλακίσει και για άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν, όπως η καταδίκη για πληρωμένο σεξ με μια ανήλικη πόρνη και μια έρευνα για πιθανή δωροδοκία του πρώην κέντρου – αριστερού γερουσιαστή.

Η διάλυση του Μπερλουσκόνι ενίσχυσε σαφώς τον Λέτα. Μια δημοσκόπηση της Tecne διαπίστωσε ότι το 59 τοις εκατό των Ιταλών θεωρεί τον πρωθυπουργό πραγματικό νικητή αυτή την εβδομάδα. Μόνο το 22 τοις εκατό δικαιώνει τον Αλφάνο.

Η απειλή αποσταθεροποιητικών εκλογών έχει αποφευχθεί, για το τρέχον έτος τουλάχιστον, και ο Λέτα είναι σε ισχυρότερη θέση για να καθορίσει τους όρους του προϋπολογισμού του 2014, στο πλαίσιο των περιορισμών του δημοσιονομικού ελλείμματος που απαιτείται από τις Βρυξέλλες. Αλλά υπάρχουν φήμες δυσαρέσκειας από εκείνους στο αριστερό κόμμα του, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ιταλία επιστρέφει στο Χριστιανοδημοκρατικό της παρελθόν. Ο Λέτα ξεκίνησε την καριέρα του στο εν λόγω κόμμα, όπως και ο Αλφάνο και πολλοί άλλοι υπουργοί. Οι «μετριοπαθείς» κεντροδεξιοί γύρω από τον Αλφάνο οφείλουν, επίσης, την αφοσίωσή τους στην Κοινωνία και Απελευθέρωση, μια συντηρητική καθολική οργάνωση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γνωρίζοντας καλά το πολιτικό θέατρο, οι Ιταλοί δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει μελλοντική σταθερότητα. Σε ερώτηση της Tecne, εάν πιστεύουν ότι η πολιτική κρίση είχε επιλυθεί αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από το 88 τοις εκατό είπαν «όχι».

ft.com

Keywords
Τυχαία Θέματα