Ισπανία: Οι κύριοι στόχοι της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών/Podemos
Η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας στη μεταπολιτευτική εποχή -που αν και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με διαφορά μόλις δύο ψήφων μειοψηφεί στο Κοινοβούλιο- έχει μπροστά της ακόμη πολλούς σκοπέλους και προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει, προκειμένου να φέρει εις πέρας το κυβερνητικό της έργο.
Οι 155 βουλευτές που συγκεντρώνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (οι Σοσιαλιστές του PSOE και οι Unidas Podemos) σε μία πολυκερματισμένη γεωγραφία του νέου Κοινοβουλίου, θα απαιτήσουν κι άλλους χειρισμούς και διαπραγματεύσεις με κόμματα με μικρή κοινοβουλευτική δύναμη, προκειμένου να
Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, του οποίου άλλωστε η απόρριψη είχε προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ και την έναρξη του εννεάμηνου κύκλου των υπηρεσιακών κυβερνήσεων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο του Σάντσεθ έχει αρχίσει να επεξεργάζεται έναν προϋπολογισμό με αυξημένες δαπάνες, εν μέρει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κομμάτων από τις περιφέρειες, με τα οποία συνήψε συμφωνίες προκειμένου να επιτευχθεί η ψήφος εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ο νέος νόμος για τα οικονομικά του κράτους περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση των εσόδων, μέσα από τον ελάχιστο φόρο 15% για τις επιχειρήσεις (18% για τις επιχειρήσεις καυσίμων), αύξηση κατά δύο μονάδες του φόρου στα εισοδήματα άνω των 130.000 ευρώ και τέσσερις μονάδες για τα εισοδήματα άνω των 300.000 ευρώ. Τα μέτρα τούτα αφορούν το 0,4% των φορολογουμένων.
Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει δεσμευθεί για την αύξηση των κατώτατων συντάξεων και τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Η αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.000 ευρώ μέσα στο 2020 (με προοπτική για 1.200 το 2024), ή μία έγκριση για ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, είναι μία από τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, όμως θα πρέπει να πείσει ορισμένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα του Κοινοβουλίου, που εκφράζουν φειδώ ως προς τα οικονομικά.
Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα από τα πιο ακανθώδη κι επείγοντα θέματα που καλείται να επιλύσει η νέα κυβέρνηση. Ιδίως μετά τη συμφωνία με τους κεντροαριστερούς Καταλανούς αυτονομιστές του ERC, των οποίων η αποχή διευκόλυνε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο εκπρόσωπός τους Γκαμπριέλ Ρουφιάν έχει αξιώσει άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μαδρίτη και την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εντός δύο εβδομάδων. Η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει τις παραχωρήσεις της σε μία μεταρρύθμιση του Καθεστώτος Αυτονομίας της περιφέρειας αυτής, που θα προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία. Από την πλευρά τους οι Καταλανοί διεκδικούν την έγκριση ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της επαρχίας τους, κάτι που όμως θα χρειασθεί μία μεταρρύθμιση του Συντάγματος για την οποία όμως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία. Παράλληλα, η αντιπολίτευση στη Μαδρίτη απειλεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν μεταρρυθμισθεί το Καθεστώς Αυτονομίας.
Μία άλλη από τις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση PSOE-Podemos είναι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Η νέα κυβέρνηση προτείνει τη θέσπιση ενός νέου καταστατικού εργασίας, την απαγόρευση των απολύσεων για μακρόχρονη απουσία λόγω αναρρωτικών αδειών, τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων και την απαγόρευση να προτάσσεται το εργασιακό καθεστώς της εταιρείας έναντι του κλαδικού καταστατικού.
Μεταξύ των άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που η νέα κυβέρνηση προωθεί είναι και ο νόμος για την ασφάλεια του πολίτη, του επιλεγόμενου και 'νόμου φίμωτρο', ενώ επίσης προβλέπεται και η θέσπιση του νόμου για την ευθανασία και τον αξιοπρεπή θάνατο. Σε γενικότερο πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση προτείνει μία συνολική μεταρρύθμιση του πλαισίου για την απονομή της δικαιοσύνης. Πάντως, κατά τα φαινόμενα, στον τομέα αυτό η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολία να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τη μεταρρύθμιση του Άρθρου 324 για την πάταξη της διαφθοράς και την ασυλία από σχετικές διώξεις, που καθιστούν αδύνατη την τιμωρία για οικονομικά εγκλήματα. Επίσης, στους στόχους της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση του νόμου για την βαρύτητα των σεξουαλικών εγκλημάτων.
Μεγαλύτερη δυσκολία θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σάντσεθ στη γενικότερη μεταρρύθμιση που επιδιώκει για τη σύνθεση και λειτουργία των ανώτατων θεσμικών οργάνων του κράτους, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Συμβούλιο του Κράτους. Εκεί η κυβέρνηση θα χρειασθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων σε Κοινοβούλιο και Γερουσία για να περάσει τους σχετικούς νόμους. Γεγονός που καθιστά αναγκαία την ψήφισή τους κι από την αντιπολίτευση, συνεπώς προς το παρόν η όποια πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση τούτη είναι μάλλον καταδικασμένη εκ των προτέρων.
Μέσα στα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στα πολιτικά κόμματα, στο επίπεδο της κάλυψης των αναγκαίων λειτουργιών τους.
Μία από τις πιο φιλόδοξες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης είναι και η έγκριση του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα σχέδιο για μετάβαση σε ήπιες ενεργειακές πηγές με στόχο έως το 2050 το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Αλλά και η μεταρρύθμιση των νόμων για την Παιδεία είναι ένα από τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης. Η βασική αρχή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης εδράζεται στην απαγόρευση των διακρίσεων στα σχολεία λόγω της προέλευσης των μαθητών, ενώ θα παύονται οι επιδοτήσεις για τα σχολεία που κάνουν διάκριση φύλων. Επιπλέον, το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι προαιρετικό, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρωθεί από άλλο μάθημα, ενώ οι βαθμοί του δεν θα προσμετρώνται στη συνολική επίδοση του μαθητή.
Ο Πέδρο Σάντσεθ ορκίσθηκε ως πρωθυπουργός ενώπιον του βασιλιά Φελίπε 6ου
Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίσθηκε σήμερα ως πρωθυπουργός ενώπιον του βασιλιά Φελίπε 6ου της Ισπανίας, την επομένη της ανάδειξής του από τους βουλευτές επικεφαλής ενός συνασπισμού με τη ριζοσπαστική αριστερά των Podemos.
Ο Σάντσεθ ορκίσθηκε να σέβεται το ισπανικό Σύνταγμα στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα της Θαρθουέλα χωρίς Βίβλο ούτε Εσταυρωμένο. Είχε κάνει το ίδιο όταν είχε αναλάβει την εξουσία τον Ιούνιο 2018, όταν είχε γίνει ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977 στην Ισπανία που ορκίσθηκε χωρίς θρησκευτικά σύμβολα.
Ο σοσιαλιστής ηγέτης πρέπει τώρα να σχηματίσει την κυβέρνησή του, την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού μετά το τέλος της φρανκικής δικτατορίας το 1975.
Σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του (PSOE), η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αρχικά αναμενόταν αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: EFE, El Pais, El Publico, El Mundo, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Θα πάθεις πλάκα! Δείτε τι έκανε η θάλασσα σε χωριό της Εύβοιας
- Τραγωδία: Βρέθηκε νεκρό παιδί στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου της Air France
- Άφωνοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι με Μητσοτάκη: «Καλύτερος από τον Τραμπ» – Τι έγραψαν στο Twitter [φωτο]
- Η παράκληση της οικογένειας της Έρρικας Μπρόγιερ
- ΕΜΥ Έκτακτο δελτίο καιρού: Πρόγνωση σήμερα 8/1, κλειστά σχολεία- απαγορευτικό απόπλου πλοίων
- 9 Ιανουαρίου: Ο Μεγάλος σεισμός και ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου «εν τω Σίγματι»
- Δύσκολες ώρες για τη Γιώτα Μιχαλοπούλου [φωτο]
- Το μικρό κοινωνικό μέρισμα έφερε μείωση τζίρου 20%-40% στα καταστήματα, είπε ο Ν. Παππάς
- Κόντρα Ρούλας Κορομηλά - Βάνας Μπάρμπα για τα νέα πρόσωπα της τηλεόρασης - ΦΩΤΟ
- Η μικρή λεπτομέρεια που κάνει το κάθε μποτάκι να δείχνει πιο ακριβό!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Επίθεση του Ιράν κατά βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ
- Σε συναγερμό η πολεμική αεροπορία και η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ
- Μητσοτάκης σε FT: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο
- Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Μια ατυχής επίσκεψη
- Η Ελλάδα στη δίνη χοντρού γεωπολιτικού παιχνιδιού με επίκεντρο Λιβύη και Ιράν
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ
- Aυτοσυγκράτηση ζητεί από ΗΠΑ και Ιράν το Πεκίνο
- Στο Ιράκ, αύριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός τα έδωσε όλα πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση
- Η Γερμανία καταδικάζει "με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση" του Ιράν
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ισπανία: Οι κύριοι στόχοι της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών/Podemos
- Aυτοσυγκράτηση ζητεί από ΗΠΑ και Ιράν το Πεκίνο
- Στο Ιράκ, αύριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
- Τέσσερις συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση στην πλατεία Εξαρχείων για ναρκωτικά
- Σήμερα η δίκη του Π. Λαφαζάνη και μελών του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» για κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών - Αντιδράσεις ΛΑΕ και ΚΚΕ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ
- Η Γερμανία καταδικάζει "με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση" του Ιράν
- ΚΚΕ: Επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της πολιτικής των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ
- ΕΕ- Ιράν: Έκκληση για διάλογο έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν
- Η Βρετανία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ποια πόλη είναι στην πρώτη θέση τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου
- Δύσκολες ώρες για τη Γιώτα Μιχαλοπούλου [φωτο]
- Ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ σε αγρότες που επλήγησαν από πυρκαγιές και θεομηνίες το 2018
- Διαθέσιμες και στα κινητά θα είναι οι νέες ταυτότητες
- Εκτάκτως στο Ιράκ ο Τσαβούσογλου: Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
- Βίντεο – ντοκουμέντο: Έτσι οι Τούρκοι σκότωσαν την ηγέτιδα του PKK
- Ρεζίλι ο Καλλιάνος για πρόγνωση Ηφαιστίωνα: «Ποτέ δεν είπα ότι… Εσείς παρασύρεστε»
- Σύναξις του τιμίου, ενδόξου, προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου
- Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος στην τελετή λήξης του θεματικού πάρκου: «Παυσίλυπο: Το Μαγεμένο Δάσος»
- Άφωνοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι με Μητσοτάκη: «Καλύτερος από τον Τραμπ» – Τι έγραψαν στο Twitter [φωτο]