Ισπανία: Τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων για να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ', θα συναντηθεί σήμερα με την πρόεδρο της Βουλής, Μεριτσέλ Μπατέτ, προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώπιον του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE) και των Podemos. Αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη του τελευταίου γύρου των διαβουλεύσεων με τα κόμματα για να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Το φάσμα της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, κινδυνεύει

να οδηγήσει για δεύτερη φορά σε αποτυχία τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που η Μπατέτ επιβεβαιώσει στον μονάρχη πως δεν υπάρχει περίπτωση να διασωθεί η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία, ο Φελίπε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 99 του Συντάγματος, που καθορίζει την έναρξη του τελικού γύρου διερευνητικών διαβουλεύσεων των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον βασιλιά. Στόχος αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι να προταθεί ένα όνομα για την πρωθυπουργία, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και σε περίπτωση που σημειωθεί και νέα αποτυχία, ο Φελίπε θα προκηρύξει εκλογές.

Αυτός ο γύρος, είτε αποδειχθεί επιτυχημένος είτε όχι, θα είναι ο έβδομος γύρος διαβουλεύσεων στα πέντε χρόνια της βασιλείας του Φελίπε, όταν στα 39 χρόνια της θητείας του ο πατέρας του Χουάν Κάρλος είχε κηρύξει μόλις δέκα γύρους διερευνητικών διαβουλεύσεων.

Ο Σάντσεθ είχε λάβει εντολή από τον Φελίπε να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στις 6 Ιουλίου, μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τότε, ο Φελιπε είχε δεχθεί τη Μπατέτ και της είχε διαμηνύσει πως δεν προτίθεται «προς το παρόν να κηρύξει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να διευκολύνει τα πολιτικά κόμματα να έλθουν σε συμφωνία μεταξύ τους για την ανάδειξη ενός σχήματος που θα εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής».

Δύο μήνες μετά, η προσπάθεια του PSOE και των Podemos να συνεννοηθούν έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και ο Φελίπε προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση του άρθρου 99 μέσα στην επόμενη εβδομάδα -Δευτέρα ή Πέμπτη- έτσι ώστε την Παρασκευή, το αργότερο το Σάββατο, να διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης. Σε αυτήν την ψηφοφορία, ο υποψήφιος πρωθυπουργός πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 176 ψήφων από τους 350 βουλευτές του Σώματος. Σε περίπτωση δεύτερης ψηφοφορίας, ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες θετικές ψήφους, απ' ό,τι αρνητικές. Εάν κι αυτό δεν επιτευχθεί, τότε ο Φελίπε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές για τις 10 Νεομβρίου.

Το 2016, όταν η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, μετά την άρνηση του Μαριάνο Ραχόι να δεχθεί την εντολή και την αποτυχία του Πέδρο Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο βασιλιάς είχε ζητήσει από τα κόμματα η προεκλογική περίοδος να είναι βραχύτερη. Κατά συνέπεια, η Βουλή είχε εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, που προέβλεπε πως σε περίπτωση επανάληψης των εκλογών η προεκλογική περίοδος μειώνεται από 15 ημέρες σε μία εβδομάδα.

Πηγή: EFE, El Pais, El Publico, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα