Ισραήλ: Απαράδεκτη η αποστολή πυραύλων S-300 στην Τεχεράνη από την Μόσχα

Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η απόσυρση της διάταξης του Κρεμλίνου η οποία προέβλεπε το πάγωμα της μεταφοράς αμυντικής τεχνολογίας προς την Τεχεράνη προϊδεάζει τη διεθνή κοινότητα για τις μελλοντικές βλέψεις του Ιράν. Ο ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε τη Δευτέρα πως στα πλαίσια της Συμφωνίας της Λωζάννης ξεπαγώνει το πρόγραμμα μεταφοράς εναέριου πυραυλικού συστήματος S-300 από την Μόσχα προς την Τεχεράνη.

Η Ιερουσαλήμ θεωρεί πως

η κίνηση αυτή αναδεικνύει τις αδύναμες πτυχές της Συμφωνίας της Λωζάννης, η οποία προφανώς θα συνεισφέρει στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τεχεράνης ως αντάλλαγμα για την απόφαση της να παγώσει την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας στην χώρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ισραηλινού Υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ, «αντί να απαιτούμε από το Ιράν να παραιτηθεί από τις τρομοκρατικές ενέργειες του στην Μέση Ανατολή, του επιτρέπουμε να εξοπλιστεί με εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει την Τεχεράνη να αποκτήσει μια πιο επιθετική στάση στις διεθνείς της σχέσεις.»

Το Κρεμλίνο επικύρωσε τη Δευτέρα με νομοθετική διάταξη την ακύρωση του διατάγματος του Σεπτεμβρίου 2010 το οποίο προέβλεπε το πάγωμα της μεταφοράς πυραύλων S-300 στο Ιράν. Η Τεχεράνη επιδοκίμασε την ρωσική απόφαση και ο δρόμος άνοιξε για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες είχαν φτάσει στο ναδίρ τους όταν ο ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ακύρωσε την υφιστάμενη συμφωνία, ύστερα από ισχυρές πιέσεις της Δύσης. Η Ουάσινγκτον και η Ιερουσαλήμ έδωσαν την εποχή εκείνη ισχυρό διπλωματικό αγώνα και πέτυχαν να αποτρέψουν τελικά την μεταφορά του συστήματος αεράμυνας στην Τεχεράνη. Το πυραυλικό σύστημα S-300 εικάζεται πως θα δημιουργήσει εναέρια ομπρέλα προστασίας από μελλοντικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία με το ρώσο ομολόγο του Σεργκεί Λαβρόφ εξέφρασε την ενόχλησή του για την απόφαση της Μόσχας να αποστείλει το αντιπυραυλικό σύστημα στο Ιράν. Η συνομιλία επεκτάθηκε επίσης στις ευρύτερες συνέπειες του πλέγματος συμφωνιών της Λωζάννης, η οποίες επικυρώθηκαν από έξι επεμβαίνοντες δυνάμεις και το Ιράν. Μετά το πέρας της συνομιλίας με τον αμερικανό ομολόγο του, ο Λαβρόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η μεταφορά πυραύλων S-300 στην Τεχεράνη είναι μια κίνηση καλής θέλησης από τη διεθνή κοινότητα και δεν αντιβαίνει τους κανόνες της Λωζάννης. Επιπλέον συμπλήρωσε πως το σύστημα των S-300 προστατεύει από το ενδεχόμενο εναέριων επιθέσεων – δεν είναι δηλαδή επιθετικό όπλο. Επομένως, η διανομή των πυραύλων δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία στο Ισραήλ και σε άλλες γειτονικές χώρες, καθώς το σύστημα είναι καθαρά αμυντικής και όχι επιθετικής φύσεως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως η υφιστάμενη συμφωνία θα συνεισφέρει ενεργά στη διατήρηση ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή καθώς θα καθηλώσει το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας κατά ένα περίπου χρόνο. Σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με ισραηλινούς εκπροσώπους το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν δεν θα καταστρέψει τελείως το ισχύον πρόγραμμα της χώρας καθώς η τεχνογνωσία παραμένει σε ιρανικά χέρια. Μια ενδεχόμενη επίθεση ουσιαστικά θα αποτελέσει πισωγύρισμα, καθώς η Τεχεράνη θα επιστρέψει το πυρηνικό της πρόγραμμα στην παρούσα κατάσταση μέσα σε λίγα χρόνια, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της αμερικανικής αποστολής στις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης. Συνεπώς, για την Σέρμαν, η υφιστάμενη συμφωνία είναι η πιο εφικτή λύση για να κρατήσει την Τεχεράνη μακριά από το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων μέσα σε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της, η Ιερουσαλήμ ισχυρίζεται πως η καλύτερη λύση στο ιρανικό ζήτημα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων κυρώσεων, οι οποίες έχουν αποσαθρώσει την ιρανική οικονομία. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως όταν θα αφαιρεθούν οι κυρώσεις από το προσκήνιο, «η Τεχεράνη θα λάβει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τον ένοπλο αγώνα της στην Μέση Ανατολή, και όλα αυτά θα συμβούν κάτω από διεθνή ανοχή και νομιμοποίηση.» Τέλος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνόψισε πως σε μια διάτρητη συμφωνία όπως αυτή της Λωζάννης, η καλύτερη λύση θα ήταν η εφαρμογή μιας αυστηρής πολιτικής κυρώσεων η οποία δεν θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να εξοπλίζεται και να προωθεί τις αποσχιστικές τάσεις της στην Μέση Ανατολή.

Πηγή: Jerusalem Post

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα