Ισραήλ-Παλαιστινιακό: Ο σημειολογικός πόλεμος για την ζώνη C και στο βάθος η προσάρτηση

Η Δυτική Οχθη αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος; Για τον ΟΗΕ, ναι. Αλλά όχι και τόσο για το Ισραήλ που επιδίδεται σε σημειολογικό πόλεμο για το καθεστώς της «Ζώνης C», ενός τμήματος της Δυτικής Οχθης όπου είναι συγκεντρωμένα τα εδάφη που επιδιώκει να προσαρτήσει.

Φιλοϊσραηλινές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρόσφατα μία υπηρεσία της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την έκδοση δημοσιογραφικών αδειών γράφουν σε email

έως και επιτίθενται στο Twitter κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων επικρίνοντάς τους για την χρήση «μεροληπτικής» ορολογίας σε ότι αφορά την διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αποκαλεί τη Δυτική Οχθη με το βιβλικό της όνομα «Ιουδαία και Σαμάρια» και δυσαρεστείται που ο διεθνής Τύπος δεν υιοθετεί αυτήν την προσέγγιση. Όμως, σήμερα το Ισραήλ δεν προστρέχει στην Βίβλο και σε παρελθόντα ισραηλιτικά βασίλεια, αλλά στις συμφωνίες του Οσλο, που χωρίζουν την Δυτική Οχθη σε τρεις μεγάλες ζώνες: A, B και C.

«Υπερβολικά γενναιόδωρη» προσφορά

Οι δύο πρώτες ζώνες αντιστοιχούν στο 40% του εδάφους της Δυτικής Οχθης και τελούν υπό παλαιστινιακό κυρίως έλεγχο, ενώ η ζώνη C , που αντιστοιχεί στο 60% του εδάφους, τελεί υπό ισραηλινό διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχο, με την προοπτική, την ώρα της υπογραφής των συμφωνιών του Οσλο, μεταβίβασης της εξουσίας στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο της οριστικής διευθέτησης της διένεξης.

Για την ακρίβεια, η πρόβλεψη για την διατήρηση του ισραηλινού ελέγχου επί των περιοχών της ζώνης C είχε ως στόχο την προστασία των εβραϊκών οικισμών που βρίσκονταν στα εδάφη αυτά μέχρι την οριστική διευθέτηση.

Το θέμα των ζωνών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την ανακοίνωση τον Ιανουάριο του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη, των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης και την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που θα έχουν απομείνει.

Από την 1η Ιουλίου, η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει την στρατηγική της για την ενορχήστρωση του σχεδίου διαίρεσης που εκπόνησε η οικογένεια Τραμπ, γνωρίζοντας ότι το σύνολο των προς προσάρτησιν εδαφών βρίσκεται στην «ζώνη C».

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει διαίρεση σχεδόν 50/50 της ζώνης αυτής όπου ζουν πλέον 450.000 εβραίοι έποικοι - τριπλάσιοι σε σχέση με την εποχή των συμφωνιών του Οσλο - εκ παραλλήλου με 300.000 Παλαιστίνιους.

«Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι η «ζώνη C» θα τεθεί προοδευτικά υπό την Παλαιστινιακή Αρχή και μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει τμήμα του Παλαιστινιακού Κράτους όταν θα υπήρχε οριστική συμφωνία», εξηγεί ο Γιόσι Μπεϊλίν, ισραηλινός διαπραγματευτής των συμφωνιών του Οσλο.

Ομως, η ισραηλινή δεξιά θεωρεί «την ζώνη C ισραηλινή» και «καταχράται το Οσλο» προσπαθώντας να διατηρήσει στο διηνεκές αυτήν την μεταβατική περίοδο, σημειώνει ο Γιόσι Μπεϊλίν, που υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. «Για την δεξιά, η προσφορά 50/50 είναι υπερβολικά γενναιόδωρη (απέναντι στου Παλαιστίνιους) και δεν καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος αντιτάσσεται».

«Διαφιλονικούμενη»

Για το Ισραήλ, η «ζώνη C» δεν μπορεί να θεωρηθεί «παλαιστινιακό» αλλά «διαφιλονικούμενο» έδαφος, διότι, μετά το Οσλο, καμία οριστική συμφωνία δεν προέκυψε για να επισφραγίσει μία οριστική ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Συνέπεια: εάν η «ζώνη C» παραμείνει «διαφιλονικούμενη», τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι το σύνολο της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης αποτελεί «παλαιστινιακό έδαφος», έγραψε κυβερνητικός αξιωματούχος σε ευρωπαίο ανταποκριτή καλώντας τον να εγκαταλείψει τον όρο «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Ενωσης ΞένωνΑνταποκριτών στην Ιερουσαλήμ, η Γκλένις Σούγκαρμαν είναι συνηθισμένη στις επικρίσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ισραήλ για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για την διένεξη Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Αλλά δηλώνει ότι τώρα διαπιστώνει μία νέα τάση.

«Αυτό το σφυροκόπημα στο Twitter μου φαίνεται ότι είναι νέο φαινόμενο. Εφυγα από την Ενωση στο τέλος του περασμένου έτους και δεν είχα συναντήσει ποτέ τίποτε παρόμοιο» εκ μέρους της Υπηρεσίας Τύπου της Κυβέρνησης, που συνδέεται απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), η Υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης παραδέχεται ότι κάνει περιστασιακά παρεμβάσεις «σχετικά με πληροφορίες εσφαλμένες, ανακριβείς ή ψευδείς», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ο ρόλος του» οι γλωσσικές αποσαφηνίσεις για την «ζώνη C» εν όψει της προσάρτησης των εδαφών αυτών.

Μεγάλος αριθμός διεθνών μέσων ονομάζουν τις τρεις ζώνες «Παλαιστινιακά Εδάφη», «Κατεχόμενη Δυτική Οχθη» ή «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, η «ζώνη C» θεωρείται επίσης «κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος».

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση προσάρτησης, οι όροι της συζήτησης θα αλλάξουν, διότι τα προσαρτημένα εδάφη δεν θα είναι πλέον «διαφιλονικούμενα», αλλά «ισραηλινά» εδάφη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα «κενό», το οποίο θα έλθουν να πληρώσουν οι «εξτρεμιστές»

Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα «κενό», το οποίο θα έλθουν να πληρώσουν οι «εξτρεμιστές» με «καταστροφικές προθέσεις», προειδοποιεί ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.

«Εάν οι Παλαιστίνιοι αισθανθούν ότι δεν υπάρχει προοπτική για την ειρηνική επίλυση της διένεξης, αυτό δεν θα δημιουργήσει παρά ευκαιρίες για τους εξτρεμιστές, πρόσωπα με καταστροφικές προθέσεις, που θα έλθουν να πληρώσουν το κενό αυτό», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τους ξένους ανταποκριτές στην Ιερουσαλήμ.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία κλειδί της 1ης Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική του για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

«Εχουμε μακρά σειρά παραδειγμάτων στην Μέση Ανατολή: όταν δημιουργείς ένα κενό, όταν αφαιρείς τις πολιτικές προοπτικές, τότε πολύ γρήγορα, έρχεται κάποιος για να πληρώσει αυτό το κενό με προθέσεις ολέθριες και περισσότερο καταστροφικές», δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών.

«Κανείς δεν θέλει έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή και σίγουρα όχι έναν πόλεμο που δύναται να επεκταθεί πέραν των συνόρων του», πρόσθεσε ο Νικολάι Μλαντένοφ τονίζοντας ότι «εργάζεται πολύ εντατικά» για να επιτραπεί η επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

«Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ευρείες διαβουλεύσεις με τις αραβικές χώρες, οι οποίες στο μέλλον θα διαδραματίσουν ίσως έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν στις συνομιλίες αυτές», είπε.

Ιστορικά, οι αραβικές χώρες - πλην της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που συνδέονται με ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ - έχουν αναγάγει την διευθέτηση του Μεσανατολικού σε όρο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος.

Αλλά, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ισραηλινές αρχές ανέπτυξαν άτυπες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, και κυρίως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot ότι η προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης θα αποτελέσει εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Προσπαθώ να αποκαταστήσω έναν διάλογο ... και φοβάμαι ότι χωρίς διάλογο, χωρίς να δοθεί μία ευκαιρία στην διπλωματία, θα είμαστε, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σε μία κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι σήμερα», προειδοποίησε ο Νικολάι Μλαντένοφ.

Χαμάς: Η προσάρτηση τμήματος της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης ισοδυναμεί με 'κήρυξη πολέμου' κατά των Παλαιστινίων

Η προσάρτηση τμήματος της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, προειδοποίησε σήμερα η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντίσταση θεωρεί μία προσάρτηση της Δυτικής Οχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη ως κήρυξη πολέμου κατά του λαού μας και θα κάνουμε τον εχθρό να το μετανιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Al-Aqsa, με την ευκαιρία της 14ης επετείου από την σύλληψη του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων περίπου παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία κλειδί της 1ης Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική του για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, τόσο η Φάταχ που διοικεί την Δυτική Οχθη, όσο και η Χαμάς , που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο, μαζί με τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς έχουν αντιπαρατεθεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την πρόσφατη ανάπαυλα, οι δύο πλευρές συγκρούονται περιστασιακά, με την εκτόξευση ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και την ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού.

Η ανάπαυλα στις συγκρούσεις αποτελεί προϊόν των προσπαθειών του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ και έχει ως στόχο την μεταφορά βοήθειας προς τον εξαθλιωμένο λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νέα αποστολή την προσεχή εβδομάδα οικονομικής βοήθειας σε χιλιάδες οικογένειες του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα