Ιταλία: Νεανικό και με φιλελεύθερο, οικονομικά, «αέρα» το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ρέντζι

Το νέο κυβερνητικό σχήμα παρουσίασε στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, έχοντας ολοκληρώσει αρκετές ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η νέα κυβέρνηση ορκίζεται το Σάββατο το πρωί και θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα με την ψηφοφορία.

Η νέα

κυβέρνηση απαρτίζεται από 16 υπουργεία και χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ ως αυτή με τον νεότερο ηλικιακό μέσο όρο στην ιστορία της Ιταλίας, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των ’40. Η πλειοψηφία των υπουργών είναι γυναίκες.

Το κόμμα της Νέας Κεντροδεξιάς (η διάσπαση από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι) υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο παίρνει τρία υπουργεία: το Εσωτερικών, όπου παραμένει ο ίδιος ο Αλφάνο, το Υποδομών και Μεταφορών και το Υγείας. Η συγκεκριμένη επιλογή οδήγησε ορισμένους αναλυτές σε πρώτες εκτιμήσεις περί αποδοχής, εκ μέρους του Ρέντζι, σημαντικού μέρους της ιδιαίτερα φιλελεύθερης, οικονομικά, ατζέντας της Νέας Κεντροδεξιάς, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τομέα στον τομέα των κρατικών δαπανών. Ένα υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος, παίρνει το συντηρητικό κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Κέντρου, και ένα, αυτό της Εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων και της Έρευνας παίρνει η κεντρώα φιλελεύθερη Επιλογή Πολιτών που είναι το πολιτικό σχήμα του οποίου ηγήθηκε στις εκλογές ο Μάριο Μόντι. Η Επιλογή Πολιτών είχε συνεργαστεί με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Κέντρου στις περυσινές εκλογές.

Όπως προκύπτει από τη διανομή των υπουργείων, χωρίς να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, τουλάχιστον αυτά τα τέσσερα κόμματα θα στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό: η Νέα Κεντροδεξιά με 29 βουλευτές, η Επιλογή Πολιτών με 27, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Κέντρου με 8 και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντζι με 293. Οι αριθμοί αυτοί δίνουν άνετη διασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης στο 630μελές ιταλικό κοινοβούλιο στον Ρέντζι. Αρκεί οι διαρροές από το δικό του κόμμα να μην είναι μεγάλες, καθώς καταγράφεται μια κάποια δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία Ενρίκο Λέττα, ο οποίος επίσης προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα. Το βέβαιο είναι ότι οι κινήσεις αυτές του Ρέντζι (δηλαδή το ότι ουσιαστικά αναλαμβάνοντας την ηγεσία του κόμματος πέτυχε να αποσύρει το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση Λέττα υποχρεώνοντάς τον σε παραίτηση) έχει δυσαρεστήσει την κοινή γνώμη, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες τα ποσοστά δημοφιλίας του Ρέντζι να πέφτουν.

Αν η σύνθεση της κυβέρνησης έχει έντονο «αέρα» νεοφιλελευθερισμού και κεντροδεξιάς απόκλισης, αυτός εδραιώνεται με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον 64χρονο Πιερ Κάρλο Παντοάν. Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης σε οικονομικο-κοινωνικές έρευνες ItalianiEuropei (που συνδέεται με τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα), ο Παντοάν είναι από το 2007 αναπληρωτής ΓΓ του ΟΟΣΑ και από το 2009 επικεφαλής οικονομολόγος του. Από το 2001 – 2005 υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ιταλία ενώ διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος σε σειρά οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε τις συνομιλίες της Ιταλίας με την ΕΕ για την είσοδο της πρώτης στην νομισματική ενοποίηση και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών, συνεργαζόμενος τότε με τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα και τον Τζουλιάνο Αμάτο.

Ο Παντοάν χαρακτηρίζεται τεχνοκράτης και οπαδός της άποψης ότι η δημοσιονομική σταθερότητα επιτυγχάνεται από ένα συνδυασμό μέτρων και ανάπτυξης. Αν και, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Ρέντζι που επιθυμούσε ένα πιο «πολιτικό» πρόσωπο, τελικά προτιμήθηκε λόγω του πλούσιου αυτού βιογραφικού του και της πεποίθησης ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σταθεί με κύρος απέναντι στους Ευρωπαίους συνομιλητές της Ρώμης.

Ο Ρέντζι, με αναρτήσεις του κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λιγότερο με δηλώσεις του, έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση αυτή να συνεχίσει μέχρι το 2018 και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θέτει δε τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο να έχει ήδη προχωρήσει σε αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, σε μεταρρύθμιση του φορολογικού και του εκπαιδευτικού συστήματος, σε αλλαγή του εκλογικού νόμου (προκειμένου να εγκαταλειφθεί η απλή αναλογική και να υιοθετηθεί ένα είδος «ενισχυμένης» αναλογικής που θα διασφαλίζει λιγότερα κόμματα στο κοινοβούλιο με περισσότερες έδρες για το πρώτο) και σε σειρά συνταγματικών τροποποιήσεων εντός τετραμήνου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα