Ιθαγένειες σε τιμή ευκαιρίας
Είναι ένα κλισέ που χρησιμοποιείται σε ταινίες Τζέιμς Μποντ: ο κλασικός κατάσκοπος, με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά και πολλά διαβατήρια για μια γρήγορη απόδραση. Όλο και περισσότεροι όμως, αυτοί που αναζητούν ένα δεύτερο διαβατήριο δεν είναι κατάσκοποι, αλλά «πολίτες της οικονομίας».
Ο ειδικός στο θέμα Christian Kalin, της Henley and Partners, συμβουλεύει πελάτες σχετικά με το καλύτερο μέρος για να ξοδέψουν τα χρήματά τους και εκτιμά ότι κάθε χρόνο, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι ξοδεύουν μια περί τα 2 δις δολάρια για να προσθέσουν
Ντομίνικα
Η Ντομίνικα έχει πληθυσμό περίπου 71.000 κατοίκους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των «επενδυτών πολιτών» ξεπερνά τις 3.000. Μέχρι στιγμής, το μικρό νησί της Καραϊβικής προσφέρει την φθηνότερη ιθαγένεια. Για μια επένδυση 100.000 δολαρίων συν διάφορες αμοιβές και με μια συνέντευξη, μπορεί κάποιος να αγοράσει ιθαγένεια. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, επειδή η επιτροπή συνέντευξης συνεδριάζει μόνο μια φορά το μήνα, μπορεί να χρειαστούν από πέντε έως 14 μήνες για να αποκτήσει κάποιος το διαβατήριο. Καθώς η Ντομίνικα είναι έθνος της Κοινοπολιτείας, οι πολίτες λαμβάνουν ειδικά προνόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν σε 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, χωρίς θεώρηση.
Σεντ Κιτς και Νέβις
Τα νησιά της Καραϊβικής Άγιος Χριστόφορος και Νέβις έχουν το μακροβιότερο πρόγραμμα ιθαγένειας μέσω επενδύσεων (CIP) στον κόσμο, το οποίο ξεκίνησε το 1984. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την απόκτηση ιθαγένειας. Η φθηνότερη επιλογή είναι μια δωρεά 250.000 δολαρίων στο Ίδρυμα Sugar Industry Diversification του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις, μια δημόσια φιλανθρωπία. Μια δεύτερη επιλογή απαιτεί τουλάχιστον 400.000 δολάρια σε επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα.
Το πρόγραμμα επισήμανε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο προειδοποίησε ότι οι Ιρανοί υπήκοοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν διαβατήρια και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούν για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ή να κάνουν επενδύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. (Το Σεντ Κιτς έκλεισε το πρόγραμμά του για Ιρανούς τον Δεκέμβριο του 2011).
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εισήγαγε ένα πρόγραμμα ιθαγένειας από επενδύσεις στα τέλη του 2013, με παρόμοιες παραμέτρους με το μοντέλο του Σεντ Κιτς: 400.000 δολάρια επένδυση σε ακίνητη περιουσία ή δωρεά 200.000 δολάρια σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Σε ομιλία του ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Baldwin Spencer ανέφερε μια κοινή αιτία που όλο και περισσότερες χώρες εισάγουν προγράμματα CIP: η οικονομική επιβράδυνση και «η εικονική εξαφάνιση των παραδοσιακών πηγών χρηματοδότησης». Ανέφερε το παράδειγμα τόσο του Σεντ Κιτς όσο και των ΗΠΑ, που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν μια πράσινη κάρτα εάν επενδύσουν 500.000 δολάρια σε μια «στοχευμένη περιοχή για την απασχόληση» και να δημιουργήσουν 10 θέσεις εργασίας.
Μάλτα
Το μικροσκοπικό έθνος της Μάλτας δέχθηκε πρόσφατα πολλά πυρά, όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιτρέψει σε πλούσιους αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήριο για μια επένδυση € 650.000 χωρίς απαίτηση παραμονής, κάτι που την καθιστά το φθηνότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο μπορεί κάποιος να αγοράσει ιθαγένεια. Ο Πρωθυπουργός Joseph Muscat εκτίμησε ότι περίπου 45 άτομα θα κάνουν αίτηση το πρώτο έτος, με αποτέλεσμα έσοδα 30 εκατ. ευρώ. Μετά από πιέσεις από αξιωματούχους της ΕΕ , οι αξιωματούχοι άλλαξαν τον κανονισμό, απαιτώντας από τους υποψήφιους κατόχους διαβατηρίων να διαμένουν στη Μάλτα για ένα χρόνο και αύξησαν την επένδυση σε 1,15 εκατ. ευρώ. Ο σάλος έφερε στην επιφάνεια τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τον ορισμό της ιδιότητας του πολίτη, σύμφωνα με τον καθηγητή Shacher. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η πιο σημαντική και ευαίσθητη απόφαση που κάθε πολιτική κοινότητα αντιμετωπίζει: πώς να καθορίσει ποιος ανήκει, ή θα έπρεπε να ανήκει, στον κύκλο των μελών της», λέει.
Κύπρος
Η Κύπρος είναι το άλλο έθνος της ΕΕ που προσφέρει μια άμεση ιθαγένεια μέσω των επενδύσεων. Το κόστος του προγράμματος διολίσθησε σε 2 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, εν μέρει σε μια προσπάθεια να εξευμενίσουν κυρίως τους Ρώσους επενδυτές που έχασαν χρήματα, όταν η Κύπρος αναγκάστηκε να δεχθεί το αυστηρό σχέδιο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://www.bbc.com/news/business-27674135
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πανελλήνιες 2014 Λατινικά: Θέματα SOS, Aπαντήσεις
- Φορολογική δήλωση 2014, Taxisnet: πώς θα αποφύγετε την παγίδα με αποδείξεις και τεκμήρια
- ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ: Στο "τσακ" γλιτώσαμε τραγωδία στη Χαλκίδα - Οδηγός λεωφορείου λιποθύμησε πάνω στο τιμόνι
- Έχασε τη δίκη για τα CDS ο Καμμένος-Πληρώνει 100.000 ευρώ
- Χωρις κεδικογλου η επομενη κυβερνηση
- Καλλιτέχνις σοκάρει: Ποζάρει με ανοιχτά τα πόδια, όπως σε πίνακα ζωγραφικής!
- Τον στουρναρα εβαλαν παλι να κανει τη βρωμικη δουλεια...
- ΦΩΤΟ-Η απόλυτη χλιδή στον Σκορπιό
- Παραπέμπονται για κακουργηματική απιστία ο δήμαρχος Γλυφάδας Κ. Κόκκορης και 25 δημοτικοί σύμβουλοι. Πώς την γλίτωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης...
- Παραδέχτηκε την εκμετάλλευση ανήλικης ο Άκης Λευκαρίτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ιθαγένειες σε τιμή ευκαιρίας
- Ο κ. Θεοχάρης πρέπει να παραιτηθεί
- ΤΑΙΠΕΔ : Τι χρειάζεται ένα ανίκανο και άχρηστο Ταμείο;
- Μήνυμα διάσπασης της ΔΗΜΑΡ έστειλε στον Κουβέλη ο Λυκούδης
- Και πάλι πρόεδρος ο Άσαντ στη Συρία
- Δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. Ή όλοι μαζί ή με τους... ναζί!
- Πράσινος αυτοκράτορας στο μπάσκετ
- Σκληρά ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Βαλερί Τριερβελέρ: "Ευτυχής που δεν είμαι υποχρεωμένη να σφίξω το χέρι του Πούτιν..."
- ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ: Στο "τσακ" γλιτώσαμε τραγωδία στη Χαλκίδα - Οδηγός λεωφορείου λιποθύμησε πάνω στο τιμόνι
- Παραδέχτηκε την εκμετάλλευση ανήλικης ο Άκης Λευκαρίτης
- Σ. Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, πρέπει να τα επανεξετάσουμε όλα
- Ποινή κάθειρξης δέκα ετών για τον τελευταίο άνθρωπο που είδε ζωντανή την Αγγελική Πεπονή
- Κινηματογραφική καταδίωξη στην Κρήτη
- «Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει τις χώρες που βγαίνουν από την κρίση»
- Πώς διέρρηξαν το Μουσείο Πάλλη
- Γιατί το ΔΝΤ αναβάλλει τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για την Ελλάδα...
- Η ιλαροτραγωδία έληξε, και η δημοκρατική φάρσα κατέληξε…