Ήττα Ομπάμα στη Γερουσία για το νομοσχέδιο της 11ης Σεπτεμβρίου

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, παρακάμπτοντας το βέτο του Μπαράκ Ομπάμα για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του. Η νομοθεσία που αποτελεί ένα εντυπωσιακά σοβαρό πλήγμα για το Λευκό Οίκο αναμένεται επίσης να προκαλέσει σημαντικές διπλωματικές δυσκολίες, καθώς χώρες όπως η Βρετανία φοβούνται ότι θα μπορούσε να τις αφήσει ευάλωτες σε μηνύσεις και να θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

"Είναι

ένα επικίνδυνο προηγούμενο", δήλωσε ο Ομπάμα. "Αν εξαλείψουμε αυτή την έννοια της κυριαρχικής ασυλίας, τότε οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες ανά τον κόσμο θα μπορούσαν δυνητικά να αρχίσουν να θεωρούνται υποκείμενα αμοιβαίας απώλειας".

Ο Νόμος Δικαιοσύνη Ενάντια στους Χορηγούς της Τρομοκρατίας, που είναι σχεδόν μια δεκαετία στα σκαριά, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να ασκήσουν αγωγές εναντίον της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ η Σαουδική Αραβία ουδέποτε παραδέχτηκε ότι παίζει κάποιο ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση, 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες και υπήρξαν υποψίες ότι κάποιοι είχαν υποστήριξη από άτομα με πιθανές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση του Βασιλείου.

Στην πράξη, το πεδίο εφαρμογής του νόμου μπορεί να είναι πολύ ευρύτερο, καθώς θα επέτρεπε μήνυση εναντίον οποιασδήποτε χώρας από έναν Αμερικανό πολίτη που υποστηρίζει ότι η χώρα χρηματοδότησε ή βοήθησε την τρομοκρατία σε αμερικανικό έδαφος. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι θα διαβρώσει την αρχή της "κυριαρχικής ασυλίας", μια σημαντική αρχή του διεθνούς δικαίου που προστατεύει μια χώρα από το να μηνυθεί στα δικαστήρια μιας άλλης χώρας. Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κατάργηση αυτής της ασυλίας θα μπορούσε να αποτύχει, προτρέποντας άλλες χώρες να μηνύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για πράξεις στο έδαφός τους.

Καθώς το Κογκρέσο ήταν έτοιμο να παρακάμψει το βέτο του προέδρου την Τετάρτη, ο John Brennan, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προειδοποίησε ότι ο νόμος θα έχει "σοβαρές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών". "Η αρχή της ετεροδικίας προστατεύει αξιωματούχους των ΗΠΑ κάθε μέρα, και έχει τις ρίζες της στην αμοιβαιότητα. Αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το πρότυπο για άλλες χώρες, θέτουμε σε κίνδυνο τους αξιωματούχους μας" είπε. "Καμία χώρα δεν έχει περισσότερα να χάσει από την υπονόμευση της αρχής αυτής από τις ΗΠΑ - και ελάχιστα ιδρύματα θα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι η CIA".

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Βρετανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου, με πηγές να αναφέρουν στην Telegraph ότι φοβούνταν πως θα μπορούσε να οδηγήσει και σε διώξεις βρετανών στρατιωτικών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών σε αμερικανικά δικαστήρια, καθώς και σε εχθρικά καθεστώτα. Προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να κάνει τη Βρετανία ευάλωτη σε εχθρικούς αμερικανούς δικηγόρους που προσπαθούν να αποδείξουν ότι τζιχαντιστές με βάση τη Βρετανία έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές συνωμοσίες εναντίον στόχων των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε επιστολή στο Κογκρέσο προτρέποντας τους πολιτικούς να μην παρακάμψουν το βέτο του Ομπάμα. Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι είναι κινδυνολογία να λένε ότι το νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει την ετεροδικία, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει εξαιρέσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να μηνύσουν φορείς, όπως το συριακό καθεστώς.

Ο Ted Poe, ένας Ρεπουμπλικάνος του Κογκρέσου από το Τέξας που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται να ανησυχεί περισσότερο για τις οικογένειες των θυμάτων των Δίδυμων Πύργων παρά για τη "διπλωματική ευγένεια".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα