Ήττα ΣΥΡΙΖΑ: Δεν «πέρασε» το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Εκτός των αναθεωρητέων μένει το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο αφορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη το πρωί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βουλή, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη – και ενώ αναμένονται ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα -η συγκεκριμένη διάταξη απερρίφθη καθώς έλαβε 150

ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στις σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο».

Το άρθρο 3 δεν ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γεωργία Γεννιά.

Το άρθρο 3 προβλέπει:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Εκτός γραμμής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη – Πού διαφοροποιήθηκε

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η βουλευτής Β’ Πειραιά ψήφισε «παρών» και «όχι» στις περισσότερες προτάσεις που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, υπερψηφίσει 13 από τις 36 προτάσεις.

Ψήφισε παρών στο άρθρο 3 παρ 1,2,3 και στην ερμηνευτική δήλωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Στο άρ.13 παρ 5 και 59πα1 για την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου

Στο αρ 21 παρ 3 για τον δημόσιο έλεγχο των βασικών κοινωνικών αγαθών

Στο αρ 22 παρ 5 για την κοινωνική ασφάλιση

Ψήφισε «όχι» στα αρ 30 παρ 1 και αρ 32 παρ 4,5 για την αποσύνδεση διάλυσης Βουλής με εκλογή ΠτΔ

«Παρών» στο αρ 33 παρ 2 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου

«ΟΧΙ» στα 34 και 35 για την αποσύνδεση διάλυσης Βουλής με εκλογή ΠτΔ, στο 38 για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, στο 41 παρ 5 για την αποσύνδεση διάλυσης Βουλής με εκλογή ΠτΔ

«Παρών» στο 54 παρ 4 για βουλευτές απόδημου ελληνισμού και στην ερμηνευτική του 54 για το αναλογικό σύστημα εκλογών με ημι – μπόνους
Πάντως, το γεγονός ότι μόνο το δικό της ψηφοδέλτιο διέρρευσε πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος δημιουργεί προβληματισμό για την σχετική διαδικασία

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα