Και Reagan. Και Trump.
Του Α. Π. Δημόπουλου*
Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση που θα έχει μια νέα θητεία του κ. Trump στον πόλεμο στην Ουκρανία, θυμήθηκε τον Ronald Reagan: «Εάν είστε το κόμμα του Ronald Reagan, εάν θέλετε να κάνετε την Αμερική μεγάλη ξανά, τότε δεν θα αρχίσετε μια νέα
Το βλέπει φυσικά αλλά βλέπει και κάτι άλλο. Ότι, παρά τις σχηματοποιήσεις, υπάρχει κάτι το εγγενώς ρευστό σε αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις των Αμερικανών, ως προς τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο. Όχι μόνο ιδεολογικά και πολιτικά (γιατί κάθε Ρεπουμπλικάνος που αρέσκεται στον κ. Trump δεν έχει πάψει να θέλγεται από την εικόνα παγκόσμιας ισχύος που εξέπεμπε ο Reagan) αλλά και καθαρά πρακτικά. Πάρτε για παράδειγμα το πώς μέσα σε λίγες μέρες έπαυσε η στασιμότητα μηνών για την Ουκρανία σε αυτήν την γεμάτη αμφιβολίες για τον ρόλο της Αμερική. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson, αφού αγνόησε τις απειλές για καθαίρεσή του από μερίδα του κόμματός του, επέτυχε μέσα σε μια νύχτα να περάσει με ισχυρότατη διακομματική στήριξη τρία αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στρατιωτικής βοήθειας (σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταιβάν), τα οποία εκκρεμούσαν για μήνες στο Κογκρέσο και είχαν οδηγήσει την Ευρώπη και την Ουκρανία σε απόγνωση. Και πως έγινε αυτό; Πολύ απλά, ο κ. Trump έδωσε τις ευλογίες του. Πώς όμως μεταστράφηκε έτσι ο κ. Trump, όταν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orbán φαινόταν να υιοθετεί το αντίθετο;
Είπαμε, είναι ρευστό και διαμορφούμενο ακόμα, το GOP θέλει να είναι (έστω αντιφατικά) και κόμμα του Regan και κόμμα του Trump. Στην πραγματικότητα, ήταν μια συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο Andrzej Duda, που φάνηκε να αλλάζει την στάση του κ. Trump και να οδηγεί σε απεμπλοκή στο Κογκρέσο. O κ. Duda ήταν ο τρίτος ξένος ηγέτης (μετά τον κ. Milei και τον κ. Orbán), που έσπευσε να δει έναν ιδιώτη, όπως ο κ. Trump, με στόχο να επιτύχει αυτό που δεν μπορούσε η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση. Και τα κατάφερε ομολογουμένως πολύ καλά (ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda του πίστωσε μάλιστα δημόσια αυτή του την προσπάθειά). Φυσικά, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς διαμείφθηκε, όμως η αλλαγή της ροής των γεγονότων υπήρξε σαφής και αποτυπώνει την ρευστότητα για την οποία μίλησα. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι σαν Ιανός – είναι και Reagan και Trump. Και αυτό ακριβώς αξιοποίησε ο κ. Duda. Μια πολιτική ρευστότητα, που αντανακλάται και σε μια προσωπική ρευστότητα. Γιατί μπορεί ο κ. Trump να μην είναι Ronald Reagan (κάθε άλλο ο «τραμπισμός» και ο «ρηγκανισμός» γίνονται σήμερα αντιληπτοί ως αντίρροπα πολιτικά αφηγήματα), αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να γίνει κιόλας. Και ενώ ο κ. Duda προσήλθε στον ομοϊδεάτη και φίλο του κ. Trump με όρους πολιτικούς (αντίθετα με τον κ. Orbán, ο κ. Duda αποβλέπει στην καθαρή ήττα της Ρωσίας), ήταν ο πάντοτε ευφυής κ. Johnson, που ανέδειξε το προσωποπαγές αυτών των επιλογών με όσα είπε πρώτος στον Καναδά.
Γιατί αν ξέρει κάτι για την πολιτική ο κ. Johnson (και η πολιτική του ζωή σίγουρα το αντανακλά), είναι ότι δεν είναι μόνο οι περιστάσεις που γεννούν βιογραφίες αλλά και οι βιογραφίες που γεννούν περιστάσεις. Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει εάν ο κ. Trump θα εκλεγεί πρόεδρος των Η.Π.Α. τον Νοέμβριο, οι αριθμοί μπορούν πάντοτε να ανατραπούν από μια αρνητική δικαστική εξέλιξη. Αν όμως ο κ. Trump εκλεγεί, και με την θητεία αυτή να είναι η τελευταία του, θα έχει πράγματι να αναμετρηθεί με την ιστορία, σε μια στιγμή που η πολιτική του θα έχει καίρια σημασία για το όλο υποκείμενο που αποκαλούμε «Δύση». Τελικά, όταν ο κ. Johnson υποδεικνύει στον κ. Trump να γίνει Reagan, δεν του λέει απλώς κάτι πολιτικό αλλά και κάτι προσωπικό. Του λέει να μην ποντάρει για την υστεροφημία του στον απομονωτισμό. Του λέει ότι όλοι οι πρόεδροι της Αμερικής που καταγράφηκαν ιστορικά σημαίνοντες το πέτυχαν μέσω της ενεργού εμπλοκής της Αμερικής στον κόσμο – όχι αντιστρόφως. Με άλλα λόγια, βάζει τον κ. Trump σε εκείνη την ατραπό όπου η φιλοδοξία συναντάται με την πολιτική ανάγκη και, αντίθετα με όσα γράφονται σήμερα στον Τύπο, ο Trump μιας δεύτερη θητείας είναι ακόμα διαμορφωτός.
*Πολιτικός Eπιστήμων, Παν. Cambridge
The post Και Reagan. Και Trump. appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία από την Παρασκευή – Οι πρώτες εκτιμήσεις για το Πάσχα
- Καϊλή: «Θα μείνω στην Ιταλία – Είναι χώρα εγγύηση» – Τα καρφιά για την Μέτσολα
- Η κυβέρνηση πάλι ισοπεδώνει το ταξί
- Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη
- ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ -ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ!!
- Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές – Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες»
- “Εγώ δεν θα σωθώ!”
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Και Reagan. Και Trump.
- Η κυβέρνηση πάλι ισοπεδώνει το ταξί
- Καιρός για ένα πραγματικό reset
- Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη
- Το τερατούργημα στρέφεται εναντίον μας
- Δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε!
- Δεν έφταιγεν ο ίδιος
- Υπερατλαντικά μηνύματα
- Διολίσθησης συνέχεια…
- Μια δεύτερη ανάγνωση για το «όλοι εμείς» της Φλέσσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Εργκίν Αταμάν: «Όλη η Ευρώπη είδε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από τη Μακάμπι»
- Παράδοξη βοήθεια από τον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη
- Η Θεία Χάρις σε επισκέπτεται ακόμη και σε σουβλατζίδικο…
- Συνεχίζονται οι Εορτές Εξόδου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ)
- Αυτό που θα μας σώσει είναι η πίστη μας στον Χριστό και όχι η μόρφωσή μας!
- Μπορώ να νηστέψω όταν είμαι άρρωστος;
- Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή
- Ιερατική Σύναξη εν όψει του Πάσχα στην Ι.Μ. Κερκύρας
- Συντάξεις Μαΐου 2024- Aναλυτικά οι πληρωμές ανά ταμείο