Και η Λευκορωσία αντιμετωπίζει άμεση χρεοκοπία

 

Η Λευκορωσία βαδίζει  ολοταχώς προς χρεοκοπία. Αυτή η χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, άρχισε να εξαντλεί τα διεθνή συναλλαγματικά της αποθεματικά. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για μόλις $2.2 δισ που όμως αντιστοιχούν στα έσοδα ενός μόνο μήνα εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της εκτινάχθηκε, και έφτασε το 80% τον Σεπτέμβριο. Στις 17 Οκτωβρίου, μια αποστολή του ΔΝΤ, εγκατέλειψε τη χώρα, αρνούμενη να τη βοηθήσει οικονομικά.

 Η Λευκορωσία μπορεί τώρα να υποχρεωθεί να σταματήσει τις διεθνείς πληρωμές της, ίσως ακόμη και αύριο.

Ο πρόεδρος Alexander Lukashenko  βιώνει τη σοβαρότερη κρίση  κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων του στην εξουσία. Και αυτό μπορεί να είναι και το τέλος του. Άλλωστε, σε δικά του στραβοπατήματα οφείλεται η όλη κρίση.

Η Λευκορωσία είναι η τελευταία σοβιετική οικονομία στην Ευρώπη. Οι κρατικές επιχειρήσεις της εξακολουθούν να παράγουν το 70 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και το κράτος ρυθμίζει τόσο την παραγωγή, όσο  και τις κύριες τιμές. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η χώρα επιβίωνε μέχρι τώρα, διυλίζοντας το επιδοτούμενο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο για λογαριασμό της Δύσης. Το μοντέλο αυτό λειτούργησε για ένα εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το Κρεμλίνο δεν τρέφει πλέον καμία αγάπη για τον Lukashenko, και η βασική αιτία της κρίσης είναι ότι η Ρωσία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις της ενέργειας της από  το 15% του ΑΕΠ της Λευκορωσίας έως το 7% αυτό το έτος.

Ένα κρίσιμο λάθος του Lukashenko ήταν και η αύξηση κατά 50% των μισθών του δημοσίου, τον περασμένο Νοέμβριο, και λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, ο μέσος πραγματικός μισθός της χώρας αυξήθηκε κατά 25% πέρυσι, ή $500 το μήνα, τα οποία ο Πρόεδρος είχε υποσχεθεί  να διατηρήσει μέσα από μια υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία, που έχει καθοριστεί με το δολάριο των ΗΠΑ. Το υπερτιμημένο  ρούβλι της Λευκορωσίας προκάλεσε μεγάλο  έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 15.5% του ΑΕΠ, ή $ 8.5 δις το 2010.

Ακόμη και έτσι, ο Lukashenko τα πήγε τόσο χάλια στις εκλογές, που οι επίσημες εκθέσεις των παρατηρητών αναφέρουν πως «τις έκλεψε», ασκώντας βία εναντίον των αντιπάλων του, η φυλακίζοντάς τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκαν από κοινού με  κυρώσεις εις βάρος ορισμένων αξιωματούχων, αλλά και  επιχειρήσεων, και απαιτώντας την απελευθέρωση  40 πολιτικών κρατουμένων, που όμως παραμένουν φυλακισμένοι. Αντί να αναλάβει να εφαρμόσει  τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όταν είχε ακόμη χρόνο, ο Lukashenko τρέχει τώρα  για να συγκεντρώσει  χρήματα οπουδήποτε μπορεί. Παρά κάποιες ορισμένες και ασαφείς δηλώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, η  οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τη Δύση θεωρείται απίθανη. Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές. Έως την άνοιξη του 2011, η οικονομική κρίση της Λευκορωσίας είχε καταστεί ανεξέλεγκτη, προκαλώντας μάλιστα και αρκετές μικρές λαϊκές διαμαρτυρίες.

Ένα από τα πολλά προβλήματα του Lukashenko  είναι ότι δεν έχει φίλους. Η Κίνα του έ

Keywords
Τυχαία Θέματα