Και καμιά συγγνώμη, παιδιά…

(Ανανεωμένο) Μερικά περιστατικά θα αναφέρω σήμερα…

Που αφορούν στο πρόσφατο παρελθόν – αλλά εξηγούν το παρόν και φωτίζουν το μέλλον…

Πρώτον, τον Ιούλιο του 2010, κατά την πρώτη ιστορική ομιλία του στο Ζάππειο, ο Αντώνης Σαμαράς (αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) τους είπε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος – κι ότι δεν επρόκειτο να πιάσει τους στόχους του, αν δεν διορθωνόταν τα λάθη του.

Κι ανέδειξε τρία μείζονα λάθη: Λάθος

πολλαπλασιαστές, λάθος μείγμα πολιτικής και λάθος δυναμική χρέους-ΑΕΠ.

Δηλαδή οι πραγματικές συνέπειες στην ύφεση από την εφαρμογή του μνημονίου θα ήταν τριπλάσιες από εκείνες που προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο!

Αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο και στα τρία!

Και το δίκιο του το παραδέχθηκε το ΔΝΤ ενάμιση χρόνο αργότερα.

Αυτό δεν το έχουν καταλάβει πολλοί στην Ελλάδα. Ακόμα…

Και δεν το έχουν αναγνωρίζει ευθέως (γιατί εμμέσως το έχουν παραδεχθεί προ πολλού…)

Δεύτερον, ταυτόχρονα ο Σαμαράς υπέδειξε τότε ποιοι ήταν οι σωστοί πολλαπλασιαστές! Τους είπε ότι ήταν 1,5 - κι όχι 0,5 που επέμεναν ακόμα τότε…

Κι ήλθε ο Olivier Blanchard, επί κεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και παραδέχθηκε αργότερα, ότι πράγματι, ο πολλαπλασιαστής ήταν γύρω στο 1,5 κι όχι 0,5 που υποστήριζαν οι δικοί του αρχικά.

Στο Ζάππειο-1, επίσης, ο Σαμαράς υπέδειξε ότι με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα μπορούσε να διορθωθεί και η «λάθος δυναμική χρέους» που είχε υιοθετηθεί από το πρώτο Μνημόνιο.

Επέμενε όμως ότι η αξιοποίηση δεν μπορούσε να σημαίνει «εκποίηση» - και δεν μπορούσε να γίνει μονομιάς γιατί θα ισοδυναμούσε με «σκότωμα όσο-όσο».

Η κυβέρνηση του ΓΑΠ τότε διαμαρτυρήθηκε έντονα και απειλούσε να βγάλει νόμο που… «απαγόρευε» την αξιοποίηση της περιουσίας!

Κι ύστερα την… αποδέχθηκε!

Κι ύστερα το ΠΑΣΟΚ, με επί κεφαλής το Βενιζέλο πλέον, συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά που υλοποίησε πρόγραμμα για την αξιοποίηση της περιουσίας (περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, το «Ελληνικό», τα περιφερειακά αεροδρόμια, την νέα σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας, τη «Μικρή ΔΕΗ» κλπ., την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, του ΟΣΕ κλπ).

Όλα αυτά – που δεν υπήρχαν στο πρώτο μνημόνιο, αλλά συμπεριλήφθηκαν στο δεύτερο και στο τρίτο - τα προχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προϋπολογίζοντας 12 δισεκατομμύρια για τα πρώτα 5 χρόνια, και πάνω από 20 στη δεκαετία. Στα 2,5 χρόνια που έμεινε πρόλαβε και υλοποίησε σχέδια συνολικών προσδοκώμενων εσόδων γύρω στα 7 δισεκατομμύρια και εισέπραξε γύρω στα 3,5…

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή πήγε κόντρα σε όλα, όταν ήλθε προσπάθησε να τα ματαιώσει όλα, τελικά υποχρεώθηκε να τα αποδεχθεί όλα και στην πράξη τα μπλόκαρε όλα! (Εκτός από τα περιφερειακά αεροδρόμια…)

Ειδικά για τα περιφερειακά αεροδρόμια: η Τρόϊκα προϋπολόγιζε έσοδα για το δημόσιο ύψους 400 εκατομμυρίων – και τελικά η Κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να πετύχει σύμβαση παραχώρησης με πολύ υψηλότερο – υπέρ-τριπλάσιο - τίμημα: 1,4 δισεκατομμύρια!Και για να κάνετε τις συγκρίσεις, το ακριβώς αντίθετο συνέβη με το ΣΥΡΙΖΑ: Υπέγραψε ανανέωση παραχώρησης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για 400 εκατομμύρια περίπου, το είδε κάποιο μεσαίο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, του φάνηκε πολύ «ευτελές» το τίμημα, το σταμάτησε, και τελικά, με το χειρισμό της Κομισιόν επιτεύχθηκε υπέρ-τριπλάσια τιμή: 1,4 δισεκατομμύρια…

Για να μη μιλήσουμε για τις πανωλεθρίες που έπαθαν οι ιδιωτικοποιήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ…

Τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων τα ξεκίνησε ο Σαμαράς ως αντιπολίτευση (με τα Ζάππεια) και τα υλοποίησε ως κυβέρνηση αργότερα.

Ακόμα όμως, στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει τι έγινε τότε.

Χώρια που ακόμα τον… βρίζουν για τα «Ζάππεια» (ακόμα κι εκείνοι που μετά συνεργάστηκαν μαζί του στην εφαρμογή τους)!

Μια συγγνώμη θα ήταν χρήσιμη, νομίζω…

Αρχές Μάϊου του 2011, κατά τη δεύτερη ιστορική ομιλία του στο Ζάππειο, ο Σαμαράς μίλησε αναλυτικά για τη σταδιακή μείωση φόρων, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση ΓΑΠ τότε… λύσσαξε! Και κατήγγειλε το Σαμαρά ως Harry Potter, δηλαδή ως «μαθητευόμενο μάγο»!

Πώς είναι δυνατό να μειώσεις ελλείμματα μειώνοντας ταυτόχρονα και τους φόρους, ρωτούσαν ειρωνικά.

Ένα χρόνο αργότερα με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνησή του, ο Σαμαράς, Πρωθυπουργός πλέον, άρχισε να μειώνει επιλεκτικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να «επιταχυνθεί» η μείωση του ελλείμματος (και να έλθουν ταχύτερα τα πλεονάσματα), ενώ επιβραδύνθηκε αισθητά και η ύφεση – και βγήκαμε νωρίτερα στην ανάκαμψη!

Επί Σαμαρά ξεπερνούσαμε τους στόχους μας, αλλά οι επιδόσεις στην Οικονομία πήγαιναν καλύτερα από τις προβλέψεις όλων. Και το ΔΝΤ…

Επί Τσίπρα βγάζαμε… υπέρ-πλεονάσματα, αλλά η Οικονομία πήγαινε χειρότερα από τις προβλέψεις όλων. Και του ΔΝΤ….

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλει σταδιακή μείωση φόρων, άμεσα και όλη την επόμενη τριετία. Και πολύ σωστά.

Ουσιαστικά επαναφέρει τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών που είχε ήδη κάνει ο Σαμαράς (και ανέτρεψε ο Τσίπρας μετά) ή που είχε προγραμματίσει ο Σαμαράς (και ματαίωσε ο Τσίπρας αργότερα…)

Τώρα κανείς δεν τον λέει Harry Potter!

Μια συγγνώμη στο Σαμαρά σήμερα – από διάφορους - δεν θα έβλαπτε…

Όχι μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑίους και τους ΠΑΣΟΚους. Αλλά και από μερικούς μέσα στη ΝΔ που τότε έλεγαν τα… «λογάκια» τους και σήμερα «πανηγυρίζουν» για την επιστροφή στην πολιτική που τότε αποδοκίμαζαν!

Ήδη από το Ζάππειο-2 ο Σαμαράς είχε εξαγγείλει και το «ηλεκτρονικό κράτος» - αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Κι ένα χρόνο αργότερα τα ξεκίνησε, έκανε πράξη πολλά και προγραμμάτισε όλα τα υπόλοιπα…

Η ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, έγινε τη διετία 2012-15.Τα τέσσερα ηλεκτρονικά προγράμματα (πλατφόρμες) του υπουργείου Εργασίας ΕΡΓΑΝΗ, ΗΛΙΟΣ, ΑΤΛΑΣ και ΑΡΙΑΔΝΗ, για την on-line καταγραφή της απασχόλησης, για την πλήρη καταγραφή του ασφαλιστικού βίου του εργαζόμενου και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, όλα σχεδιάστηκαν και πρωτο-εφαρμόστηκαν τότε, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο Τσίπρας στο μεταξύ, άλλα τα υιοθέτησε (ΕΡΓΑΝΗ) κι άλλα τα «παρόπλισε» (ουσιαστικά όλα τα υπόλοιπα)!

Και τώρα η νέα κυβέρνηση, με τον ίδιο υπουργό, το Γιάννη Βρούτση τα βρήκε έτοιμα και συνεχίζει το σχεδιασμό: για ψηφιακή σύνταξη της μιας μέρας μέσα στην επόμενη διετία! Πράγμα που θα είναι τεράστια ανατροπή για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα…

Το πρόγραμμα: «όλα τα στοιχεία διαδικτυακά με ένα αριθμό» – δηλαδή όλα τα στοιχεία που έχει το Ελληνικό δημόσιο (ποινικό μητρώο, φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικό μη πτώχευσης, πιστοποιητικό μη δικαστικής συνδρομής, στρατολογικά κλπ.) να δίνονται στον ενδιαφερόμενο με ένα αριθμό! Και διαδικτυακά…

Το εξήγγειλε ο Σαμαράς το 2011, το ετοίμαζε «η ομάδα Πτωχού» όλη τη διετία, ο ΣΥΡΙΖΑ το σταμάτησε, και τώρα η νέα κυβέρνηση το βρίσκει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ασφαλώς και πανηγυρίζουμε όλοι που θα εφαρμοστεί, επί τέλους. Απλώς κάποιοι που πανηγυρίζουν, να θυμηθούν τι έλεγαν τότε. Κι ίσως μια συγγνώμη, δεν θα έβλαπτε…

Το κλείσιμο των συνόρων με «επιθετική φύλαξη» από τα σκάφη του Λιμενικού και με επαναπατρισμούς όσων περνούσαν παράνομα στα νησιά μας! Το είπε ο Σαμαράς ήδη από το 2012 (όταν μαίνονταν οι συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ), το υλοποίησε πλήρως – και αποτελεσματικά – στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής του, μπήκαν τότε ελάχιστοι λαθρομετανάστες και επαναπατρίστηκαν πολύ περισσότεροι – ενώ hot spots-κολαστήρια δεν υπήρχαν…

Ύστερα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τα σύνορα, ήλθαν μιλιούνια και αρκετοί παγιδεύτηκαν στα νησιά μας.

Τώρα η νέα κυβέρνηση επιστρέφει στην παλαιότερη Πολιτική Σαμαρά. Ευτυχώς. Κάποιοι που στηρίζουν σήμερα την ορθή αυτή πολιτική θυμούνται τι έλεγαν τότε;

Τα «γεωπολιτικά ανοίγματα» που εγκαινίασε ο Σαμαράς – με τον «άξονα: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ» και το «τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος», που σήμερα είναι τα ισχυρότερα «ατού» που διαθέτει η Ελλάδα απέναντι σε μια ιδιαίτερα επιθετική Τουρκία. Και τα έχει πλήρως ενστερνιστεί η πολιτική της Ουάσιγκτον (που τότε δεν τα πολύ-ήθελε…)

Ο Τσίπρας τότε τα κατήγγειλε! Μετά ως κυβέρνηση τα υιοθέτησε. Αλλά δεν μπόρεσε να τα πάει πιο πέρα, γιατί δεν τον εμπιστεύονταν ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Αιγύπτιοι, λόγω των σχέσεων του στο πρόσφατο παρελθόν, με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Που είναι «κόκκινο πανί» και για το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο και για το Ισραήλ…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης - μάλιστα, προς τιμήν του - αναγνώρισε δημόσια ότι η πολιτική αυτή «είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Να το θυμούνται και κάποιοι, που τότε άλλα έλεγαν και σήμερα παραμένουν άφωνοι…

Να θυμούνται επιχειρήματα του τύπου:

Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε πολύ το Ισραήλ, γιατί θα «ενοχληθούν» οι Άραβες!

Ή άλλα επιχειρήματα του τύπου:

Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε πολύ τον ηγέτη της Αιγύπτου Σίσι, γιατί είναι δικτάτορας και θα θυμώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το Αμερικανικό διπλωματικό κατεστημένο (τότε υπό Χίλαρυ, Ομπάμα).

Ευτυχώς δεν εισακούστηκαν τότε.

΄Όμως, μια συγγνώμη και στην περίπτωση αυτή, δεν θα έβλαπτε…

Τέλος σήμερα η όλη στρατηγική της νέας κυβέρνησης να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές για τα επόμενα χρόνια, στηρίζεται σε πολύ ρεαλιστικά στοιχεία, εφ’ όσον:

Γίνουν οι μεταρρυθμίσεις (που ξεκίνησε και σχεδίασε η κυβέρνηση Σαμαρά και ανέκοψε η κυβέρνηση Τσίπρα) ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια…Προχωρήσουν οι φορολογικές μειώσεις και οι μειώσεις εισφορών (που είχε κάνει ή είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Σαμαρά και ανέτρεψε η κυβέρνηση Τσίπρα) ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη κι άλλο.Προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις που είχε ετοιμάσει και προχωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά (και ανέκοψε ή μπλόκαρε ή πάγωσε η κυβέρνηση Τσίπρα).

Όσο πιο πολλά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν στο ειδικό ταμείο, τόσο μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα ζητούν οι δανειστές.

Κι εφ’ όσον γίνει σήμερα η αναχρηματοδότηση μέρους του ιδιωτικού χρέους, με τα χαμηλότερα επιτόκια που σήμερα είναι εφικτά από τις αγορές (και προ πενταετίας ήταν αδιανόητα), ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση σε τόκους και τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές.

Μόνο τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου αν ανά-χρηματοδοτηθούν, θα μειώσει το κόστος διαχείρισης χρέους κατά 200 εκατομμύρια τουλάχιστον, και – κυρίως – θα ρίξει 15 δισεκατομμύρια ρευστότητα στην εγχώρια αγορά!

Το μόνο εμπόδιο εδώ είναι οι μεγάλες «μαύρες τρύπες» που άφησε πίσω του ο Τσίπρας! (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, συντάξεις που δεν «διεκπεραιώθηκαν», αναδρομικά κλπ.) Το μέγεθος των οποίων δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ακόμα.

Αλλά με όλη την προεργασία που έχει γίνει πριν το 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (και βεβαίως, από την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να είμαστε δίκαιοι), αυτά πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όχι εύκολα, αλλά μπορούν…

(Συν το QE του Ντράγκι, που τώρα μπορούμε να πάρουμε και στην Ελλάδα, αλλά επί Τσίπρα το χάσαμε εντελώς – και ο Βαρουφάκης δεν ήξερε προχθές ότι θα αρχίσει ξανά! Κι έκανε τον «ξερόλα» στη Βουλή λέγοντας βλακείες…

Ε ρε που είχαμε μπλέξει…)

ΥΓ. Η μεγαλύτερη στήριξη που βρήκε ο Μητσοτάκης ΔΕΝ ήταν μόνο που ο προηγούμενος Πρόεδρος του Κόμματος και Πρωθυπουργός τον στήριξε ανεπιφύλακτα - και κάποιες δύσκολες στιγμές «το πήρε και πάνω του»…

(Πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν!)

Η ακόμα μεγαλύτερη στήριξη είναι ότι η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε έδαφος «στρωμένο» και προσωπικό «ψημένο» - από την κυβέρνηση Σαμαρά πριν πέντε χρόνια…

Γι’ αυτό και κάποιοι που τότε δεν στήριζαν – ενώ κάποιοι άλλοι ανοιχτά υπονόμευαν –καλό θα ήταν να ζητήσουν καμιά συγγνώμη.

Εκεί θα δείξουν αν διαθέτουν… Πολιτικό Πολιτισμό! (Τρομάρα τους…)

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελευθέριος βενιζέλος, harry potter, σαμαρας, μνημονιο, ΔΝΤ, ελλαδα, σημαίνει, γαπ, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, νέα, δεη, ΟΣΕ, συριζα, συμμετοχή, τσιπρας, νεα δημοκρατια, ηλεκτρονική, εργανη, αριαδνη, αιγυπτος, ΕΛΤΑ, παπαδημος, βουλη, Αντωνης Σαμαρας, φορολογικη δηλωση 2011, κυπρος, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βαρουφακης, μνημονιο 3, φορολογικη ενημεροτητα, ηλεκτρονική, αεπ, δεπα, ζαππειο, ισραηλ, κοντρα, νησια, οικονομια, προγραμμα, υφεση, φορολογικη δηλωση, harry potter, αριαδνη, ασφαλιστικο, γαπ, γινει, δευτερο, δεσφα, δημοσιο, δηλωση, εγινε, εδαφος, ευκολο, ευκολα, ειπε, ελευθέριος βενιζέλος, ενημεροτητα, ιδιο, υπηρχαν, ομιλια, κυβερνηση, κι αλλο, λαθρομεταναστες, λαθη, λαθος, μητσοτακης, μειωση, ομαδα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, πηγαινε, προγραμματα, ρυθμοι, συνταξη, σισι, συμμετοχή, συρια, σκαφη, σχεδια, τιμη, τουρκια, τρια, φορολογικη, χειροτερα, ψηφιακη, αγορες, δικιο, εφαρμογη, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, σημαίνει, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα