Και το Κυπριακό διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ

Το Κυπριακό έρχεται να προστεθεί στα σημεία αντιπαράθεσης που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας σε διαδικασία μάλιστα ανακατανομής τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε ακριβή, κοινή και συγκεκριμένη επί της ουσίας θέση για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Άναστασιάδη και

Έρογλου στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος. Ευθύς εξαρχής απορριπτικοί της προωθούμενης λύσης είναι τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα αλλά κυρίως η Σοσιαλιστική Τάση που συσπειρώνει τους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Μητρόπουλο να καταθέτει ξεχωριστή εισήγηση χαρακτηρίζοντας την προωθούμενη λύση χειρότερη και απ’ το Σχέδιο Ανάν του 2004. Επιφυλάξεις μάλιστα φέρεται να εκφράζει και η ΚΟΕ, του Ρούντι Ρινάλντι.

Απ’ την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει χαμηλούς τόνους, εμφανίζεται καταρχήν θετικός στη διαδικασία των συνομιλιών και προτείνει ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί αφού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και γίνει περισσότερο σαφής η κατάσταση μέσα στον Κυπριακό λαό και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Ήδη σε αυτό το κλίμα «μετριοπάθειας» βρίσκονται οι μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις της Κουμουνδούρου χωρίς να μπαίνουν στα επίμαχα ζητήματα του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου.

Αντίθετα οι διαφωνούντες με τη θέση Τσίπρα ζητούν ευθύς εξαρχής καταδίκη του νέου σχεδίου και επισημαίνουν ότι αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μπορεί να βρεθούν ενώπιον τετελεσμένων που θα αποτελέσουν «δεσμά» για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το ρόλο των ΗΠΑ αλλά και των άλλων «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» έχει καταγγείλει η Αριστερή Πλατφόρμα μέσω της Ίσκρα ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εισήγηση του Αλέξη Μητρόπουλου εκ μέρους των Πασοκογενών στην Πολιτική Γραμματεία, τονίζοντας ότι «Η επιχειρούμενη διευθέτηση του Κυπριακού είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διευθέτησης του νέου status στη ΝΑ Μεσόγειο από τις δεσπόζουσες ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ». Αμφότεροι επισημαίνουν και συνδέουν το θέμα με την οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Αλέξης Μητρόπουλος μάλιστα επισημαίνει στην εισήγησή του ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τώρα (συνομιλίες Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων) είναι «τορπίλη» για τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς!

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ούτε και στο στρατόπεδο της μειοψηφίας φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και όχι πλήρης σύμπνοια γύρω απ’ το θέμα μιας ευθύς εξαρχής απορριπτικής στάσης στις διαπραγματεύσεις στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όπως ο προερχόμενος απ’ την τροτσκιστική Διεθνιστική Εργατική Αριστερά Αντώνης Νταβανέλλος με άρθρο του στην ιστοσελίδα της οργάνωσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Από την άποψη αυτή δεν είναι φρόνιμο να τοποθετηθεί κανείς και ιδιαίτερα η Αριστερά με έναν τρόπο οριστικό και δεσμευτικό πριν ενημερωθεί πιο ουσιαστικά» και προσθέτει ότι είναι επείγον να ανοίξει μια συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τα κριτήρια με τα οποία θα προσεγγίσει το ζήτημα η Αριστερά.

Υπενθυμίζουμε ότι πρώτο το antinews είχε αναδείξει το πρόβλημα που δημιουργεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με σαφήνεια στις εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό εξαιτίας της πρόσδεσής του στο άρμα των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας αντιΜέρκελ συμμαχίας, στο άρθρο μας «Το Κυπριακό και η πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ στον αμερικανικό παράγοντα» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Θέταμε μάλιστα στο τέλος του άρθρου το ερώτημα «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ελληνικού χρέους αν πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική στην ανατολική μεσόγειο του αμερικανικού παράγοντα τον οποίο είχε αναγάγει μέσω του ΔΝΤ ως τον πιο σημαντικό του διεθνή σύμμαχο για την αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου προκειμένου να διεκδικήσει εκτός όλων των άλλων μείωση του χρέους μέσω του κουρέματος της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων;». Μια πρώτη απάντηση που προκύπτει σύμφωνα και με τις διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας και της Σοσιαλιστικής Τάσης είναι ότι καταρχήν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ακόμα και αν όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν το προωθούμενο σχέδιο είναι χειρότερο και απ’ το Σχέδιο Ανάν του 2004.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα