Κάμερον: Ήρθε η ώρα να βομβαρδίσουμε το ISIS

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Πέμπτη ότι ήρθε η ώρα να συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επειδή η Βρετανία δεν μπορεί να «αναθέσει την ασφάλεια της σε άλλες χώρες». Πολλοί Βρετανοί είναι επιφυλακτικοί στο να συμμετέχει η χώρα σε έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά την αποτυχία της δυτικής επέμβασης στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη να φέρει σταθερότητα στην περιοχή και ορισμένοι πιστεύουν ότι οδήγησε στην άνοδο τρομοκρατικών

ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως, όταν το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία 130 ανθρώπων στο Παρίσι, ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου που ήταν απρόθυμα να εγκρίνουν περαιτέρω στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή, τώρα αισθάνονται ότι είναι αναγκαία για την προστασία της Βρετανίας από τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο Κάμερον έχασε μια ψηφοφορία για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2013 και τώρα πρέπει να πείσει κάποιους δύσπιστους, τόσο από το Συντηρητικό κόμμα τους όσο και από την αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, να τον υποστηρίξουν, για να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Μετά από την παρουσίαση της υπόθεσής του, ο Κάμερον φαίνεται να έπεισε τουλάχιστον δύο από τους 30 «επαναστάτες» του κόμματος που ψήφισαν εναντίον του το 2013 και ο υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «χτίζει μια συναίνεση τώρα για στρατιωτική δράση».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να περιμένουμε μέχρι η συριακή σύγκρουση να επιλυθεί, πριν από την αντιμετώπιση του ISIL», έγραψε ο Κάμερον ως απάντηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είχε πει ότι μια πολιτική για να επεκτείνουν τις αεροπορικές επιδρομές ήταν «ασυνάρτητη» χωρίς μια στρατηγική για να νικήσουν τους μαχητές του ISIL. «Είναι λάθος για το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθέτει την ασφάλειά του σε άλλες χώρες και να περιμένουμε τα πληρώματα των άλλων εθνών να μεταφέρουν τα βάρη και τους κινδύνους του χτυπήματος στο ISIL στη Συρία, για να σταματήσει η τρομοκρατία στη Βρετανία», πρόσθεσε.

Στην 24σέλιδη απάντησή του, αναφέρει ότι η εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος εισέρχεται σε μια νέα φάση, εστιάζοντας στην διοίκηση και τον έλεγχο, στις γραμμές ανεφοδιασμού και την οικονομική υποστήριξη - κάτι που ταίριαζε στις δυνατότητες της Βρετανίας.

Φοβούμενος μην χάσει την υποστήριξη στην παγκόσμια σκηνή, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είπε ότι δεν θα θέσει το θέμα σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εκτός και αν υπήρχε πλειοψηφία υπέρ της δράσης. Είπε επίσης ότι δεν ήθελε να δώσει στο Ισλαμικό Κράτος ένα «πραξικόπημα προπαγάνδας», χάνοντας την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση δεν έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, αλλά ο Κάμερον δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να εξετάσει το ζήτημα το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα πολλοί να περιμένουν ότι θα μπορούσε να πιέσει για μία ψηφοφορία το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα.

Διαφορετικές απόψεις

Ο Κάμερον είπε σε κάποιους βουλευτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η συμμετοχή τους στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα καταστήσουν τη Βρετανία περισσότερο έναν στόχο, ενώ η απειλή στη χώρα είναι ήδη αρκετά υψηλή, ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί θα ήταν να «υποβαθμίσουν» το Ισλαμικό Κράτος. Οι βρετανοί πολιτικοί γνωρίζουν έντονα την άποψη της κοινής γνώμης για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών στη Συρία. Μια δημοσκόπηση του YouGov αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι 59 τοις εκατό εγκρίνουν αυτές τις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με 58 τοις εκατό μία εβδομάδα νωρίτερα.

Μετά τη δήλωση του Κάμερον, ο Συντηρητικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίσπιν Μπλαντ, είπε πως πιστεύει πλέον ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να στηρίξει την απόφαση του πρωθυπουργού και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ενεργό ρόλο στον συνασπισμό». Ένας άλλος βουλευτής των Συντηρητικών, η Σάρα Γουόλαστον, είπε ότι είχε αλλάξει γνώμη και ήταν πλέον υπέρ των αεροπορικών επιδρομών.

Όμως άλλοι, από το Εργατικό και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, ήταν λιγότερο πεπεισμένοι, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ακόμη παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο για την ειρήνη στη Συρία μετά την στρατιωτική εκστρατεία. Άλλοι φοβούνται ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα ανοίξουν το δρόμο για την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος, κάτι που ο Κάμερον αρνήθηκε. Ο Κάμερον ελπίζει να βρει κάποια υποστήριξη από τους Εργατικούς, που είναι βαθιά διχασμένοι για την αντιπολεμική στάση του νέου ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν. Σπάζοντας μια βρετανική πολιτική παράδοση για κοινοβουλευτική πειθαρχία, ο υπεύθυνος των οικονομικών των Εργατικών είπε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά το δοκούν. «Σε αυτά τα θέματα συνείδησης είναι καλύτερα να επιτρέπουμε στους βουλευτές να αποφασίζουν μόνοι τους» είπε ο Τζον ΜακΝτόνελ στο BBC.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα