Καμμένος στη Μόσχα: Πολλή διαφήμιση για το τίποτα;

Αίφνης, ο υπουργός Αμύνης πριν από μερικές ώρες ανακοίνωσε ότι «πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα στις 15 και 16 Απριλίου 2015». Όταν το υπουργείο Άμυνας κοινοποίησε την ανακοίνωση, ο Π.Καμμένος ήταν κιόλας στο αεροπλάνο για τη Μόσχα.

Πότε κιόλας πρόλαβε να κλείσει «επίσημη επίσκεψη» στη Μόσχα, και δεν το πήρε είδηση κανείς, αναρωτιέται εύλογα καθένας. Ναι μεν είναι «επίσημη επίσκεψη», αλλά όχι διμερής. Απλά, ο κ.Καμμένος

μετέβη στη Μόσχα για να πάρει μέρος σε διάσκεψη που διοργανώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα, «μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέϊ Σοϊγκού, στο πλαίσιο της διάσκεψης με θέμα: “Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές”». Εκεί, στο περιθώριο της διάσκεψης που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Ουκρανία», «θα συναντηθεί –σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας- με τον Ρώσο ομόλογο του και θα μιλήσει στη διεθνή διάσκεψη».

Στην ίδια Διάσκεψη που είχαν διοργανώσει οι Ρώσοι το 2012, είχε πάρει μέρος ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Η Διάσκεψη από το 2012 και εντεύθεν διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Ουκρανία», στο κέντρο της Μόσχας, αλλά φέτος, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό. Και, βέβαια, πρόκειται για ένα πανάκριβο ξενοδοχείο που ανήκει πλέον στην πολυεθνική εταιρεία Radisson. Είναι ένα από τους γνωστούς «σταλινικούς πύργους» στη Μόσχα, που –τι να κάνουμε, καπιταλισμό έχουν και εκεί πάνω- πουλήθηκε στις «ιμπεριαλιστικές πολυεθνικές».

Η Διάσκεψη δεν φημίζεται πάντως, για τις συμμετοχές υψηλού επιπέδου. Ως εκ τούτου, προκαλεί εντύπωση γιατί ο κ.Καμμένος πήγε εκεί. Ως επί το πλείστον, οι Ρώσοι καλούν τους στρατιωτικούς, επικεφαλής Ενόπλων Δυνάμεων διαφόρων χωρών, επικεφαλής και γνωστούς αναλυτές διεθνών Οργανισμών, πανεπιστημιακούς, κ.ο.κ. Και εάν μεν προκύψει κάποιο ενδιαφέρον «αμυντικό deal» με τους Ρώσους, έχει καλώς. Αν όχι όμως, … πολλή διαφήμιση για το τίποτα. Άραγε, η συνάντησή Καμμένου με τον Σόϊγκού θα γίνει στο ξενοδοχείο ή στο ρωσικό υπουργείο Αμύνης; Όπως και να’ χει, να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο «μίνι εξοπλιστικό πρόγραμμα» Αβραμόπουλου προβλέπεται αγορά αντιαρματικών συστημάτων, «Κορνέτ» (υπάρχει ήδη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις). Οι Ρώσοι, από τη μεριά τους, ενδιαφέρονται να προωθήσουν το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης, BMP3 (με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, άραγε;).

Βέβαια, πηγαίνοντας στη Μόσχα, ο υπουργός Άμυνας δεν ξεχνά ότι σε ένα μήνα θα πρέπει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του. Όπως επίσης, μάλλον δεν ξεχνά ότι πρόσφατα, κατά τις συναντήσεις του σε Ελλάδα και Ουάσιγκτον, με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, και γνωστό «σκυλί του πολέμου» της αμερικανικής «διπλωματίας» στην Ουκρανία, πρότεινε να μοιράσουν Ελλάδα και ΗΠΑ τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα 70%-30%. Για να δούμε, όμως, και τι θα πει ο κ.Καμμένος στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται σε μια άκρως φορτισμένη περίοδο, λόγω και του ουκρανικού, ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα, και βασικό θέμα της είναι ακριβώς η «κρίση εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δυο πλευρές. Όλα αυτά, όταν τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται σημαντική ελληνική, αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο, στην οποία για πρώτη φορά παίρνουν μέρος οι Αμερικάνοι, αλλά και οι Ισραηλινοί. Ή, όταν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έχει αναλάβει την αεροπορική κάλυψη της Βουλγαρίας, η οποία έχει διαλυμένη την αεροπορία της.

Προ μηνός, στη Μόσχα είχε βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος χτες, Δευτέρα, «αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Κοσμά Χρηστίδη». Εκεί, «θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Βραζιλίας, και με ομολόγους του άλλων χωρών, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών βιομηχανιών, Laad Defence & Security 2015, που πραγματοποιείται στο Ρίο, όπου θα υπάρχει και ελληνική παρουσία με περίπτερο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα