Κάνοντας εξωτερική πολιτική με προσωπική ατζέντα
Του Απόστολου Αποστόλου
Το τελευταίο περιστατικό με το μυστικό ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία θέτει σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει όπως όλοι γνωρίζαμε να μεταβεί στο Βουκουρέστι, για να παραστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κεντροδεξιών κομμάτων θέλοντας στο Βουκουρέστι έτσι να επικυρωθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια αλλαγή της πορείας του προς το Βουκουρέστι ταξιδεύοντας στην Ουκρανία για να επισκεφτεί τον Ζελένσκι, χωρίς την παρουσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεδομένου μάλιστα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί προ μηνών την Αθήνα, και το σπουδαιότερο ότι ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να ενημερώσει κανέναν ταξίδεψε σε εμπόλεμη ζώνη φθάνοντας στην Οδησσό για να απευθύνει μήνυμα στήριξης για μια ακόμη φορά στον Ουκρανό πρόεδρο και να επισκεφτεί το ελληνικό στοιχείο που ζει στην Οδησσό. Ενώ όπως ανέφεραν ξένα δημοσιεύματα (Financial Times) και επιβεβαίωσαν έλληνες δημοσιογράφοι, ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους. Αν και οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν το λιμάνι της Οδησσού χτυπήθηκε. Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μια εξωτερική πολιτική προσωπικής ατζέντας και ακυρώνει όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες της εξωτερικής πολιτικής. Ο Ντέιβιντ Ίστον, έλεγε ότι ο ασκών την εξωτερική πολιτική οφείλει να συμβαδίζει με όλες τις δημοκρατικές λειτουργίες. Για να είμαστε όμως πιο σαφείς θα λέγαμε ότι ο ασκών την εξωτερική πολιτική πρωτίστως οφείλει να θέτει σε προτεραιότητα το ρεαλιστικό εθνικό συμφέρον, όσο και αν σήμερα κάποιοι νέο-θεωρητικοί αναφέρονται στο γεγονός ότι η παγκοσμιοποιημένη διακυβέρνηση αποσυνδέει τα εθνικά συμφέροντα στο όνομα μιας παγκόσμιας συμμαχίας έξω και πέρα από ταυτοποιήσεις με εθνικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο διακρίνουμε ότι τα εθνικά χαρακτηριστικά καθοδηγούν ακόμη τα περιβάλλοντα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.
Ας καταλάβουμε όμως ότι η εξωτερική πολιτική αποτελεί δραστηριότητα, η οποία με δεδομένη την ανομοιογένεια του διεθνούς συστήματος, δεν μπορεί να παραβλέπει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να καθίσταται μυστική. Επιπλέον η εξωτερική πολιτική διακατέχεται από επιδιώξεις και συντονισμούς εθνικού συμφέροντος και όχι από προσωπικές στοχεύσεις. Καθορίζεται από συστήματα χάραξης και στρατηγικές και όχι από προσωπικούς σχεδιασμούς και μυστικές λειτουργίες. Θέτει εθνικές προτεραιότητες και κινείται στα σαφή όρια των δεδομένων διεθνών κανόνων. Ο κ. Μητσοτάκης όλα τα παραπάνω τα διαγράφει, ασκώντας μια προσωπική εξωτερική πολιτική. Αδιαφορώντας αν αυτή η εξωτερική πολιτική μπορεί να αποβεί ακόμη και επιζήμια. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι η εκφραζόμενη εξωτερική πολιτική του στόχευση, συμπλέει με τα νατοϊκά συμφέροντα. Αλλά τα νατοϊκά συμφέροντα μπορούν να αποδειχθούν μελλοντικά στην πολυμορφία και στις διακυμάνσεις της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σκακιέρας, ότι κινούνται έξω και πέρα από τα δικά μας συμφέροντα.
Μήπως όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει μια αντίληψη των υβριδικών οντοτήτων των εταιρειών-κρατών κάτι δηλαδή «μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού, μεταξύ πολιτικού και οικονομικού, μεταξύ της αγοράς και του κράτους, του εγχώριου και του διεθνούς, και μεταξύ της κυριαρχίας και της εξάρτησης» (Pettigrew, 2018); Όπου υπήρχαν πληρεξούσιοι για τα κράτη οι αποκαλούμενες εταιρείες-κράτη οι οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 17ου αιώνα. Αρχικά από την Ελισαβετιανή Αγγλία και την Ολλανδική Δημοκρατία, οι εταιρείες-κράτη απέδειξαν γρήγορα την αξία τους ως κινητήρες αποικιακού εμπορίου και κατακτήσεων, εμπνέοντας ευρεία μίμηση από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και αποφάσιζαν από το εμπόριο έως την ειρήνη και τον πόλεμο. Οι εταιρείες-κράτη σφυρηλατήθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης που υπήρχε από πλήθος πολιτικών μορφών εκτός από το κυρίαρχο κράτος. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν έχουμε περιέλθει σε ανάλογη κατάσταση.
*Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας
The post Κάνοντας εξωτερική πολιτική με προσωπική ατζέντα appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τσικνοπέμπτη: Αυτό είναι το μυστικό για πιο μαλακό κρέας – Το απρόσμενο υλικό για σίγουρη επιτυχία σε κάθε συνταγή
- Κάνει τα πάντα για να πάει στις Βρυξέλλες
- Σοκ με αυτό που συμβαίνει στις καταθέσεις των Ελλήνων: Δεν υπάρχει επιστροφή
- Κάνοντας εξωτερική πολιτική με προσωπική ατζέντα
- Ήμουν στο λεωφορείο και δίπλα μου καθόταν μία κυρία…
- Θρίλερ στην Κρήτη: Το σπάνιο φαινόμενο που σκοτώνει τα πρόβατα – Τι λένε οι ειδικοί
- Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο
- Τσικνοπέμπτη : Η Μπομπολάκη λέει «όχι» στις «ψησταριές της χαράς» στα σχολεία
- Γιατί να επιλέξω Ανακατασκευασμένα Αναλώσιμα Εκτύπωσης Q-Conne
- Ύποπτο αντικείμενο έξω από τράπεζα στον Ταύρο – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Κάνοντας εξωτερική πολιτική με προσωπική ατζέντα
- Κάνει τα πάντα για να πάει στις Βρυξέλλες
- Αν κερδίσει το VMRO
- Αντί υποκριτικών νουθεσιών κοιτάξτε τα του οίκου σας
- Το Κέρας της Αφρικής και η γεωστρατηγική του σημασία
- Οι συνωμοσίες είναι πλέον ντεμοντέ…
- Eπιτυχία Γ’ Εθνικής
- Η ώρα της κρίσης για τον Ανδρουλάκη
- Παρακράτος δικαίου στην Ελλάδα
- Ο Ράμα διασύρει τον Μητσοτάκη μέσω Μπελέρη!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Θρίλερ στην Κρήτη: Το σπάνιο φαινόμενο που σκοτώνει τα πρόβατα – Τι λένε οι ειδικοί
- Κάντο σωστά: Πώς να καθαρίζετε, να πλένετε και να στεγνώνετε τις κουρτίνες σας
- Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο
- Ακρίβεια: Ρυθμός αύξησης τιμών 3% στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ
- Καιρός – Κολυδάς: «Όταν το πολικό αναβάλει το ταξίδι του»
- Ταξίδι μετά θάνατον στο φεγγάρι – Πόσο στοιχίζει μία διαστημική πτήση… στην αιωνιότητα
- Πειραιάς: Απείλησαν υπάλληλο ξενοδοχείου με μαχαίρι και «άδειασαν» την ταμειακή μηχανή
- Αυτά είναι τα οφέλη από τη συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου
- Εκκλησιαστικό σκάνδαλο στην Κύπρο: 800.000 ευρώ, επαύλεις στο όνομα μοναχών και τεχνητό μύρο
- Άλεκ Μπάλντουιν: Τον Ιούλιο η δίκη για τον θάνατο της Χάτσινς – Ένοχη η οπλουργός της ταινίας Rust