Κάποιος να μαζέψει τους Σκοπιανούς

Ωμή πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας και μάλιστα μέσα στην ελληνική Βουλή από εκπρόσωπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) Hajrula Misini. Ο εν λόγω κύριος, καταχρώμενος την ελληνική φιλοξενία αποκάλεσε τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και άρχισε να τα «χώνει» στην ελληνική προεδρία γιατί δεν έχει βάλει στη λίστα των προτεραιοτήτων της διεύρυνση

της ΕΕ.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αναταραχή στο κοινοβούλιο. Ο κ. Misini είπε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας θεωρούσε πριν από δέκα χρόνια ότι η διεύρυνση είναι μία από τις ύψιστες προτεραιότητες της Ε.Ε. Σήμερα δυστυχώς βλέπω ότι η σημερινή Προεδρία δεν έχει συμπεριλάβει τη διεύρυνση της Ε.Ε. στη λίστα με τις προτεραιότητές της». Ενώ αναφερθείς στην ελληνική κρίση, είπε: «Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν σε πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε. και ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου οι συνθήκες είναι δυσχερείς. Αυτό, όμως, δεν θα έπρεπε να αποτελέσει λόγο για μία χώρα να μην ορίσει αυτό ως στρατηγική προτεραιότητα, γιατί αυτή η διεύρυνση μπορεί να φέρει μεγαλύτερη αγορά, μεγαλύτερη ενοποίηση και μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη».

Και τόνισε ότι: «Ακόμη και αν δεν είναι προτεραιότητα η διεύρυνση μετά από τα ψηφίσματα της Επιτροπής αναμένουμε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στη διάρκεια αυτής της Προεδρίας. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα ως γείτονας μας θα μπορέσει να μας στηρίξει σε τοπικό επίπεδο, γιατί η ένταξή μας θα συνεισφέρει αμοιβαία και προς τις δύο χώρες, έτσι ώστε να επωφεληθούν αμοιβαία από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.. Για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός και ένα βήμα βελτίωσης των θεσμών μας».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ο οποίος παρατήρησε: «Σε σχέση με την παρατήρηση του αγαπητού φίλου από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: εάν κατάλαβα καλά το κόμμα από το οποίο προέρχεται έχει αρχηγό τον κ. Αχμέτι, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες και διατηρούμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Ισχύουν όσα είπα προηγουμένως. Η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν κάτι το παράλογο ή κάτι το υπερβολικό. Εμείς θέλουμε να εκπληρούνται τα γενικά κριτήρια και να φτάσουμε σε μία συμφωνημένη λύση σχετικά με το όνομα». Και επανέλαβε την ελληνική θέση με σύνθετο όνομα, μία λύση γενικής εφαρμογής, όπως υπογράμμισε, η οποία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο «Μακεδονία».

Και υπενθύμισε ότι «υπάρχουν αντιρρήσεις άλλων χωρών, οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές και οι οποίες δεν σχετίζονται με το όνομα, αλλά με τον αλυτρωτισμό, με το διεθνές δίκαιο, με τις σχέσεις καλής γειτονίας». «Το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ο παρονομαστής όλου αυτού του πράγματος», κατέληξε.

Φαίνεται ότι οι Σκοπιανοί έχουν ξεφύγει τελείως και κάποιος θα πρέπει να τους μαζέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα