Κατά πλειοψηφία πέρασε από την Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών

Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 5 απόγευμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου και στο διάστημα που ακολούθησε

μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου προς Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

Κουμουτσάκος: Αδιανόητη η μη κατάθεση του ενιαίου Συντάγματος της πΓΔΜ

Καταγγέλλει ότι δεν το καταθέτει η κυβέρνηση επειδή θα αποκαλυφθούν αλυτρωτισμοί. Αγγλικό κείμενο που εντόπισε στο site της κυβέρνησης των Σκοπίων κατέθεσε ο Κατρούγκαλος. Βολές και από τη Λιάνα Κανέλλη ότι δεν αναιρείται η χρήση του όρου «μακεδονικός λαός».

Το αίτημα της ΝΔ για την κατάθεση του ενιαίου κειμένου του τροποποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, επανέλαβε εμφατικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το προαπαιτούμενο για τη συζήτηση και αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση δεν το προσκομίζει, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν αλυτρωτισμοί.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων. Δεν μπορούμε να συζητάμε σε πολιτικό κενό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο για να διαπιστώσουν οι βουλευτές κατά πόσο οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αίσθηση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αντί του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ή κάποιου επίσημου κειμένου που διαθέτει το ελληνικό Υπουργείο, κατέθεσε στην Επιτροπή το αγγλικό κείμενο του Συντάγματός της, το οποίο όπως δήλωσε εντόπισε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης πΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος με την αντιπολίτευση να ζητά τη μετάφραση του στα ελληνικά από την επίσημη υπηρεσία του υπουργείου.

Τη στάση του Γιώργου Κατρούγκαλου, καυτηρίασε η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι: «Το 2015 στο Δημοψήφισμα ωρυόταν όλη η επικράτεια επειδή είχατε βάλει ακόμα και στα ψηφοδέλτια τον αγγλικό τίτλο. Να ακολουθούμε ότι μας λέει το “his master voice” αλλά να το φέρνουμε και στα πρακτικά;».

Η καχυποψία περί απόπειρας του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών να προκαλέσει σύγχυση ενισχύθηκε όταν οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους το επίμαχο κείμενο που κατέθεσε ο ίδιος, διαπιστώνοντας ότι οι αναφορές σε «μακεδονικό λαό» παραμένουν αναλλοίωτες και στο κείμενο του Συντάγματος.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατήγγειλε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το άρθρο 49 καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων» και συγκεκριμένα της πΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού, ενώ άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ερμήνευαν τη διατήρηση της αναφορές σε «Μακεδόνες» ως αλυτρωτική αναφορά επιμένοντας στην ανάγκη μετάφρασης του κειμένου.

Συνεργάτης Πρωθυπουργού: Δώρο για εμάς μια πρόταση μομφής από Μητσοτάκη

«Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», τόνισε συνεργάτης του πρωθυπουργού κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε ο ίδιος, «μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε».

«Ναι» από Καμμένο σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής από ΝΔ για συμφωνία Πρεσπών

Τη σαφή πρόθεσή του να στηρίξει πιθανή πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση αυτή να αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Τάκη Μπαλτάκο.

«Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας εμφατικά ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η στάση του κ. Καμμένου προσλαμβάνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπό το δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το θεσμικό «όπλο» της πρότασης μομφής, η οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί εν μέσω συζήτησης της Συμφωνίας στην Ολομέλεια.

Πηγή:skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα