Καταδικάστηκε σε θάνατο ο γιος του Καντάφι

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο της Τρίπολης. Ο Σαΐφ, που κάποτε θεωρούνταν ως ο προφανής κληρονόμος του πατέρα του, καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με οκτώ ακόμα άτομα που συμμετείχαν στη δικτατορία, ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Αμπντουλάχ αλ-Σενούσι και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Καντάφι, Αλ-Μπαγκντάντι Αλί αλ-Μαχμούντι.

Η μαζική δίκη, που ξεκίνησε στην Τρίπολη τον Απρίλιο του περασμένου έτους, έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες, καθώς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ποινικό δικαστήριο αμφισβήτησαν τα πρότυπά της. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα πρέπει να εφαρμοστεί η ποινή, καθώς ο Σαΐφ κρατείται από μία πολιτοφυλακή στην ορεινή πόλη Ζιντάν, που είναι σε αντίθεση με τη Λιβυκή Αυγή, της οργάνωσης που έχει τον έλεγχο της Τρίπολης. Ο Σαΐφ κρατείται στο Ζιντάν από τότε που συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη Λιβύη, στον απόηχο της επανάστασης του 2011. Η πολιτοφυλακή αρνήθηκε να τον παραδώσει στην Τρίπολη.

Είχε κατηγορηθεί στη δίκη για την πρόσληψη μισθοφόρων, την επίθεση σε αμάχους από τον αέρα, τη δημιουργία ενόπλων ομάδων και ότι πυροβόλησε τα πλήθη των διαδηλωτών. Είχε καταδικαστεί μεταξύ άλλων για προτροπή σε φόνο και βιασμό. Το διεθνές ποινικό δικαστήριο παρέπεμψε τον Σαΐφ, μαζί με τον Σενούσι, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά οι δικαστές στη Χάγη αρνήθηκαν στη Λιβύη την άδεια να τον δικάσει. Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε την άδεια να δικαστεί ο Σενούσι στη Λιβύη και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, που κρατούνταν στην Τρίπολη, ήταν ένας από τους 28 κατηγορούμενους στο δικαστήριο. Τέσσερις από τις προσωπικότητες της εποχής Καντάφι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος που διόρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον Σαΐφ, Τζον Τζόουνς, καταδίκασε τη διαδικασία της δίκης: «Είναι μία δίκη-παρωδία, μια φάρσα», είπε. «Αυτή η δίκη διεξήχθη από την πολιτοφυλακή της Λιβυκής Αυγής». Ο Τζόουνς είπε ότι το videolink που δημιουργήθηκε στην Τρίπολη για να επιτρέψει στον Σαΐφ να δικαστεί είχε αποτέλεσμα μόνο σε τρεις περιπτώσεις, αφήνοντάς τον στο σκοτάδι σχετικά με τις διαδικασίες. «Αυτοί [οι εισαγγελείς στην Τρίπολη] βασίζονται σε ομολογίες που απέσπασαν από τους κατηγορουμένους μέσα από βασανιστήρια. Καταδικάστηκε ακόμα και από το υπουργείο δικαιοσύνης της Λιβύης ως παράνομη».

Στο Λονδίνο, η 17χρονη κόρη του Σενούσι, Σάλμα, είπε ότι είχαν αρνηθεί στον πατέρα της μια κανονική δίκη. Η Σάλμα -που βρίσκεται στο Λονδίνο, με τη σύζυγό του Σενούι Φατμά και τον εννιάχρονο γιο του, εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους με τη δίκη. Ο Σενούσι καταδικάστηκε ερήμην στη Γαλλία το 1999, για τον βομβαρδισμό ενός γαλλικού αεροπλάνο πάνω από τον Νίγηρα το 1989, κατά τον οποίο 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, για τους απλούς πολίτες της Λιβύης, το όνομά του θα είναι πάντα συνδεδεμένο με τη σφαγή 1.200 κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης το 1996.

Είναι απίθανο να υπάρξουν άμεσες εκτελέσεις καθώς ο Σαντίκ αλ-Σουρ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε ότι οι δικηγόροι πιθανόν να ασκήσουν έφεση κατά των ποινών. Ο εμφύλιος πόλεμος βύθισε στο χάος τη Λιβύη τον περασμένο Ιούλιο, με την Λιβυκή Αυγή να έχει καταλάβει την πρωτεύουσα και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να έχει καταφύγει στην ανατολική Λιβύη. Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι αν και η Λιβυκή Αυγή ελέγχει τώρα την Τρίπολη, δεν είχε καμία απόδειξη ότι είχε επηρεαστεί η υπόθεση κατά του Σενούσι. «Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες που φέρεται να συνδέονται με τη Λιβυκή Αυγή ελέγχουν την Τρίπολη και, επομένως, το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα, δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε σημαντική παρέμβαση στις δικαστικές διαδικασίες», ανέφερε το γραφείο της σε επιστολή του προς τους δικηγόρους του Σενούσι. Διαιρέσεις έχουν προκύψει κατά τη διεξαγωγή της δίκης μεταξύ του Διεθνούς Δικαστηρίου και των Ηνωμένων Εθνών, που διέταξε το δικαστήριο να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη το 2011.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα