Καταλονία: Οδικός χάρτης για την ανεξαρτησία της ως το 2017

Το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας εγκαινίασε ένα πρόγραμμα τη Δευτέρα για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία ως το 2017, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, ότι παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια.

Το κοινοβούλιο, που βασίζεται στη βορειοανατολική πόλη της Βαρκελώνης, πέρασε το ψήφισμα για απόσχιση με 72 ψήφους υπέρ και 63 κατά. Η πρόταση έγινε από

τον βουλευτές που είναι υπέρ της απόσχισης, από τη συμμαχία «Μαζί για το Ναι» και την ακροαριστερή Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP). Η συμμαχία απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, την οποία προέβαλε για την προώθηση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, όταν η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης αρνήθηκε να επιτρέψει ένα επίσημο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αντέδρασε άμεσα. Σε ένα εθνικό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλλει την απόφαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει κατά το παρελθόν εμποδίσει κινήσεις προς την ανεξαρτησία. «Η Καταλονία δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Τίποτα δεν πρόκειται να διαλυθεί», δήλωσε ο Ραχόι.

Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πέδρο Σάντσες, για να σφυρηλατήσει ένα κοινό μέτωπο εναντίον των αυτονομιστών.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το καταλανικό κοινοβούλιο στην πρώτη μετεκλογική σύνοδο διακήρυξε «την έναρξη μιας διαδικασίας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους της Καταλονίας, με τη μορφή μιας δημοκρατίας» και μια «διαδικασία δημοκρατικής αποσύνδεσης που δεν θα υπόκειται στις αποφάσεις των οργάνων του ισπανικού κράτους».

Ενώ οι αυτονομιστές βουλευτές πανηγύρισαν για το αποτέλεσμα, οι αντίπαλοι κρατούσαν ισπανικές και καταλανικές σημαίες. «Υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση για να μην είναι η Καταλονία απλώς μια χώρα, αλλά για να είναι ένα κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει», είπε ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του «Μαζί για το Ναι». Τα καταλανικά παραρτήματα του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και της αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών και του κόμματος των Πολιτών είχαν καταθέσει προσφυγές για να σταματήσουν την ψηφοφορία, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε την περασμένη Πέμπτη ότι μπορούσε να προχωρήσει.

«Θέλετε να διαιρέσετε μια χώρα αυξάνοντας τα σύνορα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η περιφερειακή ηγέτης των Πολιτών Ινές Αριμάδας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει άμεσα ότι ο νόμος είναι παράνομος, αλλά το ψήφισμα διατάσσει συγκεκριμένα την περιφερειακή κυβέρνηση να μην λάβει σοβαρά υπόψη την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας. Δίνει στη νέα κυβέρνηση 30 ημέρες για να αρχίσει να εργάζεται για ένα νέο σύνταγμα της Καταλονίας, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία σε ένα δημοψήφισμα ως το καλοκαίρι του 2017, και για να αρχίσει τη θέσπιση ενός νέου υπουργείου φορολογίας και διοίκησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα φιλο-αποσχιστικά κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία τους το Σεπτέμβριο, με μόλις το 48 τοις εκατό των ψήφων. Οι βουλευτές ενάντια στην ανεξαρτησία υποστηρίζουν ότι αυτό δεν τους δίνει νόμιμη δημοκρατική εντολή για να αποσχιστούν από την Ισπανία. Παράλληλα με τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να ζητήσει να γίνει δεκτή στην Ένωση, οι αυτονομιστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν επίσης μια εσωτερική διαμάχη που θα μπορούσε να επιβραδύνει ή ακόμη και να εκτροχιάσει την ώθηση για ανεξαρτησία.

Αργότερα τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο ξεκίνησε αυτό που αναμένεται να είναι μία μακροχρόνια, έντονη συζήτηση για το αν ο Αρτούρ Μας θα πρέπει να συνεχίσει για μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος της περιφέρειας. Ενώ η συμμαχία του «Μαζί για το Ναι» τον στηρίζει με 62 ψήφους, είναι μικρότερη από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 68. Τα κόμματα ενάντια στην ανεξαρτησία είναι εναντίον του και το CUP έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει τον Μας λόγω των συντηρητικών πολιτικών λιτότητας και τις έρευνες για δωροδοκία στο κόμμα του Δημοκρατική Σύγκλιση.

Το κοινοβούλιο έχει περιθώριο μέχρι 9 Ιανουαρίου για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, αλλιώς θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές. Μέχρι τότε, η Ισπανία θα έχει πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές - στις 20 Δεκεμβρίου - και το ζήτημα του πώς να χειριστεί την κατάσταση στην Καταλονία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι ενώ η πλειονότητα των 7,5 εκατομμυρίων Καταλανών στηρίζει τη διεξαγωγή ενός επίσημου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, σαν αυτό της Σκωτίας, είναι διχασμένη για το αν θα πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς αιώνων με την υπόλοιπη Ισπανία. Οι αυτονομιστές πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε βασικά μέρη ενός νόμου που θα έδινε περισσότερη εξουσία στην πλούσια και βιομηχανοποιημένη περιοχή, το 2010.

Στις τάξεις των «ταγμένων» αυτονομιστών, οι οποίοι αισθάνονται ότι η καταλανική γλώσσα – που ομιλείται μαζί με την ισπανική στην περιοχή- και οι τοπικές παραδόσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο σε ένα ανεξάρτητο κράτος, έχουν ενταχθεί και εκείνοι που υποφέρουν από τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας και που πιστεύουν ότι οι Καταλανοί πληρώνουν περισσότερα από ό,τι τους αναλογεί σε φόρους. «Το ισπανικό κράτος συνεχώς απογοητεύει τις προσδοκίες μας. Γι' αυτό είμαστε εδώ που είμαστε», είπε ο Μας. «Η Καταλονία είναι μια χώρα σε κίνηση. Καμία μήνυση, απειλή ή φόβος δεν μπορεί να σταματήσει την επιθυμία εκατομμυρίων ανθρώπων».

Οι αναλυτές λένε ότι με τις περιφερειακές και κεντρικές κυβερνήσεις σε μια πορεία σύγκρουσης, τελικά θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν για την εύρεση λύσης στο αδιέξοδο. «Η κοινωνική και πολιτική πίεση από την Καταλονία θα προκαλέσει μια πολιτική απάντηση στη Μαδρίτη», σχολιάζει ο Ζορντί Μάτας, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

businessinsider.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα