Καταρρέει η οικονομία!

Τα στοιχεία για την οικονομία είναι απλά συνταρακτικά και δείχνουν την πραγματική κατάσταση. Συγκεκριμένα:

•Έχουν φύγει περισσότερα από 26 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρείται εκ νέου νευρικότητα και εκροές 300 με 500 εκατ. ευρώ.

•Αυξητική τάση παρουσιάζουν εκ νέου και τα προβληματικά δάνεια, αφού "κοκκίνησαν" άλλα 1,5 δισ. ευρώ.

•Τα ληξιπρόθεσμα χρέη το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν πληρώνει κανένας.

•Η χρηματοδότηση

από τον ELA αυξήθηκε κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ, αντί για 900 εκατ. ευρώ που ζήτησε η Αθήνα, με τη συνολική χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό να αγγίζει πλέον τα 70 δισ. ευρώ, απέχοντας, πάντως, από τα 120 δισ. ευρώ της κρίσης του 2012.

•Μέσα στο πρώτο δίμηνο, "έσκασαν" άλλα 57 εκατ. ευρώ από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές.

•Οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 545 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών.

•Το λιανικό εμπόριο έχασε 1,2% ακόμα, κάτι που σημαίνει μικρότερος τζίρος για τις επιχειρήσεις και λιγότερα έσοδα ΦΠΑ για τα κρατικά ταμεία.

•Μέχρι το τέλος του Απριλίου θα πρέπει, πάντως, να βρεθούν και να πληρωθούν 1,3 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και άλλα 4,6 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση και πρόνοια. Την ίδια ώρα τα ταμεία είναι άδεια.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα της δημιουργικής ασάφειας του Βαρουφάκη και της τζάμπα μαγκιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε δύο μήνες που σέρνονται οι διαπραγματεύσεις έχει καταρρεύσει το σύστημα, έχουν παγώσει τα πάντα, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ. Και ο Τσίπρας συζητά με τους Ευρωπαίους έχοντας το κεφάλι του στον ντορβά που ο ίδιος έβαλε.

Το κραχ στην οικονομία είναι αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε η αναταραχή από το Δεκέμβριο και μετά, αν είχε επιτευχθεί συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης και έξοδο από το ευρώ τον Μάιο, αν συνεχιζόταν η ομαλή ρευστότητα και παίρναμε τα 7,5 δισ. των δόσεων, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα