Κατασκοπική κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την επικεφαλής της CIA στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο να εγκαταλείψει τη χώρα, μια ασυνήθιστη κίνηση μεταξύ των συμμάχων που αποτελεί μια δημόσια έκφραση θυμού όσον αφορά τις αναφερθείσες περιπτώσεις της αμερικανικής κατασκοπείας στη Γερμανία. «Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να εγκαταλείψει τη Γερμανία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την Πέμπτη.

Μια ημέρα νωρίτερα, οι ομοσπονδιακοί κατήγοροι στη Γερμανία δήλωσαν ότι η αστυνομία είχε ερευνήσει το γραφείο και το διαμέρισμα ενός ατόμου με σχέσεις στο γερμανικό στρατό, που υποψιάζονταν ότι εργαζόταν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτές οι επιδρομές ακολούθησαν τη σύλληψη ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για την πώληση μυστικών στη CIA.
Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η αίτηση για την αναχώρηση του υπαλλήλου της CIA έγινε «με φόντο τις εν εξελίξει έρευνες του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και μήνες σχετικά με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στη Γερμανία, για τα οποία η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου έχει επίσης δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εξοργιστεί από τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν για την ευρεία παρακολούθηση των ΗΠΑ στη Γερμανία. Μεταξύ των στόχων ήταν και το κινητό της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, μια επιχείρηση που έκτοτε σταμάτησε. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παίρνει αυτά τα περιστατικά πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Ζάιμπερτ. «Παραμένει ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία, προς το συμφέρον της ασφάλειας των πολιτών της και των δυνάμεών της στο εξωτερικό, να συνεργαστεί στενά και έχοντας εμπιστοσύνη στους δυτικούς εταίρους, ιδίως στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό, όμως, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η διαφάνεια είναι αναγκαία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι έτοιμη για αυτό και αναμένει το ίδιο από τους στενότερους εταίρους της». Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν άμεσα τη δράση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Έχουμε δει αυτές τις εκθέσεις και δεν έχουμε κανένα σχόλιο για ένα υποτιθέμενο θέμα μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Ωστόσο, η σχέση ασφάλειας και πληροφοριών με τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική και κρατά τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς ασφαλείς. Είναι σημαντικό η συνεργασία να συνεχιστεί σε όλους τους τομείς και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή με τη γερμανική κυβέρνηση σε κατάλληλα κανάλια».

Για χρόνια, η Γερμανία επεδίωξε να περιλαμβάνεται σε μια ομάδα χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα σύμφωνο μη κατασκοπείας. Αυτά τα έθνη περιλαμβάνουν τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Τζορτζ Μπους αντιστάθηκαν σε τέτοιες παρακλήσεις, εν μέρει επειδή πολλοί αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους τα γερμανικά και τα αμερικανικά συμφέροντα αποκλίνουν. «Οι Γερμανοί κάνουν πάρα πολλά πράγματα και δεν μας λένε ό,τι κάνουν», είπε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που εργάστηκε εκτενώς με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, την BND. Οι αμερικανοί πολιτικοί στρέφονται προς τη CIA και άλλες υπηρεσίες για τη βαθύτερη κατανόηση ζητημάτων, όπως το κατά πόσο υπάρχουν κενά μεταξύ των δύο χωρών στη δέσμευσή τους να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τυχόν πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος.

Η καταστολή μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει την πολιτική δυναμική στη Γερμανία, όπου οι επικριτές της Μέρκελ έχουν επωφεληθεί από τις διαρροές Σνόουντεν, επιρρίπτοντάς της αδυναμία να κατανοήσει ή να αποφύγει την τόσο εκτεταμένη κατασκοπεία των ΗΠΑ. Η σύλληψη και οι επιδρομές εν μέρει καθοδηγούνται από «αυτήν την επιχείρηση όσων θέλουν μια συμφωνία μη-κατασκοπείας» δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Αλλά, επίσης, καθοδηγείται και από την εσωτερική πολιτική» και την αντίληψη ότι οι αποκαλύψεις Σνόουντεν «τους έκανε να φαίνονται ανίκανοι».
Η σύλληψη και οι επιδρομές των τελευταίων ημερών έχουν επίσης δημιουργήσει ανησυχίες ότι η Γερμανία δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στην υποτιθέμενη κατασκοπεία των ΗΠΑ. Μετά τις διαρροές Σνόουντεν, η CIA αξιολόγησε επιχειρήσεις στην Ευρώπη και έθεσε ορισμένες σε αναμονή, φοβούμενη μην εκτεθεί και μην ενταθεί η κρίση με τη Γερμανία και άλλους συμμάχους, είπε ένας δεύτερος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν επίσης ένα προφανές κενό της CIA στη διατήρηση ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τις οπισθοδρομήσεις στη Γερμανία. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με την Μέρκελ στις 3 Ιουλίου, δεν είχε ενημερωθεί ότι ένας πληροφοριοδότης της CIA είχε συλληφθεί εκεί την προηγούμενη μέρα, κάτι που έγραψαν οι New York Times. Η Μέρκελ δεν έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας.

http://www.washingtonpost.com/world/europe/germany-expels-us-intelligence-station-chief-over-spying-allegations/2014/07/10/dc60b1f0-083c-11e4-8a6a-19355c7e870a_story.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα