Κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

14:27 1/2/2015 - Πηγή: Antinews

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία κατέρρευσαν το Σάββατο, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στις οποίες δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αλλά αντιθέτως υπήρξαν πολλές έντονες αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους αυτονομιστές και τους απεσταλμένους της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας, ο πρώην πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, αποχώρησε από τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, δηλώνοντας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι αξιωματούχοι των αυτονομιστών υπονόμευσαν τη συνάντηση δίνοντας τελεσίγραφα και αρνούμενοι «να συζητήσουν ένα σχέδιο μέτρων για μια γρήγορη

κατάπαυση του πυρός και μία υποχώρηση από τα βαρέα όπλα».

Ο Ντενις Πούσλιν, ένας από τους αξιωματούχους των αυτονομιστών, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι ήταν έτοιμοι για διάλογο, «αλλά δεν είναι έτοιμοι για τελεσίγραφα από το Κίεβο, ενώ ο βομβαρδισμός των δυνάμεών τους συνεχίζεται γύρω από το Ντονμπάς». Η συνάντηση της «ομάδας επαφής», η οποία περιλαμβάνει επίσης έναν Ρώσο απεσταλμένο και έναν αξιωματούχο από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τη στιγμή που οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών μαίνονταν στην ανατολική Ουκρανία, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων. Το αποτέλεσμα εξανέμισε τις ελπίδες ότι μια νέα κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα, ανακόπτοντας την εννιάμηνη σύγκρουση.

Λίγο πριν από τη διακοπή των συνομιλιών στο Μινσκ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει ως αποτέλεσμα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από όταν ξέσπασε η σύγκρουση τον περασμένο Απρίλιο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, σε απάντηση στην αποπομπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου στο Κίεβο, έπειτα από διαδηλώσεις.

Η σύγκρουση έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι παρέχει όπλα και άνδρες στους αυτονομιστές. Η Μόσχα το αρνείται. Ο Κούτσμα επέκρινε επίσης τους δύο βασικούς αυτονομιστές ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι υπέγραψαν βασικές συμφωνίες στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την αποτυχία τους να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Σαββάτου. Είπε ότι το Κίεβο παρέμεινε ανένδοτο και ήθελε οι αυτονομιστές να τιμήσουν τις συμφωνίες που έγινα στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κατάπαυση του πυρός, ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων. Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας αυτής άρχισαν αμέσως και η συμφωνία κατέρρευσε εντελώς την περασμένη εβδομάδα.

Επέκταση της βίας

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου απηύθυνε επίσης έκκληση για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας, μέσω των οποίων, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, η Μόσχα διοχετεύει μαχητές και εξοπλισμό, καθώς και την απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνται από τις δύο πλευρές. Πολλά έχουν αλλάξει επί του εδάφους, ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο.

Οι αυτονομιστές έχουν ιδρύσει την αυτοαποκαλούμενη «λαϊκή δημοκρατία», ενώ οι δυνάμεις τους, που σύμφωνα με το Κίεβο υποστηρίζονται από 9.000 ρώσους στρατιώτες, έχουν καταλάβει περισσότερα από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες του Μινσκ και απειλούν να πάρουν τον έλεγχο των δύο βασικών περιοχών της Ανατολής εντελώς. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις κατά αμάχων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι έντονοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν το Σάββατο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς οι αυτονομιστές προσπάθησαν να περικυκλώσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν τον έλεγχο των στρατηγικών σιδηρόδρομων και των οδικών δικτύων του Ντεμπαλτσέβε.

Το Ντεμπαλτσέβε βρίσκεται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και είναι επίσης μία ζωτικής σημασίας σιδηροδρομική σύνδεση για την κυκλοφορία εμπορευμάτων από τη Ρωσία. Οι αντάρτες, επίσης, συνεχίζουν να απειλούν τη Μαριούπολη, μια πόλη μισού εκατομμυρίου στα νοτιοανατολικά της χώρας, στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας.

http://www.reuters.com/article/2015/01/31/us-ukraine-crisis-casualties-idUSKBN0L409K20150131

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα