Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Επεισόδια, τραυματισμοί και "εκρηκτικό" κλίμα

Εκρηκτική είναι για μια ακόμη φορά η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά και το χθεσινό επεισόδιο με τον τραυματισμό του μετανάστη, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος έπεσε μπροστά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Αν και οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι το βανάκι δεν είχε εμπλοκή, το ατύχημα έδωσε αφορμή να ξεσπάσουν οι πρόσφυγες προκαλώντας φθορές στο αυτοκίνητα και αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμάτων. Μετά τον τραυματισμό, πρόσφυγες άρχισαν πετούν πέτρες στο όχημα της αστυνομίας με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σοβαρές ζημιές.

Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει

εκτός ελέγχου με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή επεισόδια, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας και ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε κακές συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Ανοιγοκλείνει η σιδηροδρομική γραμμή

Εν τω μεταξύ η σιδηροδρομική γραμμή αφού άνοιξε λίγες ώρες με επιχείρηση της αστυνομίας έκλεισε ξανά. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας λέει απλά ότι θα ανοιγοκλείνει και φέρνει σαν παράδειγμα το Καλαί όπου η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Αγγλίας Γαλλίας ανοιγοέκλεινε για επτά χρόνια.

Γενικότερα πάντως αν και έχουν περάσει πλέον αρκετοί μήνες η κυβέρνηση παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αλληλεγγύης, αδυνατεί να προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες στο σύνολο των 54.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για αρκετό χρόνο.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργούν πλήρες αρχείο καταγραφής των ΜΚΟ.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στο ελληνικό κράτος, αλλά για τεχνικούς λόγους αυτό δεν έγινε εφικτό. Ακολούθως τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ, ενώ συμφωνήθηκε το 50% προσλήψεων και το 60% των αγορών για προμήθειες να γίνουν από την Ελλάδα.

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας που θα δώσουν την δυνατότητα να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη αλλά και το λιμάνι του Πειραιά όπου επίσης παραμένουν 3.200 πρόσφυγες. Για την κυβέρνηση η εκκένωση των δύο αυτών πρόχειρων καταυλισμών παραμένει η βασική προτεραιότητα. Πρόβλημα όμως αποτελεί και το Ελληνικό όπου περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε απαράδεκτες συνθήκες. Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να περιορίσει τους καταυλισμούς από 35 – 40 σε 15 – 20 με ανθρώπινες συνθήκες.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα