Κι άλλες φορές τα είπε αυτά ο Προβόπουλος κι έπεσε έξω

Συνταγή Μέρκελ με ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους Ελληνες και με τον ξεκάθαρο εκβιασμό ότι θα βγούμε από το ευρώ αν δεν υπάρξει νέα λιτότητα, προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος. Ακολουθώντας κατά γράμμα την απολύτως λανθασμένη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και αφήνοντας αιχμές ότι υπήρξαν ολιγωρίες, αστοχίες και καθυστερήσεις, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας

δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να μας προετοιμάσει για το τι μας περιμένει σε περίπτωση που υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική.

Όπως προαναγγέλθηκε από χθες, ο Προβόπουλος, προσπαθεί ξεκάθαρα να μας πει ότι τα μέτρα που προτείνει είναι μονόδρομος κι επομένως και η νέα κυβέρνηση πρέπει να τα ακολουθήσει… αλλιώς επιστροφή στη δραχμή.

Προφανώς ο διοικητής της ΤτΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διάσωσης παρά να γίνουμε ακόμη φτωχότεροι, να πληρώσουν εκατομμύρια Ελληνες την αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου να μαζέψουν το κράτος και τις απίστευτες δαπάνες.

Απλά για να θυμίσουμε στον κ. Προβόπουλο, η κρίση διαρκεί στην Ελλάδα πολλά χρόνια, στο Μνημόνιο βρισκόμαστε 2 χρόνια. Κι όμως, η ΤτΕ, η κρατικοδίαιτη κεντρική τράπεζα αποφάσισε μόλις πριν μία εβδομάδα να κάνει μειώσεις στους μισθούς. Μάλιστα η μείωση θα είναι 24% στην τετραετία 2010-2014 όταν στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ζουν ήδη μεσαίωνα.

Εν πάση περιπτώσει, τα φέουδα στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν πάντα τον τρόπο τους. Από την άλλη, γιατί να εμπιστευτούμε την ΤτΕ για τις προβλέψεις της; Και γιατί να πειστούμε ότι μόνο με τα μέτρα που προτείνει θα σωθούμε;

Κι άλλες φορές δεν τα έχει πει αυτά κι έπεσε έξω.

Σε ότι αφορά τα βασικά σημεία της έκθεσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις ότι ότι  το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα μειωθεί κοντά στο 13% για  την διετία 2012 -2013 ενώ για τον ιδιωτικό τομέα η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει και  το 16,5%. Επίσης:

Η  Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. Με απλά λόγια, στον αέρα κι αυτή η πρόβλεψη, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει φόρους.Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.Η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη φορολόγηση των ακινήτων και η ΤτΕ χτυπά καμπανάκι ότι η υπερφορολόγηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κτηματαγορά. Λέει επίσης ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, δεν πρέπει να έχει οριζόντι χαρακτήρα και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επιφέρει πρέπει να συνδυαστούν με άλ
Keywords
Τυχαία Θέματα