Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου;

Την ώρα που εμείς ασχολούμαστε με τα πλαστά(;) έγγραφα του Μπάνου και την «σουηδική Αραβία» (sic) ή με το αν οι Βρυξέλλες μας απαγορεύσουν τον γύρο και τον πατσά, στην άλλη μεριά του πλανήτη ηχούν και πάλι τύμπανα πολέμου. Και μάλιστα πυρηνικού!

Αναφέρομαι στην στρατιωτική εγρήγορση των ΗΠΑ με αφορμή την πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από πλευράς Β. Κορέας και τις «απειλές» του Τραμπ ότι θα «το φροντίσει το θέμα».

Προχθές, ο γερουσιαστής

Lindsey Graham, που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι μέσα στις επόμενες μέρες η Αμερική είναι έτοιμη να στείλει κάποια «έντονα μηνύματα» στην Β. Κορέα, συμπληρώνοντας πως το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης είναι ανοικτό.

Όπως είπε, «κανείς μας δεν θέλει πόλεμο αφού χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια μπορεί να σκοτωθούν, όμως ο πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ασφάλειάς μας και της σταθερότητας στην περιοχή, και όπως μου είπε, και είπε και στους Κινέζους, δεν πρόκειται να ανεχθεί η Αμερική να ζει υπό την πυρηνική απειλή της Β. Κορέας, και αν χρειαστεί να επέμβει θα το κάνει, κι ο πόλεμος θα διεξαχθεί στην πίσω αυλή της Κίνας»!

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ είπε κάτι ανάλογο, ζητώντας παράλληλα από την Κίνα να δείξει πυγμή, προτείνοντας ως μόνη λύση αποτροπής του πολέμου την διακοπή της κινέζικης παροχής ενέργειας (πετρελαίου) στην Βόρεια Κορέα.

Εδώ και αρκετό καιρό, από το 2006, η Αμερική έχει επιβάλλει οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο καθεστώς της Β. Κορέας, πείθοντας πολλούς συμμάχους της να κάνουν το ίδιο, με αποτέλεσμα το βορειοκορεατικό καθεστώς να υφίσταται έντονες οικονομικές πιέσεις και να του λείπει ρευστό. Το προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ, 13810 του Τραμπ ορίζει σαφώς ότι όποιος συναλλάσσεται με την Β. Κορέα δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να έχουν ήδη συμμορφωθεί και με την Κίνα να αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να επιλέξει με ποιον από τους δυο θα συναλλάσσεται από δω και πέρα.

Προς το παρόν το Πεκίνο δεν δείχνει να παίρνει στα σοβαρά την αμερικανική απειλή, οπότε οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για χρήση βίας ίσως απλά να αποσκοπούν στο να πείσουν το Πεκίνο να σταματήσει να έχει εμπορικούς και άλλους δεσμούς με την Β. Κορέα.

Αν όμως οι απειλές του Τραμπ έχουν όντως κάποια βάση, τότε η κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη, μιας και η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ότι αν η Αμερική και η Ν. Κορέα θελήσουν να χτυπήσουν την Β. Κορέα, η ίδια θα τους το αποτρέψει.

Προς το παρόν η μόνη λύση για την αποφυγή πολέμου είναι πράγματι να πειστεί η Κίνα να διακόψει την παροχή πετρελαίου στην Β. Κορέα. Η Κίνα όμως φοβάται πως αν το κάνει αυτό, τότε εκτός από την Αμερική η Β. Κορέα μπορεί να στοχοποιήσει και την ίδια. Μάλιστα, αν δεν το κάνει, και αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποκλείσει την Κίνα από εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές μαζί της (βάσει του ΠΔ), τότε είναι πολύ πιθανό το Πεκίνο να «συμμαχήσει» με τους Βορειοκορεάτες και έτσι η Αμερική να βρεθεί απομονωμένη και στην γωνία.

Συνεπώς, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Αν η Κίνα συμμορφωθεί στις αμερικανικές υποδείξεις, τότε ίσως το καθεστώς του Κιμ κλονιστεί ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα οι Βορειοκορεάτες να αρχίσουν να διαπραγματεύονται. Αλλιώς η μόνη λύση που προκύπτει, έτσι όπως οδήγησε τα πράγματα η αδιαλλαξία του Κιμ και τα «καουμποϊλίκια» του Τραμπ, είναι ένας πυρηνικός πόλεμος με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συνέπειες…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα