Κινεζικά ΜΜΕ σφυροκοπούν τη στρατηγική των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου

Ειρωνικές επικρίσεις, επιθετικά σχόλια και νουθεσίες εξαπολύουν απέναντι στην κυβέρνηση Μπαίντεν τα κινεζικά ΜΜΕ, με αφορμή την προαναγγελία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, που θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες

Η πρόσφατη σφοδρή ρητορική επίθεση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, ο οποίος χαρακτήρισε διάβολο τις ΗΠΑ,

έδειξε ότι το Πεκίνο εγκαταλείπει πλέον την προσεχτική γλώσσα, κι αποκάλυψε τη μετατόπιση της Κίνας από την φαινομενική ουδετερότητα στην απευθείας αντιπαράθεση.

Με το βλέμμα καρφωμένο στο Πεκίνο

Έτσι, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που προωθούσαν, άλλωστε, το κλίμα αντιπαράθεσης από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τώρα εντείνουν ακόμη περισσότερο την κριτική τους απέναντι στις ΗΠΑ επιδεικνύοντας μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αφορμή, τούτη τη φορά, ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Τρίτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ασχοληθεί με τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας, για την αντιμετώπιση της ανάδειξης της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.

Blinken to detail U.S. national strategy for China in coming weeks

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής λίγα πράγματα είναι γνωστά γύρω από το θέμα, το κινεζικά ΜΜΕ μετέφρασαν τη δήλωση στο εξής μήνυμα: «η Ουάσιγκτον παραμένει με το βλέμμα καρφωμένο στο Πεκίνο».

Η  Ρωσοουκρανική σύγκρουση δεν αποσπά την προσοχή των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον εστιάζει πάντα στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, ανεξάρτητα από τις παγκόσμιες αλλαγές που εξελίσσονται, αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Ο βασικός ανταγωνιστής»

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τη στρατηγική ασφάλειας κατά της Κίνας για να εκτρέψει την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό και να αποσπάσει υποστήριξη», αναφέρουν οι κινεζικοί Global Times σε κεντρικό άρθρο γνώμης.

Εξάλλου, και τα δυτικά ΜΜΕ τονίζουν την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, από Ρεπουμπλικάνους και όχι μόνο, για καθυστέρηση και έλλειψη επίσημης στρατηγικής στην αντιμετώπιση της Κίνας. Όπως επίσης, ότι υπήρξαν σημαντικοί περισπασμοί από τη νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον για την Κίνα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπότε, τώρα, σχεδόν όλοι συμφωνούν πως ήρθε η ώρα της… Κίνας!

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εκδώσει Προσωρινή Οδηγία Εθνικής Ασφάλειας για τη στρατηγική της έναντι της Κίνας, στην οποία  το Πεκίνο περιγράφεται ως «ο μόνος ανταγωνιστής που είναι δυνητικά ικανός» να δημιουργήσει «μια διαρκή πρόκληση για ένα σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα».

Μια νέα «πρόκληση» για το ΝΑΤΟ

Τα Κινεζικά μέσα, ωστόσο, εκτιμούν ότι «δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην επερχόμενη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, -τουλάχιστον- ως προς τη βασική στάση των ΗΠΑ». Ενώ αναλυτές εκτιμούν πως, εάν υπάρξει κάτι νέο, θα αφορούσε στο νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνεται από τον πόλεμο. Αλλά, οι ΗΠΑ, έτσι κι αλλιώς, θα συσχετίσουν τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας με τον ανταγωνισμό Πεκίνου-Ουάσιγκτον.

Με άλλα λόγια, «ο μπάρμπα Σαμ τείνει να κάνει τα πάντα για τον Ινδο-Ειρηνικό, για την Κίνα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η περίοδος που θα εξεταστεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα συμπίπτει, πάνω- κάτω, με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο στη Μαδρίτη. Και σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο οργανισμός θα «υιοθετήσει μια επικαιροποιημένη Στρατηγική Αντίληψη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης στο νέο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον ασφάλειας».

Statement from President Biden on the Extraordinary NATO Summit

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, το είπε πιο ξεκάθαρα, δηλώνοντας ότι η επόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας». Οπότε, και οι δύο επερχόμενες στρατηγικές των ΗΠΑ είναι φανερό ότι θα επικεντρωθούν στην Κίνα.

Διπλός πόλεμος

Κατ΄ αρχήν, για την εθνική στρατηγική των ΗΠΑ, προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού με τη συμμαχία AUKUS (Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία), με το φόρουμ Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία Ιαπωνία), και με τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes. (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία).

Oι διεθνείς παρατηρητές, πάντως, μπερδεύονται, γιατί όπως ειρωνικά σχολιάζουν τα κινεζικά δημοσιεύματα, από τη μία βλέπουν τις ΗΠΑ να αποσπούν την προσοχή τους από την Κίνα, λόγω της  Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης, και από την άλλη αναρωτιούνται, εάν οι ΗΠΑ θα έχουν αρκετή ενέργεια και δύναμη για να στοχεύσουν την Κίνα. 

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίσουν δύο πολέμους στην Ευρώπη και στον Ινδο-Ειρηνικό ταυτόχρονα. Οπότε, ετοιμάζουν κάτι πιο εύκολο για να πετύχουν το στόχο τους – αντεπιτίθενται στη Ρωσία, ρίχνοντάς την στη λάσπη του πολέμου και των κυρώσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα και την πίεση εναντίον της Κίνας», σημειώνει στους Global Times ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, Ξιν Κιάνγκ.

«Κατασκευασμένες απειλές»

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπισαν ευθέως  τη Ρωσία, αλλά έβαλαν μπροστά την Ουκρανία, και παράλληλα τους υπόλοιπους συμμάχους στην πρώτη γραμμή των κυρώσεων. Η μελλοντική στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό θα μπορούσε να είναι παρόμοια, καθώς έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν πόρους και δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν «απειλές» παντού. Αυτά που συνέβησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το απέδειξαν. Πόσο ικανή είναι όμως η χώρα να τις αντιμετωπίσει;», αναρωτιέται ο αρχισυντάκτης των Global Times, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις αμερικανικές ελίτ που λαμβάνουν τις αποφάσεις ως «περισσότερο ιδεαλιστές παρά υλιστές»!

Πάντως, κοινός τόπος στα περισσότερα άρθρα γνώμης των κινεζικών μέσων είναι η άποψη ότι η Κίνα απέχει πολύ από το να αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, και ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις, στα μέτωπα της οικονομίας, του πληθωρισμού και του χρηματιστηρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι δεν είναι πλέον εφικτές οι πολιτικές της εποχής Τραμπ, ως μοχλός πίεσης κατά της Κίνας.

«Τα «σκουπίδια» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο εσωτερικό των ΗΠΑ, παρά στην Κίνα», εκτιμά ο ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, Λου Ξιάνγκ .

Ενώ οι Global Times επιτίθενται ευθέως στην κυβέρνηση Μπάιντεν  υποδεικνύοντάς της πως «είναι καιρός να αντιμετωπίσει πραγματικές προκλήσεις διακυβέρνησης, να επωμιστεί τις ευθύνες της και να σταματήσει να κατασκευάζει απειλές». 

The post Κινεζικά ΜΜΕ σφυροκοπούν τη στρατηγική των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα