Κομπάρσος των πολιτικών εξελίξεων πλέον το ΠΑΣΟΚ

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος λειτουργώντας ως συμπλήρωμα του νέου πολιτικού συστήματος, χωρίς κοινωνικές αναφορές και με αδύναμη εκλογική επιρροή, το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί από πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε κομπάρσο. Ισως αυτό να εννοούσαν στελέχη, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος προεκλογικά μιλούσε για το

«βαρύ χειμώνα του ΠΑΣΟΚ που έρχεται…», αν και η πρόβλεψη αυτή -που επισημαίνεται και σε κείμενα πλέον όπως το τελευταίο της Αριστερής Πρωτοβουλίας- συνδέεται άμεσα και με το πρώτο δείγμα γραφής μετά τη στρατηγικού χαρακτήρα εκλογική ήττα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αγνόησε επιδεικτικά τις εισηγήσεις κορυφαίων και μη στελεχών του κόμματος. Με επιχείρημα την «υπουργίτιδα που πρέπει να εγκαταλειφθεί», στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε και θεσμικό μανδύα παραπέμποντας σε απόφαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 33 μελών, τοποθέτησε στην κυβέρνηση δικούς του ανθρώπους που δεν παραπέμπουν στο κόμμα, σε σημείο που εκδικητικά κάποιοι άρχισαν ήδη να μιλούν για τους «κηπουρούς του Βενιζέλου».

Κυρίαρχη είναι η πρόβλεψη ότι αυτή η «επίδειξη ισχύος» δεν θα μείνει αναπάντητη, κατ’ αρχάς, από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και από άλλα στελέχη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και η Αννα Διαμαντοπούλου, που ήδη νιώθουν άβολα στο ΠΑΣΟΚ του 12%. Από το ρεπορτάζ όμως προκύπτει ότι κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει άμεσα το… γάντι, αν και βλέπουν τον κίνδυνο της περιθωριοποίησής τους, ακούγοντας μάλιστα στενούς συνεργάτες τού Ευ. Βενιζέλου να λένε ότι «στο ΠΑΣΟΚ του 12% δεν μπορούν να χωρέσουν πολλά ισχυρά “εγώ”».

Από τα κορυφαία στελέχη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει εμπιστοσύνη μόνο στον Κώστα Σκανδαλίδη (τον οποίο όρισε και εκπρόσωπο του κόμματος στην τριμερή που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε το προγραμματικό πλαίσιο και τη σύνθεση της κυβέρνησης), όλοι οι άλλοι όμως βλέπουν σχέδιο «βενιζελοποίησης» του ΠΑΣΟΚ -όπως κάποτε μιλούσαν για «παπανδρεοποίηση»- σε πλήρη εξέλιξη και ετοιμάζουν τις κινήσεις τους.

Σε υψηλότερους τόνους κινείται ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει ο Α. Λοβέρδος, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι δεν πρέπει να λογίζεται ως τρίτο μέλος της ομάδας Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη, αφού ναι μεν η πρότασή του για εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου στην Ελλάδα (πρωθυπουργός από το πρώτο κόμμα και δύο αντιπρόεδροι από τα δύο συνεργαζόμενα στη νέα κυβέρνηση) απορρίφθηκε στη συνάντηση Ευ. Βενιζέλου – Φώτη Κουβέλη, αλλά, όπως ο ίδιος αναφέρει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ποτέ δεν πρότεινε συμμετοχή συγκεκριμένων στελεχών στην κυβέρνηση.

Η Α. Διαμαντοπούλου (για την οποία προέκυψαν φήμες ως και αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ μετά την υπουργοποίηση Παπαθεοδώρου, που ως πρύτανης πολέμησε σκληρά το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ) φρόντισε νωρίτερα να κάνει γνωστό ότι συμφωνεί με τη γραμμή χαμηλής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κερδίζοντας λίγο χρόνο και τηρώντας επίσης στάση αναμονής.

Στην Ιπποκράτους για να απαντήσουν στα πρώτη δηλητηριώδη σχόλια -«αν ο Βαγγέλης ήθελε να

Keywords
Τυχαία Θέματα