Κώδωνες κινδύνου σε μια θάλασσα προβλημάτων

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Με πολιτικούς του διαμετρήματος ενός Παύλου Μαρινάκη δεν αξίζει κανείς να χαλαλίζει τα λόγια του. Μια παρατήρηση μόνο, κι αυτή με βαθιά κατανόηση για το δράμα που ζει: τι εννοούσε, άραγε, χθες, μέρα που άνοιξαν τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ανακοίνωνε με αυτό το δύσκολα διαβαθμίσιμο βλέμμα «θα επανασχεδιάσουμε κάθε λεπτομέρεια για τα σχολεία

και οι αλλαγές θα είναι συνεχείς»;

Ήθελε να μας πείσει για τη διαρκή έγνοια της κυβέρνησης για τον ταλαίπωρο μαθητόκοσμο;

Ή μήπως έχουν κι άλλα κατά νου στο Μαξίμου, μετά τον τυφώνα Κεραμέως, αυτής της επονείδιστης που σε όποιο πόστο ανέλαβε τα πρόκοψε κι έσπρωξε χιλιάδες παιδιά στα ΙΕΚ; Κι αλήθεια, αυτό θεωρεί ο ανυποψίαστος (και ίσως όχι μόνο…) Μαρινάκης ότι χρειάζεται η Παιδεία; Συνεχείς αλλαγές; Τι τα πέρασε τα παιδιά; Κομάντο που μαθαίνουν ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε το σχέδιο;

Υπήκοοι ενός ολέθριου κανόνα ΟΛΟΙ οι υπουργοί Παιδείας της Μεταπολίτευσης, απαξίωσαν μέσα στην ανυπόφορη μεγαλομανία τους, στην παντελή έλλειψη ταλέντου και ικανοτήτων και προφανώς και μέσα στην ιδιοτέλειά τους να οργανώσουν έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Είναι βέβαιο ότι η διάρκειά του θα ξεπερνούσε τη δική τους θητεία, αλλά αυτή θα ήταν πραγματική προσφορά στον τόπο. Ήθελαν κι αυτοί οι καημένοι να αφήσουν τη σφραγίδα τους στα εκπαιδευτικά πράγματα, και όλοι, μια και είχαν βαθιά άγνοια, ξεκινούσαν ανάποδα – από τα ΑΕΙ και το λύκειο, και όχι από την πρώτη βαθμίδα, που είναι η βάση της εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό φτάσαμε στο σημερινό απερίγραπτο χάλι, όπου, κατά τους παλαιάς κοπής φιλολόγους που ξέρανε γράμματα και μας μάθανε κι εμάς ό,τι έπιασε η ξερή μας κεφαλή, «κανένας υπουργός Παιδείας δεν ήταν καλύτερος από τον προηγούμενο».

Τα σχολικά κουδούνια ήχησαν χθες σαν σήμα κινδύνου σε μια θάλασσα φουρτουνιασμένη, γεμάτη προβλήματα. Όμως, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή του Κ. Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ παρεμβάσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ στα σχολεία, στο πιο σοβαρό από όλα: πάνω από το 50% των σχολείων, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι κατασκευασμένα σχεδόν πριν από μισό αιώνα, με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 ή όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, κι είναι παλιά, κακοσυντηρημένα και καταπονημένα.

Από όσο ξέρουμε, ο έλεγχος στατικότητας έχει ανατεθεί στο ΤΕΕ, αλλά οι διαδικασίες για την ανάδειξη των αρμόδιων επιτροπών καθυστερούν. Νομίζει ότι τα 250.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε για… εξωτερικό καλλωπισμό και μερεμέτια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;

Και κάτι ακόμα: ο καθαρός μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο Δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία, είναι 776 ευρώ. Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί είτε φιλοξενούνται σε σπίτια συναδέλφων είτε κοιμούνται στο Ι.Χ. τους ή αναζητούν λύση σε κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, περιμένοντας τον Οκτώβριο και αντιμετωπίζοντας την ιταμή προειδοποίηση «τέλη Μαΐου μαζεύεις και φεύγεις». Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ζήσει με τόσα, όπως έχει πει. Αλλά είναι βέβαιο, επειδή είναι ευαίσθητος, ότι στενοχωριέται και σίγουρα θα βρει κάτι να κάνει…

The post Κώδωνες κινδύνου σε μια θάλασσα προβλημάτων appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα