Κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας για την υπόθεση Σκριπάλ

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

"Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ

στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018", αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

"Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

"Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας", αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ-capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα