Κοινωνικές εκρήξεις σε Ιταλία και Ισπανία από τα πακέτα λιτότητας

11:04 5/4/2012 - Πηγή: Antinews

Σε κύκλο οικονομικοπολιτικής αστάθειας δείχνουν να μπαίνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) τη στιγμή που η Γερμανία εξακολουθεί να επωφελείται από την κρίση, καθώς χθες δανείστηκε με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο (0,8%) 3,37 δισ. ευρώ από σειρά 5ετών ομολόγων.

Πολλές απορίες προκάλεσε η δήλωση του επιτρόπου Ολι Ρεν στη φινλανδική τηλεόραση, ότι η Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί μια ειδική «γέφυρα βοήθειας», όταν επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Καθώς μάλιστα την προηγούμενη μέρα ένα από τα μέλη της «πορτογαλικής Τρόικας», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βάις, είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως η Λισαβόνα δεν έχει ανάγκη δεύτερου πακέτου στήριξης, πέρα από το πρώτο των 78 δισ. ευρώ.

Μολονότι ο Ρεν ξεκαθάρισε πως η χώρα της Ιβηρικής διαφέρει από την Ελλάδα και δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της και PSI, η προοπτική αυτή προβάλλεται ως ιδιαίτερα πιθανή από τραπεζικούς και οικονομικούς αναλυτές σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι σημαίνει η «γέφυρα βοήθειας» του Ρεν, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ούτε αν το EFSF θα εγγυάται τα πορτογαλικά ομόλογα μετά το 2013.

Σημειώνεται πως η χθεσινή πώληση 18μηνων πορτογαλικών ομολόγων κρίθηκε πετυχημένη με επιτόκιο 4,537%, αλλά η προβλεπόμενη ύφεση 3,3% για το 2012 και τα απαγορευτικά spreads των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων δημιουργούν περιβάλλον ανησυχίας.

Καμπανάκι όμως και για την Ισπανία ήταν η αποτυχημένη δημοπρασία μεσοπρόθεσμων ομολόγων, 3ετούς, 4ετούς και 8ετούς διάρκειας, από την οποία η χώρα άντλησε το ελάχιστο προσδοκώμενο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. «Οι αγορές την έκριναν αποτυχημένη επειδή τα επιτόκια ήταν σημαντικά ανεβασμένα αλλά και η ζήτηση χαμηλότερη από ό,τι στις προηγούμενες δημοπρασίες, σημάδι ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ισπανικά χαρτιά», όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Ria Capital Markets.

«Αντιμετωπίζουμε εξαιρετικές δυσκολίες και όποιος δεν το καταλαβαίνει ξεγελάει τον εαυτό του», σχολίασε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Κάλεσε μάλιστα τους συμπατριώτες του να δεχτούν τον προϋπολογισμό άγριας λιτότητας που «δεν αρέσει σε κανέναν», επειδή «η εναλλακτική λύση ενός διεθνούς πακέτου βοήθειας είναι απείρως χειρότερη».

Οπως επισήμανε η «Εl País», οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αναταράξεις στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και ανέβασαν τα ισπανικά spreads στα ανώτερα επίπεδα από πέρυσι τον Νοέμβριο. Η δυσπιστία των επενδυτών απέναντι στην Ισπανία οφείλεται στις πιέσεις της Ε.Ε. για μείωση του ελλείμματος από 8,5% στο 5,3% το 2012, σε συνδυασμό με την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η μεγάλη αγωνία της ευρωζώνης και των αγορών εντοπίζεται όμως στην Ιταλία, που αντιμετωπίζει δύσκολα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά σταυρόλεξα στην εφαρμογή των επαχθών μέτρων.

Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε στη «La Stampa» ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (Πόλος Ελευθερίας, Δημοκρατικ

Keywords
Τυχαία Θέματα