Κομισιόν: Xαμηλότερη η ανάπτυξη φέτος

Ανάπτυξη κατά 2,1% φέτος και κατά 2,2% το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές της εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η πρόβλεψη για φέτος είναι χαμηλότερη από αυτή των εαρινών εκτιμήσεων που ανακοινώθηκαν πριν περίπου 2 μήνες (αναμενόταν 2,2% άνοδος του ΑΕΠ φέτος).

Αιτία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι δύο κίνδυνοι που είχαν εντοπισθεί και έχουν αρχίσει να πραγματώνονται όπως αναφέρει. Οι κίνδυνοι είναι: η στάση κρατικών πληρωμών, αλλά και ο εξωτερικός τομέας της χώρας (δηλαδή το έλλειμμα

στο εξωτερικό ισοζύγιο λόγω των αδύναμων εξαγωγών εν συγκρίσει με τις εισαγωγές που μεγεθύνονται).

Θεωρεί ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη, αλλά και ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν τους οποίους και περιγράφει. Παρ όλα αυτά, η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος της Ευρωζώνης στο οποίο καταγράφεται επιτάχυνση της ανάπτυξης την 2ετία 2019- 2020 εν συγκρίσει με το 2018 (σ.σ. καθώς τελικά πέρυσι η άνοδος του ΑΕΠ ήταν 1,9%, χαμηλότερη δηλαδή των αρχικών προσδοκιών).

Σε επίπεδο ΕΕ καταγράφονται πιέσεις με διατήρηση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ του 2019, αλλά με αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1% σε αυτή για το 2020 (άνοδος ΑΕΠ κατά 1,2% και 1,4% στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020 αντίστοιχα). Καταγράφονται μία σειρά από πιέσεις και κίνδυνοι που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους εμπορικούς πολέμους, την πολιτική αβεβαιότητα αλλά και την πιο "σφικτή" χρηματοπιστωτική πολιτική.

Η έκθεση δεν έχει αναφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά μόνο στα μακροοικονομικά (ΑΕΠ, πληθωρισμό κλπ).

Αναλυτικά για την Ελλάδα στην έκθεση αναφέρονται οι κίνδυνοι χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί "συνδέονται με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση του επιβραδυνόμενου εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με και την υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού". Δηλαδή την επανάληψη του φαινομένου του 2018 της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ που στήριξε τα πλεονάσματα.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, "αλλά τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία". Παρουσιάζει τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,3% σε ετήσια βάση, από 1,5% το 4ο τρίμηνο του 2018, αναφέροντας ότι "η επιβράδυνση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης" της χώρας.

Αναφέρει ακόμη ότι η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο συνδέθηκε κυρίως με την ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις κατασκευές (εκτός κατοικιών) και στο πεδίο του εξοπλισμού. Επισημαίνει την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που στήριξε, έστω και οριακά, την εγχώρια ζήτηση.

"Ωστόσο, ο εξωτερικός τομέας προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στην ανάπτυξη και η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε επίσης. Αμφότεροι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη πρόβλεψη (σ.σ. Εαρινές Εκτιμήσεις Μαΐου) έχουν αρχίσει να πραγματώνονται", αναφέρει η Επιτροπή.

Εκτιμά επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο έτος και έτσι να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα. "Εκτός από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2019 αναμένεται ότι θα παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση" επισημαίνεται. Συνολικά, "προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να φθάσει το 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις".

Στο πεδίο του πληθωρισμού, αναμένονται περιορισμένες πιέσεις. Επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Μάιο, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,8% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Αναφέρει επίσης ότι "οι πρόσφατες μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υποδηλώνουν νέα αναθεώρηση της πορείας του πληθωρισμού προς τα κάτω, αλλά η επίδραση αυτών των φορολογικών μειώσεων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τόνωση της κατανάλωσης".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα