Κομισιόν: Στο 4% έκλεισε το πλεόνασμα του 2019

Την πρόβλεψη πως το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε και το 2019 με υπεραπόδοση στο 4% του ΑΕΠ παρά τις παροχές περιλαμβάνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επαναλαμβάνει και τις προβλέψεις της Επιτροπής για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και κατά 2,2% το 2019 και εκτιμά πως το οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα

θα συνεχίζει να βελτιώνεται αν και κίνδυνοι παραμένουν (κυρίως αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ).

Επίσης κρίνει πως λόγω της έντασης που λαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ελλάδας για μεγαλύτερη εξαίρεση δαπανών (σ.σ. ζητείται η εξαίρεση επιπλέον 280 εκατ ευρώ το χρόνο).

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει πως η χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις (κατά 1,1% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τη σχεδιαζόμενη) δημιουργεί "αυξανόμενη ανησυχία" αναφορικά με την τεχνική εργασία που γίνεται για αλλαγή χρήσης τους ώστε να τροφοδοτούν επενδύσεις. Επίσης, στο πλαίσιο αναλυτικής καταγραφής των ελληνικών αιτημάτων για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, επισημαίνει πως πρέπει να συζητηθεί "σε επίπεδο Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και τη βιωσιμότητα του χρέους).

Συνολικά, αναφέρεται σε "ικανοποιητική πρόοδο" στα 10 προαπαιτούμενα για τα οποία κρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε η Κομισιόν, στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα για το οποίο θα αξιολογηθεί η χώρα στη νέα έκθεση, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο και θα αφορά στην 6η αξιολόγηση.

Σήμερα η Κομισιόν παρουσίασε επιπλέον και εκθέσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και έρευνες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας των μακροοικονομικών ανισορροπιών, στην οποία επίσης ανήκει η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται η πρόοδος σε κάποια πεδία αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης της δράσης, κυρίως στο σκέλος των επενδύσεων.

Η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία

Η Επιτροπή σήμερα ενέκρινε την 5η έκθεση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων, που είχαν ορίζοντα τα τέλη του 2019. "Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν εγκαίρως για την 6η έκθεση", η οποία - όπως αναφέρεται - έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2020. "Αυτό απαιτεί τη συνεχή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω ενέργειες".

Η Κομισιόν εξηγεί ότι αυτή η έκθεση θα συζητηθεί από το Eurogroup, αλλά δεν συνδέεται με παρεμβάσεις στο χρέος (δόσεις), καθώς αυτό συμβαίνει 2 φορές τον χρόνο (δηλαδή θα συμβεί εκ νέου με την επόμενη έκθεση).

Η Επιτροπή εξηγεί ότι η εν λόγω έκθεση αξιολογεί την πρόοδο της χώρας αναφορικά με τις πολιτικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018. Εξηγεί πως υπήρχαν 10 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2019 και περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Μάλιστα επισημαίνεται πως οι ελληνικές "αρχές καταβάλλουν προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα και επιδιώκουν μέτρα πέρα από τις δεσμεύσεις του Eurogroup στο πλαίσιο της ευρύτερης ατζέντας μεταρρυθμίσεων που προωθούν".

Η έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην 2η έκθεση που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παραμένουν οι πολύ σημαντικές αδυναμίες, που επισημάνθηκαν από το 2018 (η Ελλάδα εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς παρακολούθησης με την έξοδο από τα μνημόνια) και σχετίζονται με: το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον εξωτερικό τομέα.

Ακριβώς επειδή αυτές οι ανισορροπίες παραμένουν, κρίνεται αναγκαίο να παραμείνει η Ελλάδα - μαζί με την Ιταλία και με την Κύπρο - σε καθεστώς "υπερβολικών ανισορροπιών".

Αναφέρεται στην έκθεση προόδου πως η χώρα "έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων που καταγραφόταν στις συστάσεις του 2019". Σημειώνεται ότι πέρυσι για 1η φορά η χώρα έλαβε συστάσεις αφού πριν την "κάλυπτε" το μνημόνιο.

Σε ειδικό πίνακα αναφέρονται τα 4 πεδία συστάσεων και η πρόοδος:

1. Μερική πρόοδος καταγράφεται στο πεδίο της εστίασης της οικονομικής πολιτική σε επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση, καθώς και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης.

2. Μερική πρόοδος καταγράφεται επίσης στην σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.

3. Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

4. Μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.

Σταϊκούρας: Ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της οικονομίας

Η έκθεση της Κομισιόν ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. προσθέτοντας ότι αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

"Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Είναι η 2η σχετική Έκθεση επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Η παρούσα Έκθεση, σε συνέχεια της προηγούμενης, ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των "κόκκινων δανείων".

Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.

Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός Προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του. Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων.

Για την αξιολόγηση αυτή, ως Υπουργός Οικονομικών, εκφράζω, χωρίς περιττές θριαμβολογίες, την ικανοποίησή μου. Συγχρόνως εκφράζω και τις ευχαριστίες μου προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας. Οι προσπάθειες όλων μας φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.

Απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε, περαιτέρω, την κοινωνική συνοχή.

Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα