Κόμμα οικονομικού λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ - Οι Αμερικανοί βάζουν τον Αλέξη στον Πάγο

Δεν ξέρουμε αν είναι σημάδι ή τυχαίο γεγονός, όμως το ότι το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs που αντανακλά την αμερικανική γραμμή περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως αυτό κάτι σημαίνει.

Κατ’ αρχάς απορρίπτει διάφορα σενάρια ότι ο Αλέξης τα έχει βρει με τον αμερικανικό παράγοντα και θα γίνει πρωθυπουργός με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον. Και

κατά δεύτερο ίσως οι Αμερικανοί βλέπουν ότι ο Τσίπρας πέφτει γονυπετής στους Ευρωπαίους γι’ αυτό και τον βάζουν στον πάγο.

Το άρθρο του περιοδικού είναι σκληρό και ουσιαστικά βάζει στο ίδιο τσουβάλι Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τα κόμματα που απειλούν την Ελλάδα, από διαφορετικές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εθνικός σωβινισμός έχει πυροδοτήσει στην Ευρώπη μια σειρά από «λαϊκίστικα κόμματα», όπως στην Αυστρία το Κόμμα της Ελευθερίας, το Τζόμπικ στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα τη Χρυσή Αυγή.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται, επίσης, η άποψη ότι «μια παρόμοια μορφή οικονομικού λαϊκισμού ζωντανεύει σε κόμματα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, τα οποία υπερασπίζονται "αγρίως" το παραδοσιακό κράτος πρόνοιας και απέρριψαν τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Αθήνα και τη Ρώμη -συχνά κατόπιν εντολής των Βρυξελλών ή του Βερολίνου- στον απόηχο της κρίσης του ευρώ» όπως τονίζεται.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι τα «κόμματα του κατεστημένου» της Ευρώπης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποια «εύκολα βήματα» για να καθησυχάσουν τους φόβους που δημιουργούν οι λαϊκιστικές σχετικά με την ΕΕ. «Ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα», όπως σημειώνεται, θα ήταν η εγκατάλειψη της «μακροχρόνιας δέσμευσής» τους για μια «διαρκώς στενότερη ένωση», φιλοδοξία που βοηθά πολύ τους λαϊκιστές, όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν πολιτική χαλάρωσης της «κυριαρχίας» (της ΕΕ), προστατεύοντας παράλληλα τα κύρια επιτεύγματα της ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και των ανθρώπων.

Στην αρχή του κειμένου αναφέρεται ότι από τη ρωμαϊκή εποχή, σχεδόν κάθε είδος κυβέρνησης που είναι ανταγωνιστική σε εκλογές έχει βιώσει κάποια μορφή λαϊκισμού, κάποια προσπάθεια από φιλόδοξους πολιτικούς να κινητοποιήσουν τις μάζες. Αφού παρατίθενται ορισμένα ιστορικά παραδείγματα, σημειώνεται ότι «μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, ο λαϊκισμός είχε γίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ξεριζώσει παραδοσιακές κομματικές δομές», ενώ η επιρροή των λαϊκιστών είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακή» τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα